«Δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να μετατρέψει το Κίνημα από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε κείμενο άτυπης ενημέρωσης που κυκλοφόρησε,  με αφορμή τις εξελίξεις που έχουν προκύψει έπειτα από το αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση.

Ads

Σημειώνεται πως ήδη υπέρ της πρότασης του πρώην πρωθυπουργού έχουν ταχθεί  οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραϊτης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Μιχάλης Κασσής, αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τη ΝΔ με πολλούς, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, να εκτιμούν πως «το «το εσωτερικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να μεταβληθεί σε πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας».

Αντιδρώντας στο αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου, η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ έχει σαφείς πολιτικούς στόχους, που συνδέονται με τις ανάγκες της χώρας και είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Επίσης στρέφεται αφήνει αιχμές, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Μάλιστα γίνεται αναφορά στις «αθλιότητες της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο» και προστίθεται ότι ο κ. Βενιζέλος ύστερα απ΄ όλα αυτά προέβη σε κινήσεις ενότητας, προκαλώντας συναντήσεις με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη, στις οποίες ανταποκρίθηκε ο Κ. Σημίτης «με τον καλύτερο τρόπο», αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανταποκρίθηκε στην κίνηση ενότητας.

Ads

Η ίδια εμπειρία, όπως αναφέρεται, υπήρξε και στις ευρωεκλογές, όταν κάποιοι, χωρίς να κατονομάζονται, «στήριξαν άλλα κόμματα ή αδρανοποιήθηκαν και περίμεναν την εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης, αλλά αυτή δεν ήλθε». Κι αυτό, επισημαίνεται, «ανέβαλε ορισμένες κινήσεις για κάποιους μήνες». Το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη είναι πλαστό, τονίζεται, όπως αποδείχθηκε στις ευρωεκλογές και προστίθεται ότι «η απομόνωση του ΠΑΣΟΚ και η εσωστρέφεια, δεν βοηθούν στο να αναπτύξει τη σχέση του με την κοινωνία και να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση».

Ακόμη γίνεται αναφορά στα ζητήματα που σχετίζονται με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως αυτά τα ζητήματα έχουν συζητηθεί στα όργανα του Κινήματος και δεν είναι δυνατό να ανακυκλώνονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η προσπάθεια συνδέεται με μια στρατηγική που στόχο έχει να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», στρατηγική η οποία «έχει απορριφθεί, υπό οποιαδήποτε εκδοχή κι αν έχει προταθεί».

Σχετικά με τον Γ. Παπανδρέου αναφέρεται ότι η άποψή του έχει διατυπωθεί και από άλλους, συζητήθηκε σε όλα τα επίπεδα και δεν υιοθετήθηκε. Δεν είναι δυνατό, τονίζεται, να επανερχόμαστε διαρκώς στα ίδια θέματα και «δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή για τη χώρα την περίοδο αυτή από το να δημιουργείς προβλήματα αμφισβήτησης της οργανωτικής υπόστασης, της εκπροσώπησης και του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ».

«Δεν θα ανεχτούμε, την εκμηδένιση των ηρωικών προσπαθειών των βουλευτών μας και των στελεχών μας … δεν μπορεί να αμφισβητείται η τεράστια δουλειά που έχει γίνει, να εκμηδενίζεται ή να ευτελίζεται» τονίζεται στο κείμενο το οποίο καταλήγει: «Δεν μπορεί να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ και πάλι ως μια μίζερη, εσωστρεφής ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα και με το παρελθόν … είναι βαριά προσβολή όλου του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και υποτίμηση της δουλειάς, που κάνουν κυρίως οι βουλευτές μας».