Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί πως ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,5% το 2021, όπως προβλέπει το προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνησης «είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και διαμορφώνεται σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες αβεβαιότητες».

Ads

Το Συμβούλιο πάντως δεν αποκλείει την επίτευξή του «υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι παραδοχές που τον υποστηρίζουν».

Δηλαδή:

  1. Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020.
  2. Η σταδιακή αποκλιμάκωση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.
  3. Η επιτυχής υλοποίηση του προγραμματισμού για την στήριξη των επενδύσεων και η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2021.
  4. Η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης και του αποπληθωριστή
  5. Η εξέλιξη της απασχόλησης και των αμοιβών της μισθωτής εργασίας.
  6. Η πολλαπλασιαστική επίδραση των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής.

Κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω εκτίμηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είπε ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς ακριβή νούμερα, τόσο για την ύφεση της φετινής χρονιάς, που θα είναι μεγάλη, όσο και για την ανάκαμψη της επόμενης χρονιάς, που επίσης προσδοκούμε να είναι ισχυρή».

Ads

Πρόσθεσε, ότι «αυτό που προκύπτει από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αν αφήσουμε στην άκρη τα νούμερα αυτά καθεαυτά, είναι πραγματικά, ότι το ΑΕΠ, που είναι το εισόδημα όλων των Ελλήνων, θα παραμείνει περίπου αμετάβλητο σε αυτή τη διετία, παρά το γεγονός ότι έχουμε υποστεί αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, με τις σαφείς οικονομικές της επιπτώσεις.

»Άρα δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι αισιόδοξο. Είναι κάτι ρεαλιστικό, εάν μπει στο πλαίσιο αυτής της διετίας. Και η ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς είναι σε έναν βαθμό η συνάρτηση της ύφεσης της φετινής χρονιάς. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσουμε πίσω την υγειονομική κρίση. Όσο πιο γρήγορα την αφήσουμε πίσω και την ξεπεράσουμε, με συνδυασμό εμβολίου, φαρμάκων και μπορέσουμε να πούμε ότι κλείνει αυτό το κεφάλαιο της κρίσης του κορονοϊού, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η ανάκαμψη και πιστεύω ότι στο τέλος θα δικαιωθούν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών».