Μήνυμα – τελεσίγραφο προς την Ευρώπη στέλνει πλέον το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας οριστικά ότι, σ’ αυτή τη φάση, δεν μπορεί να μετάσχει στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα και προειδοποιώντας ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του, σε μεταγενέστερο χρόνο, έχει ως ρητή προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η θέση αυτή του ΔΝΤ αποτυπώνεται σε εμπιστευτική έκθεση που παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας και το κακό ιστορικό στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν νέα «διάσωση» της χώρας από το Ταμείο, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το εάν τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα στελέχη του ΔΝΤ θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Αθήνα, το Ταμείο θα χρειαστεί μήνες για να αποφασίσει αν θα υπογράψει νέο πρόγραμμα. Όπως γράφουν οι FT η απόφαση μπορεί να μην ληφθεί καν ούτε εντός του 2016.

Ads

Σύμφωνα με την τετρασέλιδη «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση που παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και η οποία είναι στα χέρια των FT, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ «θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής» για να διασφαλίσουν ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης «συνάδει με αυτά που έχει στο μυαλό του το Ταμείο».

Ομως «δεν μπορεί να υπάρξει staff level agreement σε αυτή τη φάση». Το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε μια «δεύτερη φάση», όταν η Ελλάδα θα έχει «συμφωνήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων» και, κυρίως, «αφού οι δανειστές της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει για ελάφρυνση χρέους».