Πού και πώς μπορούν να συναντηθούν η «μεταρρυθμιστική συμμαχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη και το «new deal» του Σταύρου Θεοδωράκη; Πιθανώς στα απόνερα του, ήδη διαλυμένου αρραβώνα ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού και σε μια όχι μόνον μετεκλογική, αλλά και προεκλογική – όταν και όποτε – σύμπραξη αμοιβαίου πολιτικού συμφέροντος. Με ενδεχόμενη προίκα, εξουσίας και επιβίωσης μαζί, έναν φιλικό σε συνεργατικά σχήματα νέο εκλογικό νόμο που θα έδινε το μπόνους των 50 (ή 30) εδρών και σε συνασπισμούς κομμάτων.

Ads

Επί του παρόντος, οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού είχαν την πρώτη τους συνάντηση χθες, στο συνέδριο της Δράσης – μια συνάντηση μεστή πολιτικής σημειολογίας και αναγνωριστικών πολιτικών μηνυμάτων.

Κυριάκος: Νιώθω πολύ κοντά σας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, ξέχασε το αίτημα για εκλογές κι έδειξε δρόμο στρατηγικών αναδιατάξεων και συμμαχιών στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ads

«Η Δράση και το Ποτάμι έχουν αντισταθεί στον λαϊκισμό από όπου κι αν προέρχεται και γι’ αυτό νιώθω πολύ κοντά μαζί σας», είπε ο αρχηγός της ΝΔ, οριοθετώντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο του ανοίγματος: «Σήμερα», πρόσθεσε, «η Ελλάδα χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και ναι, η ΝΔ θα είναι ο κεντρικός εκφραστής αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας που γεννιέται στη χώρα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να βρίσκεται δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Στέφανο Μάνο, την ώρα που η… συγγενής κεντροαριστερά του, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιχειρούσε την εκκίνηση της δικής της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης μέσα από την Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη.

Θεοδωράκης: Μας χωρίζουν λίγα

«Σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή. Ένα new deal με τις ζωντανές δυνάμεις που αγωνιούν για τη χώρα και όχι για τη δική τους καριέρα», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, αφήνοντας αιχμές και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. 

Διότι ένας από τους βασικούς λόγους που επικαλούνται τα στελέχη του Ποταμιού για την αποτελμάτωση του εγχειρήματος προσέγγισης με την Χαριλάου Τρικούπη είναι ο «ηγεμονισμός» και η «εμμονή σε καρέκλες εξουσίας παλαιάς κοπής».

Ως εκ τούτου, ο Σταύρος Θεοδωράκης προτίμησε στο συνέδριο της Δράσης να μιλήσει πια για το κέντρο και όχι για την κεντροαριστερά.

«Το Ποτάμι πρωτοστατεί στον διάλογο στο Κέντρο», είπε προσθέτοντας:

«Θα είμαστε λοιπόν μαζί σ’ όλα αυτά τα σημαντικά που μας ενώνουν, θα είμαστε παρόντες σ’ ένα συνεχή διάλογο, για να συζητάμε και τα λίγα που μας χωρίζουν. Aλλά η πεποίθησή μας είναι κοινή: η χώρα αυτή δεν έχει άλλο χρόνο. Τα παιδιά φεύγουν, οι επιχειρήσεις φεύγουν και θα πρέπει άμεσα οι δυνάμεις της λογικής, οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, να δώσουν όλες μαζί μια πειστική αντιπρόταση στον κουρασμένο ελληνικό λαό».

Παρά την επισήμανση, πάντως, ότι όσα χωρίζουν κέντρο και δεξιά είναι «λίγα», στην Σεβαστουπόλεως λένε ότι τα εν λόγω μηνύματα δεν σηματοδοτούν τίποτα περισσότερο από έναν «γόνιμο» και «επιτακτικά αναγκαίο» διάλογο. Και επιμένουν πως, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο.

Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, ωστόσο, λέει επίσης πως μια τέτοια αυτονομία δύσκολα θα επιτρέψει την είσοδο του Ποταμιού στη Βουλή. Και ότι, επίσης, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα χρειαστεί τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες για να παγιώσει ουσιαστική δυναμική ανάκτησης της εξουσίας. 

Με δεδομένο όμως ότι η επαλήθευση όλων αυτών στις κάλπες μάλλον θα αργήσει μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, πολλές εν δυνάμεις συμμαχίες κι ακόμη περισσότερες αναδιατάξεις και προσεγγίσεις αναμένεται να δοκιμαστούν τους επόμενους μήνες…

Διαβάστε επίσης: