Το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στέλνει ο 15χρονος Ανδρόνικος Κόρακας – Κοντός. Ήδη από την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιεί έναν δεκαήμερο περίπλου του νησιού της Λέσβου με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος. 

Ads

Όταν ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της διαδρομής του από τον Μόλυβο, μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης, στην προκυμαία τον υποδέχτηκαν έφηβοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες με λουλούδια και ζωγραφιές, θέλοντας να τον ευχαριστήσουν για την προσπάθειά του να τραβήξει τα βλέμματα στο νησί της Λέσβου και το προσφυγικό πρόβλημα. 

«Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί αλλά κυνηγημένοι συνάνθρωποί, κυνηγημένοι από την πείνα και τον πόλεμο και χρειάζονται, αλλά προπάντων αξίζουν την αλληλεγγύη μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο 15χρονος Ανδρόνικος. 

Ο Ανδρόνικος είναι γιος του Στρατή κόρακα, παλιού βουλευτή και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και σήμερα επικεφαλής τη παράταξης του κόμματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να προβάλει την πατρίδα του τη Λέσβο αλλά και το έργο της οργάνωσης νέων «Jougend Rettet» (Η Νεολαία Σώζει), της οποίας είναι το νεότερο μέλος. 

Η Jougend Rettet είναι μια οργάνωση η οποία με ένα ψαροκάικο κατάλληλα εξοπλισμένο και αφετηρία τη Μάλτα σώζει ναυαγούς – πρόσφυγες μεταξύ Ιταλίας και Αφρικής.

Ads

Αυτή τη στιγμή ο Ανδρόνικος Κόρακας Κοντός κάνει το δεύτερο μέρος του περίπλου της Λέσβου. Πλέει με κατεύθυνση το Πλωμάρι και ενώ στην περιοχή πνέουν δυνατοί νότιοι άνεμοι. Διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν τον περίπλου και αναμεταδίδουν το εγχείρημα.