Ελιγμός τακτικής – δια της σύγκλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – στρατηγική επιμονή Σαμαρά στον «ανένδοτο κατά Τσίπρα και… λαμπάδες στον Καραμανλή από τους «ανησυχούντες»: Η Νέα Δημοκρατία παραμένει, εν ολίγοις, μια… ωραία πολιτική ατμόσφαιρα και όλα τα ανοιχτά ζητήματα, με πρώτο εκείνο της ηγεσίας, να παραπέμπονται στην επαύριο της, διαγραφόμενης, συμφωνίας με τους πιστωτές.

Ads

Στην σημερινή δίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η πλευρά Σαμαρά ανέβαλε, όπως επεδίωκε, την απόφαση για την στήριξη ή μη της συμφωνίας, κάνοντας έναν τακτικό ελιγμό: Υποσχέθηκε την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να τοποθετηθεί επί τη όποιας τελικής λύσης, ικανοποιώντας το αίτημα που διατύπωσαν στελέχη όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Επί της ουσίας, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε καταγράφεται η «προεδρική γραμμή» ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμη συμφωνίας», ενώ επιβεβαιώνεται και η επιθετική τακτική κατά του… «μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ», καθώς γίνεται λόγος για «ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του μνημονίου μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας». Η δε τελική απόφαση παραπέμπεται «στη ΝΔ και τα εκλεγμένα όργανά της» – δηλαδή, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Διαβάστε σχετικά:

Ο Σαμαράς επιστρέφει στα… Ζάππεια και πυροβολεί Καραμανλή

Ads

Στην πράξη, και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει σταθερά κοντά στην εισήγηση να μην υπερψηφίσει η ΝΔ την όποια συμφωνία και να επιστρέψεια στα… Ζάππεια, παρά τις αντίθετες θέσεις που εκφράζουν κορυφαία στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Καραγκούνης: Εχει λήξει το θέμα ηγεσίας

Την ίδια ώρα, ο στενός κύκλος της Συγγρού επιχειρεί να κλείσει κάθε συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ – μια συζήτηση που, επίσης, τα ίδια στελέχη έχουν διαμηνύσει ότι θα ξεκινήσει εάν και μόλις υπογραφεί η συμφωνία κυβέρνησης – πιστωτών.

«Αφήστε το θέμα της ηγεσίας, αυτό έχει λήξει εδώ και τρεις μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΒΗΜΑ FM  o εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκουνης προσθέτοντας: «Δεν υφίσταται καν θέμα. Πως έχει επανέλθει; Έχουμε κάνει καταστατικά όργανα, κανένας δεν έθεσε το θέμα, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Με λαμπάδες στη… Ραφήνα για τον Καραμανλή

Την ώρα όμως που ο Κώστας Καραγκούνης «κλείνει» το θέμα της ηγεσίας, το ανοίγουν και οι βετεράνοι του κόμματος και δη δια της καραμανλικής οδού.

Χθες το βράδυ, στο θέατρο Χατζηχρήστου έγινε η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση ιστορικών και παλιών στελεχών της κεντροδεξιάς που μετέχουν στον «Σύνδεσμο 74». Κεντρικό αίτημα της εκδήλωσης ήταν η σύγκλιση ενός ενωτικού συνεδρίου ενωτικής και ιδεολογικής αναγέννησης της παράταξης, ενώ το hot spot της βραδιάς αποτέλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, αναφέρθηκε στον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι «είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει την παράταξη».
«Πρέπει», είπε, «όλοι μαζί να του ζητήσουμε να μπει μπροστά. Και αν δεν θέλει να πάμε με λαμπάδες να τον βγάλουμε έξω. Έχει στην καρδιά του τη ΝΔ δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα».