Άγνωστοι πραγματοποίησαν εμπρηστική επίθεση, τα ξημερώματα, στη Γαλλική αρχαιολογική σχολή, παραπλεύρως στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, που βρίσκεται στην οδό Σίνα.

Ads

Ειδικότερα, στις 04:00, έβαλαν φωτιά, με εύφλεκτο υγρό, σε ένα αυτοκίνητο του Ινστιτούτου, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές τόσο στο συγκεκριμένο όχημα, όσο και σε ένα άλλο σταθμευμένο, που ανήκει επίσης στο Ινστιτούτο. Στο σημείο έσπευσαν 2 οχήματα της Πυροσβεστικής με 7 πυροσβέστες.

Περίπου μία ώρα αργότερα, άγνωστοι έσπασαν με κασμά τα τζάμια των γραφείων του Ινστιτούτου και έβαλαν φωτιά, επίσης με εύφλεκτο υγρό.

Από την πυρκαγιά, που έσβησε γρήγορα χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Ads

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Αποτροπιασμό εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, καταδικάζοντας απερίφραστα τη σημερινή εμπρηστική επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Χαρακτηρίζοντας ως «ανεγκέφαλη και εγκληματική» αυτή την πράξη, «κατά ενός ιδρύματος που είναι σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας και της προσφοράς της Γαλλίας στο ελληνικό πολιτιστικό και πνευματικό γίγνεσθαι», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Και προσθέτει: «Αντίθετα προς το σκοπό της, η βάρβαρη και ακατανόητη αυτή ενέργεια θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βαθιά ριζωμένη φιλία μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Γαλλίας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών τους».

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και ότι οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Η ανακοίνωση του Γάλλου πρέσβη έχει ως εξής:

«Απόψε η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας έγιναν θύματα εμπρησμών. Δεν θρηνήσαμε κανένα ανθρώπινο θύμα. Οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν χάρη στην ταχεία επέμβαση της πυροσβεστικής.

Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν αμέσως και διέταξαν έρευνα. Η πρεσβεία είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους.

Είμαστε βεβαίως, όπως πάντα, στη διάθεσή σας και σας καλώ με ηρεμία να δείξετε τη συνήθη επαγρύπνηση».

Την απερίφραστη καταδίκη του για την επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι σύσσωμη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και στους δράστες της.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου, ενός ιδρύματος με τεράστια προσφορά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει: «Tο Γαλλικό Ινστιτούτο, σε καιρούς δύσκολους για την χώρα και την Αριστερά, έσωσε λαμπρούς εκπροσώπους της αριστερής διανόησης, παραχωρώντας τους υποτροφίες και μεταφέροντας τους με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα». Πρόκειται για ένα σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και στους δράστες της».

Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει την επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου με δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ έκανε την εξής ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter:

«Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης βανδάλων κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου που τόσα έχει προσφέρει στη χώρα μας και στην ελληνο-γαλλική φιλία».