Την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, δείχνει η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για τους δείκτες ευημερίας 2013, σύμφωνα με την οποία το 45% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα, το 19,2% δεν εμπιστεύεται καθόλου τη Δικαιοσύνη, ενώ το 12,5% δεν εμπιστεύεται την Αστυνομία.

Ads

Οι ευαίσθητες οικονομικά ομάδες όπως αυτές των ανέργων και των συνταξιούχων είναι και οι πιο δύσπιστες σύμφωνα με την έρευνα.

Οι άνεργοι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό 50,6% και καθόλου εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία σε ποσοστά 24% και 16,6% αντίστοιχα. Για τους εργαζόμενους, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46,2%, 18,1% και 12,5%. Επίσης, οι συνταξιούχοι και οι μη οικονομικά ενεργοί δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό περίπου 42%. Στον αντίποδα, πλήρη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα έχει μόλις το 0,6% του συνολικού πληθυσμού.

Πιο δύσπιστοι οι άνδρες δεν εμπιστεύονται καθόλου το πολιτικό σύστημα, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία σε ποσοστά 46,4%, 20,3% και 13,7%, ενώ αντίστοιχα, οι γυναίκες κατά 43,7%, 18,2% και 11,5% αντίστοιχα.

Ads

Στο μεταξύ, μόλις το 5,1% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του και μόλις το 5% των εργαζομένων πλήρως ικανοποιημένο από την εργασία του. Αντίθετα, το 3,3% του πληθυσμού δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τη ζωή του και το 2,9% των εργαζομένων καθόλου ικανοποιημένο από την εργασία του.