Οι εκλογές απορρίφθηκαν, και δη με την επίκληση του κινδύνου των «χρήσιμων ηλιθίων», ο στόχος για συμφωνία με τους πιστωτές επαναβεβαιώθηκε με τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν «υπαναχωρήσεις αρχών», και τα διαπραγματευτικά όπλα προσδιορίστηκαν αφ’ ενός στο μαξιλάρι της υπεραπόδοσης της οικονομίας και, αφ’ ετέρου, στη συμμαχία με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αντί – λιτότητας.

Ads

Πρόκειται για το πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής στο ανοιχτό μέτωπο της αξιολόγησης, όπως το προσδιόρισε χθες το βράδυ στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας κατηγορηματικά «όχι» στις εκλογές και «ναι» υπό όρους στον συμβιβασμό με τους δανειστές.

Είναι ένα πλαίσιο, που εκπέμπει μεν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά αφήνει ανοιχτά και καίρια ερωτήματα για τις εξελίξεις του επόμενου κρίσιμου διαστήματος με πρώτο το τι ακριβώς ορίζεται ως «υπαναχωρήσεις αρχών».

Χρησιμοποιώντας πάντως υψηλούς τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιστρέφοντας στη ΝΔ τις κατηγορίες περί «φλερτ» με το Grexit, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει», απέδωσε τις καθυστερήσεις στην ανοιχτή διάσταση ΔΝΤ και Βερολίνου και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, ουσιαστικά, ενθαρρύνει το «σχέδιο Σόιμπλε» με το επίμονο αίτημά του για εκλογές.

Ads

«Η αγάπη σας για τον Σόιμπλε…»

«Προσέξτε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «μήπως εσείς από την πολλή σας αγάπη στον ομοϊδεάτη σας, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών – διότι στη δική σας πολιτική οικογένεια ανήκει, όχι στη δική μας – ταυτιστείτε στο τέλος με τις απόψεις του και με τα σχέδιά του. Διότι το να ζητάτε με πάθος εκλογές, ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κύριε Μητσοτάκη, εκτός και αν δεν γνωρίζετε πού θα μπορούσε να οδηγήσει τον τόπο μια τέτοια εκδοχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε φρένο και στα σενάρια περί ψήφισης μέτρων από 180 βουλευτές, λέγοντας πως η κυβέρνηση ζητά διακομματική ενότητα για να τα αποκρούσει τους «παραλογισμούς» του ΔΝΤ και όχι για να τους περάσει, ενώ δίνοντας και στίγμα της διαπραγματευτικής τακτικής είπε ότι κανένας «δεν μπορεί να παρακάμψει τους αριθμούς»:

«Δεν μπορεί κανείς», είπε, «να παρακάμψει το γεγονός ότι και έχουμε πιάσει ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2016, ενώ ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 0,5%, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό το πρωτογενές πλεόνασμα να αγγίξει το 2%, να υπερβεί δηλαδή από το 2016 που είχαμε 0,2% ανάπτυξη, το στόχο του 2017 που είναι 0,75%, με προβλέψεις ανάπτυξης 2,5% και 3%.».

Εξελίξεις το Σαββατοκύριακο;

Με την επισήμανση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το «όπλο» της υπεραπόδοσης των εσόδων για να κάμψει τις απαιτήσεις των δανειστών για προληπτικά μέτρα, δεν έδωσε όμως ούτε στίγμα ορίων στη διαπραγμάτευση, ούτε χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωσή της.

Οι πληροφορίες, πάντως, φέρουν τους δανειστές να επιμένουν στη νομοθέτηση μέτρων προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο συμβιβασμού που θα περιλαμβάνει συμμετοχή του ΔΝΤ και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση προληπτικά μέτρα για μετά το 2018.

Οι δίαυλοι με τους δανειστές ωστόσο παραμένουν ανοιχτοί και πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση «δείχνουν» εξελίξεις πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Υπό αυτό το κλίμα η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει και εκείνη τους τόνους, διακινώντας παράλληλα και σενάρια για διχασμό εντός της κυβέρνησης ως προς την συμφωνία με τους δανειστές.

ΝΔ: Τσίπρας – Τσακαλώτος βρίσκονται σε «διάσταση»

Ενδεικτική ήταν η χθεσινοβραδινή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια ότι υπάρχει «διάσταση» μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου – μια «διάσταση» η οποία, κατά τον ίδιο, επιβεβαιώθηκε και από την ένταση που υπήρξε στη Βουλή, επί της διαδικασίας, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση.

Βουλευτές της ΝΔ συνέδεαν την ένταση αυτή και με δηλώσεις που είχε κάνει χθες το πρωί ο Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τα περισσότερα προαπαιτούμενα από τον Δεκέμβριο. Κι όταν ερωτήθηκε γιατί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε επιστολή με την οποία αναγνωρίζει ότι τα δυο τρίτα των προαπαιτούμενων εκκρεμούν, απάντησε «ρωτήστε τον Τσακαλώτο».

Κατά την ίδια εκδοχή που συζητούσαν χθες το βράδυ στους διαδρόμους της Βουλής τα στελέχη της ΝΔ και διακινούσαν και προσκείμενα στην αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιθυμεί το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει σε παράταση της διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας ότι η αριστερά δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω υπαναχωρήσεις.