Ένα λεωφορείο περίθαλψης και φροντίδας των αστέγων συμπολιτών μας αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα στους δρόμους της Αθήνας.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το υπουργείο Εργασίας, θα δρομολογήσει ένα λεωφορείο, πιθανόν διώροφο, το οποίο θα διέρχεται καθημερινά από τα σημεία που υπάρχουν άστεγοι στην Αθήνα, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και πρώτων βοηθειών σε αυτούς.

Το λεωφορείο θα έχει μετασκευαστεί και θα συντηρείται, ειδικά για τον σκοπό αυτό και θα περιλαμβάνει ντουζιέρα, χημική τουαλέτα και χώρο ιατρείου, για να είναι δυνατή η επί τόπου περίθαλψη και φροντίδα των αστέγων.

Ο ΟΑΣΑ πρόκειται να σχεδιάσει τη διαδρομή του λεωφορείου των αστέγων, έτσι ώστε εκείνο να περνάει από όλα τα σημεία που υπάρχουν σήμερα άστεγοι πολίτες. Ενδεικτικά, ο πρώτος σχεδιασμός αναφέρει ότι θα περνάει από περιοχές όπως το κέντρο Αθήνας (Δημαρχείο, Ζάππειο, Ακαδημίας, Αχιλλέως, Φιλοπάππου, κλπ.), οι Αχαρνές, ο Πειραιάς, ο Ελαιώνας, το Αιγάλεω, το Ρουφ, αλλά και από άλλες.

Ads

Στις περιοχές αυτές θα καθοριστούν από τον ΟΑΣΑ οι ακριβείς θέσεις των στάσεων, κατά μήκος της διαδρομής και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να μη δημιουργούνται κυκλοφοριακά ή άλλους είδους προβλήματα. Θα σχεδιαστούν επίσης τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.

Το συγκεκριμένο λεωφορείο θα ενταχθεί στο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του επόμενου τριμήνου, ώστε να παρακολουθείται καθημερινά η πορεία του και ο Οργανισμός να προβαίνει σε άμεσες παρεμβάσεις, εάν κι εφόσον χρειάζεται.

Η έναρξη της δράσης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαϊου του 2016.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ, κος Αναστάσιος Ταστάνης δήλωσε ότι, η κοινωνική αυτή δράση θα αποτελέσει μια ουσιαστική βοήθεια για τους αστέγους, την δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε και ευελπιστεί ότι στο άμεσο μέλλον θα συνεχιστούν οι δράσεις αυτές, επεκτεινόμενες σταδιακά και σε άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού.