Ο Καλογρίτσας έφυγε, ο Σαββίδης έρχεται και ο πόλεμος των καναλαρχών μεταφέρεται από τα… βοσκοτόπια στους ψαρότοπους.

Ads

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της εμφύλιας σύρραξης για τις τηλε-άδειες, η οποία μετά την έκπτωση Καλογρίτσα αλλάζει γήπεδο, βρίσκει πλέον αντιμέτωπους τον πρώτο και τον δεύτερο επιλαχόντα της δημοπρασίας (Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Κοντομηνά) και διανθίζεται με… επικής γλαφυρότητας ρεπορτάζ και αποκαλύψεις στα δελτία των επτά.

Πρόκειται επίσης για μια σύγκρουση που δείχνει να κόβει – σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον – τις γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρηματιών, διεξάγεται παράπλευρα με τις σφοδρές πολιτικές εχθροπραξίες για τη αναδιάταξη του τηλεοπτικού χάρτη, και συμπίπτει με σοβαρές δικαστικές εξελίξεις όπως η χθεσινή παραπομπή σε δίκη του διευθύνοντος συμβούλου του Alpha Δημήτρη Φουρλεμάδη για την πολύκροτη υπόθεση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και την υπεξαίρεση 5,6 εκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Alpha: Διάτρητος ο φάκελος Σαββίδη

Τον πόλεμο κήρυξε πρώτος ο Δημήτρης Κοντομηνάς, λίγες ώρες αφ’ ότου ο Ιβάν Σαββίδης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του τόσο με τον Alpha, όσο και με το Star, εάν κατοχυρώσει τελικά την «ορφανή» τέταρτη άδεια. Η τακτική, δε, είναι η ίδια με εκείνη που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση Καλογρίτσα, με το δελτίο του Alpha να καταγγέλλει ότι η εταιρία με την οποία ο Ιβάν Σαββίδης διεκδίκησε την άδεια, αντί να έχει αποκλειστικά τηλεοπτικό αντικείμενο δραστηριοποιείται στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ads

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ του Alpha υποστηρίζει ότι η εταιρία Σαββίδη, η Dimera, παραβιάζει τον όρο της προκήρυξης σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να έχει αποκλειστικά τηλεοπτικό σκοπό, καθώς στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται ιχθυοκαλλιέργειες, καταδύσεις, ακόμη και σκάψιμο πηγαδιών.

Σε άλλο ρεπορτάζ του επίσης χθες το βράδυ το κανάλι Κοντομηνά κατήγγειλε ότι ο φάκελος Σαββίδη ήταν ελλιπής σε οικονομικά στοιχεία και εγγυήσεις. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η Dimera δεν προσκόμισε τραπεζική ενημερότητα, παρά μόνο υπεύθυνες δηλώσεις, ενώ δεν κατατέθηκαν αντίγραφα δανειακών συμβάσεων, ούτε και φορολογική δήλωση του 2015, όπως απαιτείτο.

Η απάντηση Σαββίδη

Η απάντηση Σαββίδη στον βομβαρδισμό των καταγγελιών ήρθε, μέσω ΑΠΕ, με τη δήλωση ότι είναι έτοιμος να καταβάλει την πρώτη δόση και ότι «δεν έχει εκκρεμότητες», αλλά και με ένα νέο μήνυμα προς την πλευρά Κοντομηνά: Όταν ερωτήθηκε εαν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του «Alpha» απάντησε: «Από όσο φαίνεται από τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του, μάλλον δεν θα διαπραγματευτούμε μαζί του… Από όσο κατάλαβα, δεν θα τού επιτρέψουν οι φίλοι του να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Σίγουρα έχει την αγωνία του, αλλά πρέπει να μάθει εκτός από το να κερδίζει και να χάνει».

«Αν αποτύχω στη συμφωνία, θα αρχίσω από την αρχή την προσπάθειά μου για την ίδρυση νέου τηλεοπτικού καναλιού» πρόσθεσε ο Ιβάν Σαββίδης.

Η κόντρα αναμένεται να έχει και νέα επεισόδια έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Πόθεν Εσχες Σαββίδη, με δεδομένο και το γεγονός ότι η πλευρά Κοντομηνά έχει ήδη καταγγείλει τον ομογενή επιχειρηματία ως «λαγό» της δημοπρασίας και έχει καταθέσει προσφυγή κατά της συμμετοχής του στον διαγωνισμό.

Η παραπομπή Φουρλεμάδη και η «Αλληλεγγύη»

Στο δε κάδρο των συγκρούσεων έχει μπει από χθες και μια παράπλευρη νομική εξέλιξη, η παραπομπή σε δίκη με βαριές κατηγορίες του διευθύνοντος συμβούλου του Alpha Δημήτρη Φουρλεμάδη.
Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο οποίος και εκπροσώπησε την πλευρά Κοντομηνά στη δημοπρασία, παραπέμπεται σε δίκη μαζί με άλλα τρία πρόσωπα για την υπόθεση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και τα «χαμένα» κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Η υπόθεση αφορά χρηματοδοτήσεις ύψους 5,6 εκατομμυρίων της οργάνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών για συγκεκριμένες δράσεις που όμως έμειναν ημιτελείς ή δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Τα κονδύλια δόθηκαν το διάστημα 2005-2006 όταν ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ήταν διαχειριστής της «Αλληλεγγύης». Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι 4 κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.

Εκτός από τον κ. Φουρλεμάδη παραπέμπονται επίσης η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Λυμπέρη και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννη Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.