Μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε εκδήλωση ακροατή μετά από εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του για την κρίση στο LSE, προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου και, επομένως, θα γίνουν εκλογές τον Φεβρουάριο. Η χθεσινή ομοβροντία με δημόσιες αρνήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη που δεν περίμεναν τόσο γρήγορη και απορριπτική μαζική αντίδραση.

Ads

 
Μέχρι και η Κ. Μάρκου που ήταν η μόνη η οποία είχε προαναγγείλει το «ναι», ενώ υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, χθες βράδυ τα γύρισε και εξέφρασε την απογοήτευσή της για την «κομματική» υποψηφιότητα, όπως χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Δήμα.
 
Κυκλοφορούν σενάρια που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα για ενδεχόμενη απόσυρση από την κούρσα του πρώην Επιτρόπου μετά την δεύτερη ψηφοφορία και εμφάνιση άλλου προσώπου ως υποψήφιου στην τρίτη ψηφοφορία, όπου αρκούν οι 180 για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Λέγεται επίσης ότι θα ξεκινήσει προσωπικές επαφές ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με βουλευτές που προέρχονται από την παράταξή του προσπαθώντας να τους πείσει.
 
Από τη ΝΔ, εξάλλου, διαφημίζουν την υποστήριξη του Κ. Καραμανλή στην υποψηφιότητα Δήμα απευθυνόμενοι στους βουλευτές των ΑΝΕΛ και στους ανεξάρτητους με δεξιές καταβολές. Ωστόσο, τίποτα δεν δείχνει αυτή τη στιγμή ότι είναι εφικτή μια δραματική αλλαγή των δεδομένων. Με ενδιαφέρον αναμένονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ γιατί αν ο Φ. Κουβέλης αποφασίσει μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αυτή τη στιγμή διαψεύδεται, τότε εκτιμούν ότι μπορεί να απελευθερωθούν κάποιοι βουλευτές που, δυνητικά, θα κινηθούν προς άλλη κατεύθυνση.
 
Το κραχ στο Χρηματιστήριο και η επιστροφή στο 1987 με απώλεια περίπου 8 δισ. ευρώ σε μια συνεδρίαση, μαζί με τα κινδυνολογικά σενάρια που άρχισαν να διακινούνται σε διεθνή ΜΜΕ, είναι τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στο εξής για να τρομάξει τους βουλευτές και, αν στηθούν κάλπες, τους ψηφοφόρους. Ο καμβάς πάνω στον οποίο θα ξεδιπλωθεί η κυβερνητική προπαγάνδα είναι ότι ξεκινά μια περίοδος μεγάλων κινδύνων, ότι οι αγορές ψηφίζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ότι οι πολίτες μπορεί να βρεθούν μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις αν πάμε σε πρόωρες εκλογές και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι το ίδιο έργο είχε παιχτεί και στις εκλογές του 2012, οπότε η επανάληψη δεν έχει ποτέ τη δύναμη της πρώτης φοράς. Το τελευταίο χαρτί θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η καλλιέργεια τραπεζικού πανικού με τον τρόπο που έχει δείξει ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης φωνάζοντας ότι θα σηκώσει τις καταθέσεις του για να μην τις βρει διαθέσιμες ο… Στρατούλης.
 
Το βέβαιο είναι ότι το διάστημα των είκοσι ημερών μέχρι την τρίτη ψηφοφορία θα είναι εξαιρετικά πυκνό και πολλά μπορεί να συμβούν μέσα σε λίγες ώρες γιατί παίζονται πολύ περισσότερα από το αν θα διαδεχθεί τον Κ. Παπούλια ο Στ. Δήμας.