Πολυμελής διεθνής εγκληματική οργάνωση, που ειδικευόταν στη μεταφορά από τη Λατινική Αμερική και στην εισαγωγή στη χώρα μας – και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης , εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής.

Ads

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που γινόταν η μεταφορά του ναρκωτικού, σε χαρτόνια εμποτισμένα με κοκαΐνη, μορφή μη ανιχνεύσιμη.  

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, 22 άτομα ηλικίας από 32 έως 62 ετών, υπήκοοι Ελλάδας, Αλβανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Ρωσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα 14 άτομα, 12 άνδρες και 2 γυναίκες, από τους οποίους οι 11 αναζητούνται, ενώ 3 είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ads

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν σημαντικές διασυνδέσεις με μέλη καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, καθώς η προμήθεια της κοκαΐνης γινόταν απευθείας από χώρες πρωτογενούς παραγωγής (Βολιβία), μετά από επιτόπια μετάβαση των μελών της εκεί.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, 61χρονος υπήκοος Βενεζουέλας μετέβη τον Απρίλιο του 2017, στη Βολιβία και αφού προμηθεύτηκε ποσότητα τουλάχιστον 5 κιλών και 300 γραμμαρίων σε μη ανιχνεύσιμη μορφή (χαρτόνια εμποτισμένα με κοκαΐνη), προέβη στην αποστολή τους, μέσω δεμάτων, σε Αθήνα και Κρήτη.

Ακολούθως, ο 61χρονος, στις 10 Ιουλίου 2017 μετέβη στη χώρα μας συνοδευόμενος από δύο υπηκόους Βενεζουέλας (43χρονο και 62χρονο), με τον τελευταίο να αποτελεί και τον ειδικό στο κομμάτι της μετατροπής της κοκαΐνης από συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη.

Η αποστολή της κοκαΐνης υπό την μορφή αυτή αποσκοπούσε στην ασφαλή μη ανιχνεύσιμη μεταφορά της, ενώ παράλληλα παρείχε τη δυνατότητα νόθευσης, λόγω υψηλής καθαρότητας, αποδίδοντας έτσι περισσότερα κέρδη στην οργάνωση.

Από τις αστυνομικές έρευνες, εντοπίστηκαν τρεις αποθηκευτικοί χώροι κοκαΐνης στους νομούς Αττικής, Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων και του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας σε οικίες των μελών της οργάνωσης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Χανιά και Λαμία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 44 χαρτόνια, βάρους 100 γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη,
  • 9 χάρτινα ημερολόγια, βάρους -100- γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη,
  • 132 γραμμάρια κοκαΐνης,
  • 251,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • 3 συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης (σοκολάτας), συνολικού βάρους -280- γραμμαρίων,
  • 232 δισκία, διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων,
  • 10 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
  • Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
  • 35.635 ευρώ, 1.545 δολάρια Η.Π.Α. , 5 χρυσές λίρες Αγγλίας,
  • αποδείξεις πληρωμής από δελτία,
  • 2 πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες με σκόνη λευκού χρώματος σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης, συνολικού μικτού βάρους τετρακοσίων πέντε (405) γραμμαρίων περίπου,
  • 52 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών SIM,
  • 7 αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας,
  • 2 κλειδιά διαμερίσματος και κλειδί αυτοκινήτου

Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης  μετά από τη διαδικασία επεξεργασίας και εξαγωγής της από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια θα ξεπερνούσε τα 15 κιλά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, από όπου και παραπέμφθηκαν στον  Ανακριτή.