Μπορεί ο εξαίρετος γνώστης της αγγλικής γλώσσας και σημερινός διοικητής της μίας και μόνης αρχής ελέγχου της Διαφθοράς, Αγγελος Μπίνης, να την χρησιμοποιεί πολύ συχνά στις ομιλίες του, αλλά οφείλουμε εδώ να παρατηρήσουμε ότι η μετάφραση στα αγγλικά της ιδιότητας του διοικητή μιας υπηρεσίας δεν είναι ποτέ governor, μπορεί να είναι director, head, ακόμη και president, ενώ για τον στρατό commander.

Ads

Αντίθετα ο όρος governor που επέλεξε παραπέμπει κυρίως σε κυβερνήτη, θέση την οποία προς το παρόν δεν κατέχει ο κ. Μπίνης. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο κ. διοικητής αξιολογεί ως πρωτεύον συστατικό της δράσης της νέας Αρχής τον τομέα «επικοινωνία», μη αντιλαμβανόμενος τις παραβιάσεις στα δικαιώματα των πολιτών. Το είδαμε και το βλέπουμε αυτό σε «θορυβώδεις» δράσεις της ΕΑΔ που συνοδεύονται από βαρυσήμαντες ανακοινώσεις και κάμερες. Είδαμε βίντεο με πολίτες ή καταστηματάρχες να απολογούνται σε επιθεωρητές της ΕΑΔ μπροστά στις κάμερες επειδή κάπνισαν ή επειδή είχαν λάθος χαρτάκι για μετακίνηση!

Ο επικεφαλής της νεοσύστατης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), στενός φίλος και κουμπάρος του κ. Μητσοτάκη, Αγγελος Μπίνης, διορίστηκε με τη θετική ψήφο μόνο της Ν.Δ. Ο ίδιος ήταν επιθεωρητής μέχρι που επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 αποσπάστηκε ως υπάλληλος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ, όπου υπηρέτησε μέχρι το 2015, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος-αναλυτής στην προώθηση προγραμμάτων του ΟΟΣΑ. Ισως αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αντίθετα με την έως τώρα πάγια αποστολή των ειδικών επιθεωρητών να ασκούν ανακριτικό έργο σε εξωτερικούς ελέγχους για τη διαφθορά στο Δημόσιο, ο κ. Μπίνης έχει δώσει ανεξήγητα (;) μεγάλη έμφαση στους εσωτερικούς ελέγχους (ελέγχους διαδικασιών και όχι διαφθοράς) των επιθεωρητών.

Κατάρτιση με το αζημίωτο στους εσωτερικούς ελεγκτές

Ads

Ο αγγ. Μπίνης είναι μέλος του ελληνικού ιδιωτικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών – ΙΕΕ («Καθημερινή» 28.8.2019) και μέλος της συντακτικής ομάδας της περιοδικής έκδοσης του ΙΕΕ (https://www.hiia.gr/images/pgallery/Newsletters/T30_June2017.pdf). Το ιδιωτικό ΙΕΕ είναι ένα διαπιστευμένο κέντρο για την παροχή πιστοποίησης εσωτερικών ελεγκτών Certified Internal Auditor, CIA (ιδιαίτερα για στελέχη ιδιωτικών εταιρειών και φορέων, αλλά και του Δημοσίου) έπειτα από παρακολούθηση ειδικού σεμιναρίου και καταβολής διδάκτρων 1.200 ευρώ. Το ΙΕΕ παρέχει σεμινάρια και επακόλουθη πιστοποίηση και για άλλους τίτλους πέραν του CIA, με αντίστοιχη καταβολή διδάκτρων.

image

Ανάμεσα στους συντελεστές της εκδοτικής ομάδας του ΙΕΕ παρουσιάζεται και ο κ. Μπίνης, ο οποίος «εργάζεται από το 2015 στον ΟΟΣΑ ως portfolio manager σε θέματα εσωτερικού ελέγχου και διαφθοράς».

Από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές στους έμπειρους και ειδικευμένους επιθεωρητές των ελεγκτικών μηχανισμών που συνενώθηκαν ότι ο ίδιος αναγνωρίζει τις διεθνείς πιστοποιήσεις, όπως αυτές που παρέχονται από τα σεμινάρια του ΙΕΕ. Με δυο λόγια, στην ουσία προέτρεψε τους επιθεωρητές του Δημοσίου να πιστοποιηθούν ως εσωτερικοί ελεγκτές. Εκεί που οι επιθεωρητές, στα πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν σε οποιονδήποτε φορέα, ελέγχουν και τις διαδικασίες του εσωτερικού ελέγχου, εάν υφίστανται και εάν έχουν ακολουθηθεί, ελέγχοντας στην ουσία και τον εσωτερικό ελεγκτή, καλούνται τώρα να πιστοποιηθούν οι ίδιοι ως… ελεγχόμενοι!

Η προτροπή αυτή φαίνεται ότι έχει γίνει πράξη με αποτέλεσμα τον συνωστισμό στο ιδιωτικό ΙΕΕ, ιδιαίτερα από επιθεωρητές των οποίων επίκειται η λήξη της θητείας τους το επόμενο διάστημα. Από τις 3 Μαρτίου 2020 τρέχει σχετικό σεμινάριο στο ΙΕΕ με συμμετοχή επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας (πρώην ΣΕΥΥΠ) που αποτελούν μάλιστα την πλειονότητα των συμμετεχόντων σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο.

Η συγκεκριμένη πρακτική αποφέρει ασφαλώς κέρδη στο ιδιωτικό ΙΕΕ, στο οποίο σπεύδουν να πιστοποιηθούν πληρώνοντας οι επιθεωρητές, αναμένοντας προφανώς στη συνέχεια να αξιολογηθούν θετικά από τον διοικητή και να παραμείνουν στη θέση τους. «Στήνεται φάμπρικα», λένε, και «μαγαζάκι» με άγνωστες οικονομικές προεκτάσεις. Στη διάρκεια της συνεργασίας του με τον ΟΟΣΑ ο κ. Μπίνης μεσολαβούσε στην προώθηση προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ (και) προς την Ελλάδα.

Τα προγράμματα αυτά ήταν πανάκριβα και δυσβάστακτα για τη χώρα την εποχή των μνημονίων. Την ίδια περίοδο οι προηγούμενοι -καρατομηθέντες πλέον- επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών προέτρεπαν τους επιθεωρητές να παρακολουθήσουν μόνο τους δωρεάν, πολύ ενδιαφέροντες, κύκλους σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) προκειμένου να εκπαιδευτούν στα προανακριτικά καθήκοντά τους που είναι το βασικό τους έργο.

Τον Μάρτιο ο κ. Μπίνης έστειλε e-mail στους επιθεωρητές, παρουσιάζοντας μια λίστα με προτεινόμενα σε αυτούς σεμινάρια (που διενεργεί το ΕΚΔΔΑ, αλλά και άλλοι ιδιωτικοί φορείς) με την επισήμανση πως η όποια επικείμενη παρακολούθησή τους από τους επιθεωρητές δεν θα αποτελέσει κριτήριο για την αξιολόγησή τους! Η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων σεμιναρίων του ΕΚΔΔΑ και εξομοίωσής τους με εκείνα των ιδιωτικών φορέων παρά το γεγονός ότι στο ΕΚΔΔΑ διδάσκουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί, υψηλόβαθμοι δικαστικοί λειτουργοί και υψηλόβαθμα και πολύπειρα στελέχη του Δημοσίου, ενώ στα σεμινάρια του ΙΕΕ διδάσκουν κυρίως στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Η δε πρόεδρος του ΙΕΕ ξαφνικά παρεμβάλλεται με συνέντευξή της στο επίσημο newsletter της ΕΑΔ! Μάλιστα με παρέμβαση του Αγγ. Μπίνη έπεσαν οι τιμές για την πιστοποίηση των επιθεωρητών από το ιδιωτικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, από τα 1.200 στα 800 ευρώ/άτομο για το τρέχον σεμινάριο. Παράλληλα συνεργάτης του διοικητή και στέλεχος της ΕΑΔ επίσημα προτρέπει τους επιθεωρητές να αξιοποιήσουν την εφαρμογή SARA των εσωτερικών ελεγκτών, μέσω του ΙΕΕ, στο κινητό τους.

«Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε το πρωτοποριακό e-learning/gaming σεμινάριο […] Aνακαλύψτε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τα Διεθνή Πρότυπα Eσωτερικού Eλέγχου (!) και πώς πρέπει να τα εφαρμόζετε, με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Γνωρίστε τη Sara, μία νέα συνάδελφο στον Eσωτερικό Ελεγχο που για ορισμένες ημέρες θα “ζει” στο κινητό σας και θα ζητάει τη βοήθειά σας σε καθημερινές καταστάσεις που κάθε Εσωτερικός Ελεγκτής αντιμετωπίζει στην εργασία του. Ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες ενός Εσωτερικού Ελεγκτή; Βρείτε τις, ενώ δοκιμάζετε τις γνώσεις σας στα Διεθνή Πρότυπα Εσωτερικού Ελέγχου απαντώντας σε 100 ερωτήσεις που σας θέτει η “Sara”. Kάθε μέρα θα απαντάτε σε 3 ερωτήσεις, οι οποίες αποτελούν πραγματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο Εσωτερικός Ελεγκτής».

Ενός ανδρός Αρχή

Ηδη από την πρώτη του ομιλία στην Επιτροπή της Βουλής ο Αγγ. Μπίνης, ταυτιζόμενος με την απόφαση Μητσοτάκη να υποβαθμίσει ή και να καταργήσει ανεξάρτητους θεσμούς ελέγχου, περιέγραψε με μελανά χρώματα τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών με ειδική μάλιστα αναφορά στον καταργημένο πλέον θεσμό του ΓΕΔΔ.

Κι αυτό, παρά το γεγονός του πλούσιου έργου που είχαν παραγάγει οι επιθεωρητές των υπό κατάργηση ανεξάρτητων φορέων και τα μικτά τους κλιμάκια. Τα εκατοντάδες πορίσματα που συνέταξαν όλα τα τελευταία -και όχι μόνο- χρόνια οι ειδικευμένοι στον τομέα τους επιθεωρητές αποτυπώνονται εξάλλου στις ετήσιες εκθέσεις τους που είναι αναρτημένες στο Διαδίκτυο (ΚΕΕΛΠΝΟ, Νovartis, OKANA, πορίσματα για κακοδιαχείριση σε δήμους, έκνομες πρακτικές σε νοσοκομεία, υποθηκοφυλακεία, ιδρύματα που υπάγονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τραγωδία στη Μάνδρα, μόλυνση Σαρωνικού κ.λπ.).

Μία από τις πρώτες του πρωτοβουλίες ως διοικητή ήταν η ενίσχυση της επικοινωνίας καθιερώνοντας την έκδοση Newsletter: «Ενισχύουμε τα κανάλια επικοινωνίας σε σταθερή βάση προκειμένου να μοιραζόμαστε μαζί σας τις σημαντικότερες εξελίξεις αναφορικά με το έργο, τις δράσεις και τις συνεργασίες της Αρχής σε εγχώριο, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Ασφαλώς είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς το έργο της ΕΑΔ και του κ. Μπίνη, ειδικά όταν ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση. Πολύ φοβούμαστε όμως ότι εκτός από τα πορίσματα που ήδη είχαν δρομολογηθεί πριν αναλάβει ο ίδιος, η πλειονότητα των νέων πορισμάτων θα αφορά ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, των μέτρων που ίσχυσαν και ισχύουν για την πανδημία και τη συνεχή διεθνή παρουσία του κ. Μπίνη σε φόρουμ διάφορων χωρών.

Υπεράνω όλων…

Σύμφωνα με τον νόμο της σημερινής κυβέρνησης, η Αρχή έχει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες Διοικητικές Αρχές (!). Με τη σύσταση της ΕΑΔ καταργήθηκαν όλα τα ελεγκτικά σώματα της διοίκησης (ΓΕΔΔ, ΣΕΕΔΔ, ΣΕΥΥΠ, ΣΕΔΕ, ΣΕΕΜΕ) και όλες οι σχετικές αρμοδιότητες θα ασκούνται πλέον από τη διοίκηση της νεοσύστατης Αρχής. Ηταν γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι αναλύσεις και οι διαπιστώσεις του καταργημένου πλέον και διεθνώς καταξιωμένου θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είχαν επίσης καταλήξει στο ότι πολλοί φορείς όφειλαν να συμπτυχθούν ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος και ευκολότερος ο συντονισμός των ελέγχων.

Σε αναλυτικές εκθέσεις είχε μάλιστα αποτυπωθεί το σχέδιο για την καλύτερη οργάνωση των μηχανισμών ελέγχου, γεγονός που θα διευκόλυνε χωρίς να υποβαθμίζει τους ειδικούς επιθεωρητές των Σωμάτων αυτών. Απόδειξη αυτής της πρωτοβουλίας ήταν και η ανάθεση σε πολλές περιπτώσεις των ελέγχων στα μικτά κλιμάκια των επιθεωρητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) με τον ΓΕΔΔ (Μ. Παπασπύρου) εκπόνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ένα σχέδιο για τους επικεφαλής όλων των Σωμάτων Ελέγχου προκειμένου να μπορούν να συνεργαστούν με ενιαίο και αποδοτικότερο τρόπο, ο τότε αντιπολιτευόμενος Τύπος έκανε πρωτοσέλιδα για τη «σταλινικού τύπου υπερδομή»! Τώρα που όλα και όλοι με συνοπτικές διαδικασίες υπάγονται -διά χειρός Μητσοτάκη- στην ΕΑΔ όλα είναι «κανονικά».

image

Οπως γράφαμε στην «Εφ.Συν.» τον περασμένο Ιούλιο «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε ή υποβάθμισε όλες τις ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές δημιουργώντας μια νέα Αρχή Διαφάνειας κατά τα πρότυπα του… Χονγκ Κονγκ και της Αυστραλίας, όπως διαφημίστηκε. Η κυβέρνηση, που δεν είχε καμία… ρεβανσιστική διάθεση, έπαυσε ουσιαστικά όλους τους επικεφαλής των Αρχών αυτών με το πρόσχημα του νέου επιτελικού κράτους. Μένει να δούμε τι θα γίνει με τις υποθέσεις που διαχειρίζονταν αυτές οι Αρχές».

Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη συγκρότηση μιας μοναδική Αρχής, ενώ με βάση τις διατάξεις όλες οι κρίσιμες αρμοδιότητες αναφορικά με τους διενεργούμενους ελέγχους και τα θέματα προσωπικού ασκούνται από τον διοικητή της και οι αρμοδιότητες του συμβουλίου της περιορίζονται κυρίως σε γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, αντίθετα με τις πάγιες διατάξεις του νόμου που προβλέπει μία στοιχειώδη διαδικασία για την επιλογή του διοικητή της ΕΑΔ, με μεταβατικές διατάξεις ο διοικητής διορίστηκε από την κυβέρνηση με διετή θητεία. Με τις ίδιες μεταβατικές διατάξεις δόθηκε η δυνατότητα στον διοικητή της ΕΑΔ να επιλέγει και να τοποθετεί με απόφασή του όλους τους προϊσταμένους όλων των οργανικών μονάδων της Αρχής.

Οπως μέχρι στιγμής αποδεικνύεται, η υποτιθέμενη Ανεξάρτητη Αρχή, που θα εξασφάλιζε την πλήρη αμεροληψία στον έλεγχο της διαφθοράς και κακοδιοίκησης της Ελληνικής Διοίκησης, έχει μετατραπεί σε ενός ανδρός Αρχή ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις του διοικητή της.

«Κανείς δεν διαφωνεί στο ότι το κράτος πρέπει να ελέγχει και να μεριμνά για την τήρηση των νόμων. Ομως αυτό σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία γίνεται από τα αρμόδια όργανα του κράτους. Με ποια αρμοδιότητα, με ποια γνώση, με ποια εξειδίκευση, στελέχη της ΕΑΔ προβαίνουν σε αστυνομικού τύπου ελέγχους, σταματώντας μέχρι πρόσφατα τους πολίτες στον δρόμο, ζητώντας τους στοιχεία ταυτοποίησης και τα σχετικά έγγραφα για τη μετακίνησή τους; Εχουν μήπως τη δυνατότητα να επιβάλλουν κυρώσεις; Προφανώς και όχι. Αρα γιατί αυτό; Αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους. Οι υποτιθέμενοι έλεγχοι έγιναν πολλές φορές συνοδεία καναλιών σε ζωντανές συνδέσεις με τα δελτία ειδήσεων!» λέει ο κάθε καλοπροαίρετος επιθεωρητής που ως ανακριτικός υπάλληλος είναι αρμόδιος να ελέγξει τη διαφθορά.

Το οξύμωρο δε είναι ότι ενώ στο επίσημο διάγγελμά του ο Κ. Μητσοτάκης συμπεριέλαβε την ΕΑΔ στους αρμόδιους φορείς για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού, την ίδια στιγμή η Αρχή με απόφαση του διοικητή της προχωρούσε σε αναστολή της λειτουργίας της.

Με δυο λόγια, ενώ στη χώρα υπήρχαν μέχρι τώρα ελεγκτικά σώματα με ιστορία, κύρος, τεχνογνωσία με αρμοδιότητα τον έλεγχο της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης, τώρα δημιουργήθηκε (άλλη) μια ελεγχόμενη από το Μαξίμου Αρχή με άγνωστα –προς το παρόν- περιθώρια ανεξαρτησίας. Κι αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δραστηριότητες της Αρχής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δεν αφορούν υποθέσεις διαφθοράς.

Ακριβώς το ίδιο είχε γίνει το 2013-2014 στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με αρμόδιο υπουργό τον κ. Μητσοτάκη και στέλεχος τον Αγγ. Μπίνη. Το ΣΕΕΔΔ τότε, αντί να ασχοληθεί με τις υποθέσεις διαφθοράς, παρακολουθούσε την τήρηση των ωραρίων από τους δημοσίους υπαλλήλους, καλλιεργώντας το κλίμα για έναν πρωτοφανή κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος τους.
Το ίδιο επικοινωνιακό «χτύπημα» έγινε τις τελευταίες ημέρες και με τους ελέγχους ξαφνικών ανώνυμων καταγγελιών για ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό –μεταναστευτικό («Εφ.Συν.», 12.5.2020) που αποτελεί συνεχή «πηγή» κυβερνητικής προπαγάνδας.

Η «illustration» όψη του ελέγχου της διαφθοράς

Με μεγάλο ενθουσιασμό και πολλές εξαγγελίες για τον έλεγχο της διαφθοράς ξεκίνησε ο διοικητής της ΕΑΔ την αποστολή του. Σύμφωνα με μήνυμά του:

«Οι έλεγχοι συνεχίζονται, οι δράσεις διαχείρισης της αλλαγής υλοποιούνται, η Αρχή έχει έντονη παρουσία σε διεθνές επίπεδο, συνεργάζεται με άλλους φορείς σε πεδία δημόσιας πολιτικής, αναπτύσσει πρότυπα και μεθοδολογίες, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και είναι ενεργή και στους τρεις επιχειρησιακούς της πυλώνες: Ελεγχος, Πρόληψη, Ευαισθητοποίηση. Επενδύουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των στελεχών της Αρχής και χτίζουμε δυνατές συμμαχίες.

image

Είμαστε μία δυνατή ομάδα, προχωράμε μπροστά και ανεβαίνουμε όλο και πιο ψηλά σε όλους τους Δείκτες. Ενισχύουμε τα κανάλια επικοινωνίας και καθιερώνουμε την έκδοση Newsletter σε σταθερή βάση προκειμένου να μοιραζόμαστε μαζί σας τις σημαντικότερες εξελίξεις αναφορικά με το έργο, τις δράσεις και τις συνεργασίες της Αρχής σε εγχώριο, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η παρούσα έκδοση του πρώτου Newsletter επιχειρεί να αποτυπώσει επιγραμματικά τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα».

Ο διοικητής θριαμβολογώντας εύλογα για την καλύτερη κατά 7 θέσεις κατάταξη της Ελλάδας το 2019 στον ετήσιο διεθνή δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς απέδωσε αυθαίρετα το αποτέλεσμα αυτό στο δεύτερο μισό του 2019 που είχε αναλάβει ο ίδιος!

Προτάσσει -όπως προαναφέραμε- ως βασικό εργαλείο τους εσωτερικούς ελέγχους π.χ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (εξαγγέλλοντας μάλιστα συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο). Αναφέρει ότι «η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. ενέκρινε πρόταση της ΕΑΔ συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ για την ανάπτυξη εργαλειοθήκης συμπεριφορικών αναλύσεων (!) και τη δημιουργία ενός σύγχρονου εργαλείου αξιολόγησης κινδύνων για τον σχεδιασμό ελεγκτικών αποστολών» και ότι «σε εξέλιξη βρίσκεται η επικαιροποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του εξειδικευμένου έργου που έχει ενταχθεί στον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για έργο που είχε εξαγγελθεί προ του κ. Μπίνη και αφορά «δέσμη δράσεων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Λογοδοσίας και Ακεραιότητας, εκπόνηση Εγχειριδίου για την Ανάλυση Κινδύνων, εκπόνηση μελετών σε πεδία πολιτικής όπως το lobbying και η σύγκρουση συμφερόντων, διαμόρφωση θεματικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού σε θέματα ακεραιότητας. Το δεύτερο σκέλος του αφορά την ενδυνάμωση του πλαισίου ανάκτησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προϊόντα εγκλημάτων διαφθοράς […]».

Πολλές εξαγγελίες αφορούν προγράμματα του ΟΟΣΑ, ενώ στα στοιχεία που παραθέτει στη συνέχεια δεν υπάρχει καμία αναφορά για το περιεχόμενο των εντολών και πολύ περισσότερο των ολοκληρωμένων πορισμάτων. Αναφέρει 160 πορίσματα, τα οποία στο σύνολό τους αφορούν εντολές που είχαν δοθεί πριν από την ίδρυση της ΕΑΔ, ενώ ο αριθμός των πορισμάτων που έτρεχαν σε όλους τους μηχανισμούς ελέγχου πριν συνενωθούν ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το ερώτημα είναι ποια πορίσματα από αυτά έμειναν στάσιμα. Προφανώς αυτά θα αποτυπωθούν στην αναμενόμενη πρώτη ετήσια έκθεση της ΕΑΔ.

Τα μόνα στοιχεία που δημοσιεύονται (στο Newsletter) αφορούν αποκλειστικά τα αποτελέσματα από τους αντικαπνιστικούς ελέγχους όπου μέσα σε διάστημα τριών μηνών επιβλήθηκαν πρόστιμα 211.600 ευρώ.

Δημοσιεύεται επίσης ότι η ΕΑΔ διενήργησε έλεγχο νομιμότητας σε διαδικασίες πολιτογράφησης και απόδοσης ιθαγένειας.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο κατά της διαφθοράς παρουσιάζει το σχέδιο που είχε ήδη εκπονηθεί για το διάστημα 2018-2021.

Τέλος, στην κεντρική ιστοσελίδα της ΕΑΔ έχουν προστεθεί οι δράσεις και οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού. Πολλούς από αυτούς τους είδαμε με τη βοήθεια και των «επικοινωνιακών» καμερών που πήραν στο κατόπι τους επιθεωρητές παραβιάζοντας τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

…και η άλλη όψη της Αρχής 

Το κλίμα είναι βαρύ στον χώρο των επιθεωρητών που αποτελούν υψηλόβαθμα επιλεγμένα στελέχη του Δημοσίου και στελέχωναν επί χρόνια τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από τους οποίους προέρχονται. Πολλοί θεωρούν ότι προέχει για τον κ. Μπίνη η επικοινωνιακή προβολή και η θέλησή του να ανταποδώσει την πρωθυπουργική επιλογή με κάθε τρόπο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι οι υψηλών προσόντων επιθεωρητές ευτελίζονται κυνηγώντας μαγαζάτορες και πολίτες αντί να ασχοληθούν με τις σοβαρές υποθέσεις που έχουν (κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, σοβαρές καταγγελίες για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση κ.λπ.).

Φαίνεται ότι έχουν μείνει πίσω πολλές σοβαρές υποθέσεις ελέγχου, όπως περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στους ΟΤΑ, υποθέσεις κατευθυνόμενης ροής χρημάτων από φαρμακευτικές εταιρείες στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για την άσκηση επιρροής στις διαδικασίες τιμολόγησης φαρμάκων, έλεγχοι για προμήθειες και πολλές άλλες.

Αντίθετα δηλαδή με το παρελθόν, όταν υπήρχαν ακέραιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που συνενώθηκαν τώρα με την ίδρυση της ΕΑΔ. Μπορεί βέβαια να είναι ακόμα νωρίς για έναν τόσο «υδροκέφαλο» νέο φορέα, ωστόσο είναι γεγονός ότι προς το παρόν τοποθετούνται χωρίς διάφανη αξιολογική διαδικασία προϊστάμενοι των διαφόρων οργανικών μονάδων, ενώ εδώ και επτά μήνες δεν έχουν εκδοθεί ο οργανισμός και ο κανονισμός λειτουργίας της ΕΑΔ.

Ενώ δε στο ίδιο διάστημα δεν είχε γίνει καμία απολύτως ενέργεια για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, εν μέσω πλήρους καραντίνας η Αρχή έβγαλε μια πρόσκληση με πολύ σύντομη προθεσμία που προκαλεί πολλές σκέψεις.

Ο κ. Μπίνης μεταξύ άλλων αποφάσισε (26.2.2020) να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσπασης για όσους επελέγησαν ως επιθεωρητές ΣΕΥΥΠ, για την απόσπαση των οποίων απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, διαδικασία που δεν ολοκληρώθηκε λόγω των εκλογών του 2019.

Σημειώνεται ότι με την ίδια προκήρυξη και νόμιμη διαδικασία επελέγησαν και είναι σήμερα επιθεωρητές όλα τα στελέχη για την απόσπαση των οποίων απαιτείται απλή απόφαση του υπουργού Υγείας. Η απόφαση κρίνεται εύλογα ως μεροληπτικά δυσμενής για τους επιτυχόντες με την ίδια προκήρυξη. Ηδη υπάρχει ανάλογη προσφυγή.

Τελος ο κ. διοικητής, παρά τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες του για τους ελέγχους περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν εγκλήματα διαφθοράς, αποφάσισε να απομακρύνει από τα γραφεία της ΕΑΔ την κρίσιμη υπηρεσία του Πόθεν Εσχες που ήταν απολύτως αρμοδιότητα και βασικό συστατικό ελέγχων του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Πριν δε αναλάβει ο κ. Μπίνης είχαν εκδοθεί δεκάδες εντολές ελέγχου περιουσίας και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη τους, πολύ δε περισσότερο όταν ο ίδιος έσπευσε να εκδιώξει τον αρμόδιο προϊστάμενο του Πόθεν Εσχες πριν από τη λήξη της θητείας του!

Επικοινωνία χωρίς ουσία…

Η παρουσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συνυφασμένη με συνεντεύξεις -κατά κύριο λόγο- του κ. Μπίνη, αλλά και τηλεοπτικά ρεπορτάζ από τις εφόδους και ελέγχους των επιθεωρητών. Ο κυβερνήτης της ΕΑΔ όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας αποδείχτηκε «αγαπημένος» καλεσμένος του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και -κατά δεύτερο κύριο λόγο- της ΕΡΤ. Τα σχετικά αποσπάσματα είναι δημοσιευμένα στη σελίδα της ΕΑΔ στο facebook.

Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο από τον έλεγχο που έκαναν οι επιθεωρητές στην κλινική «Ταξιάρχες» στο Περιστέρι, εκεί δηλαδή που αποκαλύφτηκαν συσσωρευμένα κρούσματα κορονοϊού. Επιθεωρήτρια της Αρχής πολιορκείται από δημοσιογράφους που τη ρωτούν για την έρευνα, τι στοιχεία πήραν κατά τη διάρκεια του ελέγχου και γενικότερα διάφορες πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα για τη διαδικασία μιας έρευνας. Η αλήθεια είναι ότι είδαμε για πρώτη φορά τους επιθεωρητές να κάνουν έλεγχο σε ζωντανή μετάδοση και να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες.

Η συνήθης πρακτική για τέτοιους ελέγχους είναι ότι οι επιθεωρητές επισκέπτονται τον χώρο απροειδοποίητα, δεν διατυμπανίζουν την ιδιότητά τους και σίγουρα η παρουσία τους εκεί δεν συνοδεύεται από κάμερες και συνεντεύξεις. Οι λόγοι είναι μάλλον προφανείς, αλλά φαίνεται να τους αγνοεί επιδεικτικά η ΕΑΔ προς χάριν της τηλεθέασης και της επικοινωνιακής διαχείρισης ενός σοβαρού ζητήματος.

Οι κάμερες του ΣΚΑΪ βρέθηκαν μαζί με τους επιθεωρητές της ΕΑΔ όμως και στον δρόμο, στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονταν για την ορθή τήρηση των μέτρων ελέω κορονοϊού. Βρήκαμε τρία αντίστοιχα ρεπορτάζ κι άλλα τόσα από διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με επιθεωρητές να επισκέπτονται καταστήματα που παρέμεναν ανοιχτά, αλλά και να ελέγχουν πολίτες στον δρόμο για τα δικαιολογητικά που έφεραν μαζί τους.

Είναι προφανές ότι η εικόνα αυτή ουδόλως προβληματίζει τον κ. Μπίνη, το γεγονός δηλαδή πως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αυτό το πολυδιαφημισμένο -από το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη- όργανο αντιμετώπισης της διαφθοράς, έχει καταντήσει να αποτελεί έναν υποβαθμισμένο ελεγκτικό μηχανισμό που επιχειρεί να δικαιολογήσει την παρουσία του μπροστά στις κάμερες τσεκάροντας ποιος τηρεί ή όχι τον αντικαπνιστικό νόμο ή ποιος πληκτρολόγησε στο κινητό του τον σωστό κωδικό προκειμένου να βγει από το σπίτι του.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών