Καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια. Πάνω από 60.000 άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Σύροι, Αφγανοί, Πακιστανοί, Κονγκολέζοι και άλλοι πολλοί. Τους βλέπουμε πίσω από συρματοπλέγματα. Ξέρουμε όμως τι έχει προηγηθεί μέχρι να φτάσουνε εδώ;

Ads

Το Al Jazeera ακολουθεί την πορεία των Αφγανών προσφύγων από την Καμπούλ έως τη Λέσβο, σε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό που δείχνει καρέ-καρέ την αγωνία για το μεγάλο ταξίδι, τις δυσκολίες τους και την τελική απογοήτευση.

Παρόλο που έχουν περάσει 15 χρόνια από την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστά, η χώρα συνεχίζει να ζει το μεταπολεμικό της τραύμα, με τους Ταλιμπάν να μην καταθέτουν τα όπλα και την κατάσταση της ασφάλειας να χειροτερεύει συνεχώς.

Την τελευταία χρονιά μόνο, 200 χιλιάδες Αφγανοί έκαναν το γεμάτο εμπόδια ταξίδι μέσω του Ιράν και της Τουρκίας, για να διασχίσουν το Αιγαίο και να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα στην ασφαλή Ευρώπη.

Ads

Ωστόσο η προοπτική του ασύλου στην Ευρώπη για τους Αφγανούς μειώνεται. Πολλοί βλέπουν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται και τις ελπίδες τους να γκρεμίζονται. Αυτή την άνοιξη, μόνο το 53% των αιτήσεων ασύλου Αφγανών έγιναν δεκτές. Έτσι παραμένουν στο κενό, παραμένοντας στην Ελλάδα και περιμένοντας την απέλαση τους πίσω στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία Ευρώπης με τη γείτονα χώρα.

Γιατί λοιπόν συνεχίζουν να έρχονται ενώ γνωρίζουν ότι το πιο πιθανό είναι να επιστρέψουν;  Ίσως το ότι το γεγονός ότι οι απώλειες αμάχων έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 που τα Ηνωμένα Έθνη κρατούν αρχεία, εξηγεί γιατί 1.000 άνθρωποι επιλέγουν να εγκαταλείψουν καθημερινά τα σπίτια τους και να γίνουν κι επίσημα… κατατρεγμένοι.

Δείτε σε φωτογραφίες το ταξίδι από την Καμπούλ στη Λέσβο:

Κουβαλώντας τα απολύτως απαραίτητα σε έναν σάκο ένας νεαρός Αφγανός ετοιμάζεται να πάρει το λεωφορείο από την Καμπούλ.

image

Ο σταθμός των λεωφορείων κάθε βράδυ σφύζει από ζωή. Μέσα στην σκονισμένη πόλη δεκάδες νέοι άνθρωποι με τα σακίδια τους επ’ώμου περιπλανιούνται ανάμεσα στους πωλητές εισιτηρίων που φωνάζουν τους διάφορους προορισμούς.

image

Αβέβαιοι για το τι θα αντιμετωπίσουν οι Αφγανοί οδηγούνται στην περιοχή Nimroz στα σύνορα με το Πακιστάν και το Ιράν

image

Όλο το σόι συγκέντρωσε όσα χρήματα είχε προκειμένου ένας 14χρονος, έστω ένας από την οικογένεια, να καταφέρει να φύγει.

image

Εξαντλημένοι από το μεγάλο ταξίδι με το λεωφορείο φτάνουν τελικά στην Nimroz και προσπαθούν να ξεκουραστούν όπως – όπως. Η επόμενη μέρα θα είναι μεγάλη.

image

Το πρωί, φορτωμένοι μέσα σε μία καρότσα διασχίζουν κατευθύνονται στη συνέχεια στο σημείο από όπου θα μπορέσουν να περάσουν στο Ιράν

image

Όταν φτάσουν, φορτωμένοι σαν τα ζώα σε αγροτικά ξεκινούν.

image

Οι ηλικίες των επίδοξων προσφύγων ποικίλλουν. Μπορεί κανείς να δει 13χρονα παιδιά μέχρι και μεσήλικες.

image

Μια παρέα Αφγανών κάθονται στο μικρό διαμέρισμα που έχουν ενοικιάσει στην Τουρκία. Έφυγαν από το Αφγανιστάν πριν 3 χρόνια. Δούλεψαν στο Ιράν 2 για να μπορέσουν να πληρώσουν τους δουλέμπορους και να τους μεταφέρουν στην Τουρκία. Τώρα έχουν πάρει άσυλο στην Τουρκία αλλά ονειρεύονται την Ευρώπη γιατί δεν μπορούννα βρουν δυλειά.

image

Ο άντρας της φωτογραφίας έχει καταφέρει να φτάσει στην Τουρκία με τον 3χρονο γιο του. Έφυγε από την Καμπούλ γιατί έλαβε μια προειδοποίηση από τους Ταλιμπάν ότι αν δεν συνταχθεί μαζί τους θα σκοτώσουν αυτόν και την οικογένεια του.

image

Άστεγοι στην Τουρκία, περιμένουν τους διακινητές να τους μεταφέρουν σε κάποια παραλία.

image

Αυτή είναι η κατάληξη όταν επιχειρούν να περάσουν με πλαστικές βάρκες τα ελληνοτουρκικά ύδατα. Ένα σκάφος της Frontex τους έχει περισυλλέξει και τους μεταφέρει στη Λέσβο.

image

Εδώ μια επταμελής οικογένεια που μόλις έχει φτάσει στη Λέσβο. Αναγκάστηκαν να φύγουν όταν οι Ταλιμπάν επιτάξαν το σπίτι τους.

image

Κλαίνε από ευτυχία που επιτελούν τα κατάφεραν. Έφτασαν στην Ευρώπη. Το τι θα ακολουθήσει άγνωστο…

image