Ελεύθερος μεν, αλλά φυλασσόμενος σε μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση θα μπορεί να είναι ο πρώτος από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας εν μέρει έκανε δεκτή την αίτηση του δημοσίου για αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου.

Ads

Επίσης, το ΣτΕ αποφάσισε τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο Αξιωματικό.

Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Δημ. Κυριλόπουλο, «διατάσσει τη διοίκηση να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του».

Επιπλέον επισημαίνει, ότι οφείλει το δημόσιο να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού. Η απόφαση έχει ισχύ ως τον Μάιο όταν θα εκδικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί η όχι άσυλο.

Ads

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση.

Στο σκεπτικό του ΣτΕ επισημαίνεται πως «η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».

Επίσης εκτιμά, πως «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτώμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».