Η πολιτική ανάγνωση των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ οδηγεί σε τρία καθαρά – στα όρια της βεβαιότητας – συμπεράσματα: Το πρώτο είναι πως το Ταμείο έχει επιλέξει την πλήρη εμπλοκή του, με χρηματοδότηση, στην τελική φάση του ελληνικού προγράμματος. Το δεύτερο είναι πως απομακρύνεται, εάν δεν ακυρώνεται οριστικά, το σενάριο της εσπευσμένης, από το 2019, μείωσης του αφορολόγητου. Και το τρίτο είναι πως όλα τα υπόλοιπα θα κριθούν σε μια αμιγώς πολιτική διαπραγμάτευση που ξεκινά αύριο στην Ουάσιγκτον, στην οποία τον κύριο ρόλο θα παίξουν οι, επίσης πολιτικές, επιδιώξεις Βερολίνου, Βρυξελλών και ΔΝΤ.

Ads

Πλήρης εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ως προς το πρώτο σκέλος, εκείνο που αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ, είναι ενδεικτικό ότι ευρωπαϊκές πηγές δήλωναν χθες πεπεισμένες για την «βούληση» του Ταμείου να ενεργοποιήσει το stand by agreement με την Ελλάδα, πριν ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Και πρόσθεταν ότι αναμένουν την τελική επιβεβαίωση επ’ αυτού κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ όλων των «παικτών» στην Ουάσιγκτον. Η επιλογή αυτή, όπως θεωρούν και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, έχει να κάνει με την προσπάθεια του Ταμείου να ενισχύσει την διεθνή παρέμβαση και τον ρόλο του – έναν ρόλο, που έχει «ψαλιδιστεί» εμφανώς επί των ημερών της κυβέρνησης Τραμπ.

Τα πλεονάσματα και τα μέτρα του 2019-2020

Στο μέτωπο των μέτρων του 2019 – 2020 που «καίει» την Αθήνα, με την χθεσινή του έκθεση για τις δημοσιονομικές προοπτικές το Ταμείο έκανε το «μισό βήμα»: Ανέβασε μεν την εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 στο 2,9% από το προηγούμενο 2,2%, εξακολουθεί όμως να το χωρίζει ένα ποσοστό 0,6% από την εκτίμηση των ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης για πλεόνασμα 3,5%.  Αυτό το ποσοστό μεταφραζόμενο σε αριθμούς δίνει ένα ποσό 1,1 δις, το οποίο δεν είναι άλλο από το «δημοσιονομικό κενό» που θα επικαλεστεί το Ταμείο ζητώντας είτε να καλυφθεί με μέτρα, είτε με μείωση του χρέους.

Ads

«Αυτό που έκανε το ΔΝΤ, δεν είναι τίποτε άλλο από το να μοιράσει την απόσταση. Και να αφήσει αρκετά περιθώρια για παζάρι», λέει πηγή με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι το πρώτο που προκύπτει από αυτήν την μοιρασιά είναι πως το Ταμείο, αν μη τι άλλο, δεν θα μπει στην διαπραγμάτευση ως… «ταύρος εν υαλοπωλείο». Κοινώς, και υπό την προϋπόθεση μιας ισορροπημένης δέσμης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, δεν θα επιμείνει στην πρόωρη μείωση του αφορολόγητου και στο πάγωμα των θετικών αντίμετρων.

Από εδώ και πέρα όμως, το τοπίο γίνεται πιο θολό. Αφ’ ενός διότι η θετική αναθεώρηση στην πρόβλεψη για το πλεόνασμα μπορεί να ακυρωθεί από την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη και, αφ΄ετέρου, διότι οι πλέον αισιόδοξοι στην ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί να κερδηθεί και η μετάθεση των – επίσης ψηφισμένων – μέτρων του 2019 για τις περικοπές στις συντάξεις.

Οι προτάσεις του Ολαφ Σολτς

Η απάντηση επ’ αυτού δεν μπορεί να είναι παρά προϊόν της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Και θα εξαρτηθεί, σχεδόν αποκλειστικά, από τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένο να κάνει το Βερολίνο στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς θα προσέλθει αύριο στην συνάντηση του Washington Club κομίζοντας πρόταση για επαναγορά ελληνικού χρέους ύψους 9 δις με χρηματοδότηση από τα αδιάθετα κεφάλαια των δανείων του τρίτου Μνηονίου.

Αυτή όμως είναι μία μόνον παράμετρος του σύνθετου πακέτου που αφορά την απομείωση του χρέους, και είναι επίσης και η μία από τις αρκετές, και διαφορετικές, οπτικές που υπάρχουν στην Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα. Ενδεικτικό εδώ είναι το παράλληλο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung η οποία, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες, γράφει ότι οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το πρόγραμμα στήριξης.

Το εάν οι πληροφορίες αυτές σχετίζονται με τις δύσκολες πολιτικές ισορροπίες που καλείται να τηρήσει εντός Γερμανίας ο Ολαφ Σολτς ή αποτελούν «ευσεβείς πόθους» του σκληρού συστήματος του Βερολίνου θα φανεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Αρχής γενομένης από την αυριανή συνάντηση των πιστωτών στην Ουάσιγκτον και με ορίζοντα το Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου…