Προς την κατάργηση της ρύθμισης που επιτρέπει σε ένα κόμμα να προκαλεί εκλογές προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ύστερα από την εκδήλωση της πρόθεσης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να παραιτηθούν μαζικά ώστε να προκαλέσουν επαναληπτικές εκλογές σε 15 περιφέρειες της χώρας. Την σχετική νομοθετική πρόταση αναμένεται να παρουσιάσει το μεσημέρι της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και αποτελεί προϊόν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σε συνάντηση των δυο στις ΗΠΑ το Σάββατο το βράδυ.

Ads

 
Μια από τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, κατά την συνάντηση είναι να μείνουν κενές οι θέσεις των βουλευτών, αφού το Σύνταγμα προβλέπει Βουλή 200-300 αντιπροσώπων. Μάλιστα, όπως γράφει η real.gr την σχετική διάταξη εκτιμάται πως θα ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.
 
Πρόκειται για μια προσπάθεια να κλείσουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή σε κάλπες και δη όταν αυτή γίνεται καταχρηστικά από τις κατ’ επανάληψη παραιτήσεις βουλευτών κάποιου κόμματος.
 
Όμως, σύμφωνα με το Βήμα, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και ετοιμάζει τις απολογίες της κατόπιν των κατηγοριών για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών του νεοναζιστικού κόμματος παραμένει ανοιχτό.
 
Στην περίπτωση της παραίτησης βουλευτή την θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος επιλαχών του ίδιου κόμματος. Εάν επαναληφθούν οι παραιτήσεις, η διαδικασία θα είναι η ίδια μέχρις εξάντλησης της λίστας των επιλαχόντων του συγκεκριμένου κόμματος, οπότε μετά εξετάζονται τα υπόλοιπα των άλλων κομμάτων και κατανέμονται έδρες βάσει αχρησιμοποίητων εκλογικών ποσοστών. 
 
Για την Χρυσή Αυγή οι πρώτοι επιλαχόντες είναι: Στην Α’ Αθηνών, όπου εξελέγη ο Μιχαλολιάκος, πρώτος επιλαχών είναι ο Ι. Βουλδής, στην Β’ Αθηνών, όπου εξελέγησαν η σύζυγος του αρχηγού της Χ.Α. Ελένη Ζαρούλια, καθώς και οι Γ. Γερμενής και Ηλ. Παναγιώταρος, οι επιλαχόντες είναι οι Μ. Γιαννόγκωνας, Αθ. Κουράκος και η Ιωάννα Κερασοβίτη.
 
Στην Α’ Πειραιώς, όπου εξελέγη ο Ν. Κουζήλος, επιλαχών είναι ο Στ. Κρίκος, ενώ στην Β’ Πειραιώς τον Ι. Λαγό θα κληθεί να αναπληρώσει, εφ’ όσον παραιτηθεί, ο Μ. Παπαδημητρίου. Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου εξελέγη ο Ηλ. Κασιδιάρης, πρώτη επιλαχούσα είναι η Μαρία Κατάτση, στην Α’ Θεσσαλονίκης την θέση του Αντ. Γρέγου καταλαμβάνει η Αικατερίνη Ελευθεριάδου και στην Β’ Θεσσαλονίκης την θέση του Π. Ζησιμόπουλου η Μαρία Νικολαΐδου.
 
Στην εκλογική περιφέρεια της Εύβοιας στην θέση του Ν. Μίχου πρώτος επιλαχών είναι ο Ευ. Μπαρμπούρης, στις Σέρρες στην θέση του Αρ. Ματθαιόπουλου θα πάει ο Ι. Τσώτσος, στην Μεσσηνία τον Δ. Κουκούτση θα αντικαταστήσει ο Ν. Κουράκος, στην Κορινθία τον Ευ. Μπούκουρα ο Δ. Βλαχόπουλος, στην Λάρισα τον  Χρ. Αλεξόπουλο ο Δ. Κολτσίδας, στην Μαγνησία τον Π. Ηλιόπουλο ο  Αρτ. Καλούτσας, στην Αχαΐα τον Μ. Αρβανίτη ο Αν. Νικολακόπουλος, στην Αιτωλοακαρνανία τον Κ. Μπαρμπαρούση ο Λ. Σταθόπουλος και στην Επικράτεια τον Χρ. Παππά ο Επ. Ανυφαντής.
 
Εκτός από την νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να παρουσιάσει το μεσημέρι ο κ. Βενιζέλος, σήμερα θα κατατεθεί στην Βουλή νομοσχέδιο για την αναστολή ή και παύση της χρηματοδότησης των κομμάτων, των οποίων η ηγεσία ή οι βουλευτές είναι υπόδικοι για κακουργηματικές πράξεις.
 
Η απόφαση αυτή ελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής σε κυβερνητική σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με την συμμετοχή του Γιάννη Μιχελάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη. Η σύσκεψη έλαβε χώρα πριν γίνει γνωστό ότι ολοκληρώνεται η σύνταξη του εισαγγελικού πορίσματος για την έκνομη δράση της ΧΑ. 

Εντός της εβδομάδος ακόμη, που θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θα αποφασιστεί η διακοπή της μισθοδοσίας των συλληφθέντων βουλευτών της ΧΑ κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων για αυτό το θέμα.