Το εμβόλιο κατά του πανδημικού κοροναϊού που παράγει η Pfizer προσφέρει 3,5 φορές υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων όταν η δεύτερη δόση χορηγείται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη αντί για τρεις, διαπιστώνει αδημοσίευτη μελέτη σε βρετανούς ηλικιωμένους.

Ads

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η αναβολή της δεύτερης δόσης προσφέρει υψηλότερη προστασία έναντι της Covid-19, καθώς η λεγόμενη κυτταρική ανοσιακή απόκριση, η οποία συνδέεται με τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι μέγιστη όταν τηρείται το μεσοδιάστημα των 3 εβδομάδων που προτείνει η παρασκευάστρια εταιρεία.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα δείχνουν να δικαιώνουν την απόφαση της Βρετανίας να αναβάλλει τις δεύτερες δόσεις όλων των εμβολίων προκειμένου να καλύψει με την πρώτη δόση περισσότερους πολίτες.

«Η προσέγγιση που ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης πραγματικά απέδωσε καρπούς» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Γκαγιάτρι Αμιρτάλινγκαμ, επιδημιολόγος και σύμβουλος της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England).

Ads

Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε επιστημονικό έλεγχο, εξέτασε 175 άτομα ηλικίας 80-99 ετών, ορισμένα από τα οποία είχαν λάβει τη δεύτερη δόση με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων, πριν αρχίσει να εφαρμόζεται η βρετανική πολιτική της αναβολής.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η μέγιστη απόκριση αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer αυξάνεται σημαντικά στους ηλικιωμένους όταν αναβάλλεται για τη 12 εβδομάδα» δήλωσε η Χέλεν Πέρι του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη δεν επαρκεί για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα επίπεδα προστασίας έναντι του κοροναϊού, καθώς η απόκριση των Τα-κυττάρων ήταν μέγιστη όταν τηρείται το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η εταιρεία.

Πηγή: in.gr