Ολοκληρώθηκε σήμερα η μεταφορά ενός ακόμα γκρουπ ατόμων από την Καμπούλ στην Αθήνα, με ενδιάμεσο σταθμό τη Βόρεια Μακεδονία μετά από συνεργασία της ΜΚΟ HumanRights360, του Δικτύου Μεταναστριών Μέλισσα, του υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής και την υποστήριξη του Open Society Foundations. 

Ads

Η οργάνωση HumanRights360 παρακολουθεί εξαρχής και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν την Καμπούλ την Κυριακή 15 Αυγούστου. Επανέρχεται ο Ισλαμικός Νόμος, η Σαρία, και οι γυναίκες του Αφγανιστάν φοβούνται για τη ζωή τους αλλά και για την απώλεια όσων ελευθεριών κερδήθηκαν μέσα από πολυετείς προσπάθειες – ενώ η χώρα βρίσκεται συνολικά στα πρόθυρα λιμού.

Η οργάνωση θεωρεί ότι πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, πρέπει να αποτελέσουν καταφύγιο για τις διωκόμενες από το καθεστώς των Ταλιμπάν γυναίκες. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να στηθεί μία ανθρωπιστική γέφυρα μεταφοράς αυτών των ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς η πρώτη μεγάλη προσπάθεια ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω της έκρηξης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που ακύρωσε την προγραμματισμένη πτήση στις 26 Αυγούστου. Ωστόσο, η οργάνωση συνέχισε επίμονα την προσπάθεια. Είχε προηγηθεί η μεταφορά Αφγανών βουλευτριών μαζί με τις οικογένειές τους στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ads