Μια «μαύρη τρύπα» 760.000 δόσεων στην Ελλάδα προκαλεί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η εμπλοκή με τις παραδόσεις των εμβολίων από την AstraZeneca στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ads

Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός έχει εδώ και καιρό επισημανθεί ως ανέφικτος από επίστημονες και υγειονομικούς, λόγω τόσο της μειωμένης προμήθειας όσο και πολλών οργανωτικών προβλημάτων. Η χώρα ήδη βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των εμβολιασμών πανευρωπαϊκά, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις χειροτερεύουν την κατάσταση. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει παραλάβει μόλις το 53% των δόσεων που είχαν προγραμματιστεί για μέχρι τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή 226.610 δόσεις έναντι 427.050 δόσεων.

Σχετικά για τις εξελίξεις με την AstraZeneca, σύμφωνα με όσα αναφέρουν «Τα Νέα», μετατίθενται κατά έναν μήνα οι αφίξεις των εμβολίων στη χώρα και δεν αναπληρώνεται το κενό που δημιουργείται από τις καθυστερημένες παραδόσεις του εμβολίου, στο οποίο, η Ελλάδα, έχει επενδύσει κατά πολύ, προαγοράζοντας μεγάλο αριθμό δόσεων.

«Μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκαν εμβόλια για τον κορονοϊό ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο παρατηρούνται τώρα ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις τους. Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε σχετικά με το θέμα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας παράλληλα, πως, η χώρα, «αναπτύσσει το εμβολιαστικό σχέδιο με βάση τις διαθεσιμότητες των εμβολίων»,  προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ξεκάθαρα πού οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις.

Ads

Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής της AstraZeneca, μέσω συνέντευξής του στην ιταλική La Repubblica και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με τη συμφωνία. Όπως είπε «κακώς διαμαρτύρεται» η ΕΕ σχετικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της εταιρείας, τονίζοντας αφενός ότι καθυστέρησε τρεις μήνες να υπογράψει με την AstraZeneca και σημειώνοντας, αφετέρου, πως, η συμφωνία που έχει υπογραφεί δεν προβλέπει ακριβή ποσότητα δόσεων εμβολίων, αλλά αντίθετα αφορά τη «βέλτιστη προσπάθεια», εκ μέρους της εταιρείας. 

Ύστερα από τεχνική ενημέρωση στις Βρυξέλλες σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από την AstraZeneca, ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο. H αρμόδια επίτροπος Υγείας της Ε.Ε Στέλλα Κυριακίδου, με νεότερες δηλώσεις της, ενημέρωσε ότι ζήτησε καθαρό χρονοδιάγραμμα από την εταιρεία για τις παραδόσεις εμβολίων του α΄ τριμήνου.