Οι Arcade Fire είναι ένα συγκρότημα indie μουσικής που αρέσκεται να ασχολείται με τα κοινά. Ο Γουίλ Μπάτλερ μέλος του συγκροτήματος, παρακολουθεί καθημερινά την επικαιρότητα και γράφει τραγούδια για τον Guardian εμπνευσμένα από αυτήν. Με τα φώτα των τελευταίων ημερών να είναι στραμμένα στην Ελλάδα η χώρα δεν θα μπορούσε να… ξεφύγει από τον μουσικό.

Ads

 
Το τελευταίο του τραγούδι για τον Guardian λέγεται «Clean Monday» με τον τίτλο να παραπέμπει ξεκάθαρα στην Καθαρά Δευτέρα και τους στίχους να αφορούν την ελληνική κρίση. Στο άρθρο του που συνοδεύει το τραγούδι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης ενώ εκφράζει τη συμπάθειά του στο Έλληνα υπ. Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο υποστηρίζει ότι «ίσως μπορεί – να είναι αρκετά τρελός και να καταφέρει υπεύθυνα να διαχειριστεί την ελληνική οικονομική κατάσταση».
 
«Έχω ρίζες από την Ελλάδα. Θέλω να πω, σε γενικές γραμμές ποιος στο καλό δεν έχει ρίζες από την Ελλάδα; Ακόμη και αν ανήκεις στη σούπερ δεξιά πτέρυγα ή είσαι σούπερ Γερμανός ή σούπερ καπιταλιστής, προφανώς δεν θέλεις να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να χρεοκοπήσει» σημειώνει ο Μπάτλερ.
 
Ακούστε το τραγούδι
 
«Αλλά πέραν αυτού, μου αρέσει αυτή η νεαρή κυβέρνηση. Μου αρέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών. Κατά μια έννοια, αντιλήφθηκα ποιος είναι μέσω των media και μου φαίνεται σαν ένας ευθύς κατεργάρης που μπορεί – ίσως μπορεί – να είναι αρκετά τρελός και να καταφέρει υπεύθυνα να διαχειριστεί την ελληνική οικονομική κατάσταση;» τονίζει.
 
«Διάβαζα στον Guardian για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση και για το πώς θα πληρώσει τα χρέη της, όταν έμαθα πως το ελληνικό χρηματιστήριο είχε κλείσει τη Δευτέρα λόγω της γιορτής της Καθαράς Δευτέρας (μια ελληνική ορθόδοξη γιορτή, κάτι σαν τη δική μας Ash Wednesday). Ήταν καταπληκτική/ξεκαρδιστική (καλά, ίσως ελαφρώς διασκεδαστική) σύμπτωση το ότι οι Έλληνες υπουργοί έφτιαχναν τη λίστα με τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν έτσι ώστε να αποφύγουν την αυστηρή λιτότητα την ημέρα που ξεκινούσε η Σαρακοστή. Και όλο αυτό είναι για να καταλάβουμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Θα είναι ένας μακρύς χειμώνας και μια μακριά άνοιξη και ίσως ένα πραγματικά μακρύ καλοκαίρι για την Ελλάδα. Αλλά εύχομαι καλή τύχη στην Ελλάδα» καταλήγει. 

image

Oι Arcade Fire