Έγινε η Ελλάδα της λιτότητας attraction για εύπορους τουρίστες και δεν το πήραμε χαμπάρι; Αν πάρουμε στα σοβαρά το διαφημιστικό κείμενο στην Guardian, τότε ναι.

Ads

Η εφημερίδα καλεί τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες να πληρώσουν 3000 ευρώ για μια εβδομάδα στην Ελλάδα της κρίσης και υπόσχεται μεταξύ άλλων ξενάγηση από δημοσιογράφο της Guardian, συζητήσεις με πρώην υπουργό, Έλληνα δημοσιογράφο ξεναγό στη Σάμο του προσφυγικού δράματος, διαδηλώσεις στο Σύνταγμα και άλλα απίστευτα κι όμως αληθινά. Μένει να μας απαντήσουν τα αρμόδια υπουργεία αν συμμετέχουμε ως χώρα σε αυτή την παράσταση.

Ξεχάστε τους αρχαιολογικούς τόπους και τα μαγικά νησιά λοιπόν και διαβάστε τι μπορεί να ιντριγκάρει τον δυτικό μας επισκέπτη που διαβάζει την εφημερίδα. Οι βόλτες στη θάλασσα και σε τοπικούς αμπελώνες  μπερδεύονται γλυκά με υποσχέσεις τύπου: «Αποκτήστε μια εντυπωσιακή και διδακτική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, επισημαίνοντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πρόσφατη κρίση και την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού» και διλήμματα όπως  «Επισκεφθείτε έναν τοπικό αμπελώνα και εργαστήρι οινοποιείων – μπορεί αυτή η βιομηχανία να ανακάμψει;»

Αν αναρωτιέστε γιατί το πακέτο είναι ακριβό να πούμε ότι μιλάμε για τουριστικό project με μεγάλο δίκτυο αφού έχει εξασφαλιστεί συζήτηση με πρώην υπουργό καθώς και η «…απρόσκοπτη πρόσβαση σε τοπικούς δημοσιογράφους και πολιτικούς, ΜΚΟ και εμπειρογνώμονες».

Ads

Συνεχίζω την ανάγνωση ως υποψήφια τουρίστρια : «Δύο βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτικού διαλόγου μπορεί να δει κανείς στη Σάμο. Της μετανάστευσης και των  αμυντικών δαπανών. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας. Μικρά πλοία από την Τουρκία μεταφέρουν το ανθρώπινο φορτίο τους από την Παλαιστίνη και τη Συρία προς το νησί. Συναντιόμαστε με τα θεσμικά όργανα και τις ΜΚΟ για να δούμε πώς το αντιμετωπίζουν. Διαλέξτε για φαγητό στην πρωτεύουσα του νησιού Vathy. Και με την Τουρκία ακριβώς απέναντι, οι αμυντικές δαπάνες διαχρονικά  υψηλές»

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις του γκρουπ με ελληνικές οικογένειες για να δουν προφανώς από κοντά το δράμα μας. Με λίγα λόγια Wellcome to crisis land…;

Το ταξίδι ματαιώνεται;

Όμως ο μνημονιακός τουρισμός θα μείνει στα χαρτιά αφού μετά την κατακραυγή σε κοινωνικά δίκτυα η Guardian «κατέβασε» την εν λόγω σελίδα της που διαφήμιζε το «εκπαιδευτικό και ενημερωτικό» ταξίδι στην Ελλάδα (“Greece & the Euro” holiday). Το ταξίδι που προσέφερε στους αναγνώστες της Guardian την ευκαιρία «έρθουν σε επαφή με ελληνικές οικογένειες και να ανακαλύψουν πώς η οικονομική κρίση άλλαξε τις ζωές τους» ματαιώνεται. Η εφημερίδα κατηγορήθηκε ότι «καθυβρίζει» τον ελληνικό λαό και «εκμεταλλεύεται με σκοπό το κέρδος» τη δυστυχία του κόσμου. Είμαστε διατεθειμένοι να αναθεωρήσουμε την προσέγγισή μας, δήλωσε εκπρόσωπος τύπου της Guardian στο Aljazeera.