Tην απόφαση να ακυρώσει την άδεια που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor» για επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, αφού διαπίστωσε πως οι Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες στην ίδια περιοχή εκδόθηκαν κατόπιν σχετικού αιτήματος του πλοίου.

Ads

Τα προβλήματα με το «Meteor» στο Αιγαίο ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το γερμανικό πλοίο που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου ξεκίνησε έρευνες γύρω της Λήμνου. Το πλήρωμα του γερμανικού ερευνητικού πλοίου είχε λάβει εξουσιοδότηση από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσει σε έρευνες, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών. Στις 29 Δεκεμβρίου, όταν έπλεε κοντά στη Λήμνο, οι τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν μέσω ασυρμάτου στους Γερμανούς προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πλέει σε τουρκικά ύδατα και ότι δεν έχει άδεια από τις τουρκικές αρχές.

Όπως φαίνεται, μετά το επεισόδιο, οι υπεύθυνοι του «Meteor» και του πανεπιστημίου του Αμβούργου έσπευσαν να ζητήσουν άδεια για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών στο Αιγαίο και από τις τουρκικές αρχές με αποτέλεσμα η Αθήνα να αντιδράσει ανακαλώντας την άδεια.