Μη προφυλακιστέοι αλλά με περιοριστικούς όρους κρίθηκαν την Τετάρτη το πρωί οι Κασιδιάρης, Μίχος και Παναγιώταρος. Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Λαγός, που αναμένεται να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό καθώς θα κληθεί εκ νέου για κατάθεση, αλλά και η «Βέτα», η χρυσαυγίτισα ανθυπαστυνόμος. Οκτώ ακόμη χρυσαυγίτες, περιφερειακά και μεσαία στελέχη, κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους, εκτός από τη γυναίκα του Λαγού στην οποία δεν τέθηκαν περιοριστικοί όροι.  Ειδικότερα οι όροι που επιβλήθηκαν είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η υποχρεωτική εμφάνιση ανά τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. (Διαβάστε επίσης: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος και ο πυρηνάρχης της ΤΟ Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης).

Ads

Μεταξύ αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και ο συνοδηγός του Γιώργου Ρουπακιά την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, του οποίου το κινητό αλλά και η ταυτότητα βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος καθώς η δικογραφία της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είναι εκτός της δικής τους έρευνας και ανήκει στην εισαγγελία Πειραιά. Την Πέμπτη απολογείται ο υπαρχηγός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς. «Οι τρεις βουλευτές δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται. Η επιβολή περιοριστικών όρων σημαίνει πως δεν έχουν εκλείψει τα στοιχεία βάσει των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες», αναφέρουν δικαστικοί.

Προφυλακιστέος ο Λαγός – Ελεύθεροι οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος

Με απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους οι χρυσαυγίτες βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Στους τρεις βουλευτές έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, ενώ από τον Κασιδιάρη ζητήθηκαν και 50.000 ευρώ εγγύση. Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Γιάννης Λαγός. Οι χρυσαυγίτες απολογούνταν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας υποστηρίζοντας ότι διώκονται πολιτικά και αρνούμενοι τις κατηγορίες. (Διαβάστε επίσης: Θέατρο Παραλόγου: Οι απολογίες των ναζί Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Μίχου)

Ads

 
image

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος έφυγαν αμέσως από την Ευελπίδων, μαζί, με ταξί.
 

Ο Παύλος Σαράκης, συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, δήλωσε ότι «πρόκειται για θετική απόφαση και απόφαση σταθμό μετά από ενδελεχή ανάκριση που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι. Ήταν βέβαιο πως είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ουτοσώστε να μην μπορούν να εξασκήσουν τα βουλευτικά τους καθήκοντα και ο Ηλίας Κασιδιάρης να μην μπορεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Ο πολιτικός ανταγωνισμός πρέπει να παραμένει στον πολιτικό στίβο». Αναφερόμενος στην απόφαση της ΝΔ να τον διαγράψει τη χαρακτήρισε ως ανόητη και άδικη και πρόσθεσε πως «υπήρχαν πιέσεις να μην αναλάβω την υπόθεση. Εγώ είμαι όμως δικηγόρος και με δεσμεύει η δεοντολογία μου».

Το ερώτημα: Γιατί μόνο ο Λαγός;
 
Ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις και να προφυλακιστεί μόνο ο ένας από τους τέσσερις βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης που κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζουν ότι οι τρεις βουλευτές δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται. Εξηγούν, δε, ότι η επιβολή περιοριστικών όρων έχει συγκεκριμένη νομική ερμηνεία σύμφωνα με την οποία δεν έχουν εκλείψει τα στοιχεία βάσει των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τα οποία θεωρούν «δεμένα». Για τον λόγο αυτό συνιστούν «χαμηλούς τόνους από κάθε κατεύθυνση».

Ανώτατη εισαγγελική πηγή διευκρινίζει μιλώντας στο Βήμα πως η επιβολή περιοριστικών όρων στους τρεις βουλευτές και επιπλέον χρηματική εγγύηση στον Ηλία Κασιδιάρη, αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ενοχή των τριών σε αυτό το στάδιο, κάτι, που θα κριθεί βεβαίως τελειωτικά από τα δικαστικά συμβούλια. Αυτό το στάδιο, όπως ορίζει ο νόμος, δεν κρίνει την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων, οι οποίοι οδηγούνται να απολογηθούν ενώπιον του εισαγγελέα.
 
Διαβάστε επίσης: Χρυσόγονος στο tvxs.gr – Τι σημαίνει η μη προφυλάκιση των βουλευτών της ΧΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο στοιχεία κρίθηκαν για τη μη προφυλάκιση των τριών. Αν είναι ύποπτοι φυγής και αν είναι ύποπτοι διάπραξης νέων κακουργημάτων. Η πρώτη προϋπόθεση που θέτει ο νόμος για την επιβολή της προσωρινής κράτησης δεν υπάρχει, σύμφωνα με παράγοντες της Δικαιοσύνης που επικαλείται το Βήμα, αφού σύμφωνα με τους νόμους συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στην ασφάλεια. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι αυτή, που διχάζει. Όπως αναφέρεται στο Βήμα, σύμφωνα με την κρίση εισαγγελέα και  ανακριτή αλλά και σύμφωνα με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι συγκεκριμένοι δεν μπορούν να τελέσουν νέα εγκλήματα, αφού η «οργάνωση εξαρθρώθηκε».

Απειλές

Βγαίνοντας από το κτίριο φώναζαν: «Ζήτω η Δημοκρατία σας», σπρώχνοντας και βρίζοντας όσους δημοσιογράφους προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν για να πάρουν κάποια δήλωση.

image

Μάλιστα, ο Κασιδιάρης κλώτησε έναν κάμεραμαν και έναν φωτογράφο. Μπαίνοντας στο ταξί, ο Μίχος φώναξε «μόνο νεκρούς θα μας νικήσετε» και ο Παναγιώταρος απείλησε «θα τα πούμε το απόγευμα».
 

* Βίντεο από τη βρετανική Guardian ο εικονολήπτης της οποίας δέχτηκε επίθεση. 

 

image

Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε ο Λαγός, ο οποίος στη συνέχεια αναμένεται να μεταφερθεί στη φυλακή καθώς κρίθηκε προφυλακιστέος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Τα στοιχεία από καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών και κλήσεων που σχετίζονται με το περιστατικό της δολοφονίας στο Κερατσίνι φέρονται να είναι αδιάσειστα σε βάρος του.

Τα κατηγορητήρια

Όλοι οι βουλευτές κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αναγνωρίζεται ως ο αρχηγός ο “φύρερ” της οργάνωσης η ιεραρχία της οποίας είναι σε χιτλερικά ναζιστικά πρότυπα βασισμένη στην “αρχή του φύρερ”. Ο Ηλίας Καδισιάρης αναγνωρίζεται ως ο υπεύθυνος για την στρατιωτική εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου – μια εκπαίδευση που γινόταν ακόμη και με αληθινά πυρά. Ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Νίκος Μίχος κατηγορούνται για την συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όπως επίσης και ότι είχαν ενημερωθεί από τον Γιάννη Λαγό για την δολοφονία Φύσσα.  

Ο Γιάννης Λαγός ως μέλος της ηγετικής ομάδας φαίνεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, υπεύθυνος του «πυρήνα» της Νίκαιας, των πραιτοριανών των νεοναζί, όπως αναφέρουν στελέχη της Χρυσής Αυγής που μετά τη δολοφονία Φύσσα αποφάσισαν να σπάσουν την ομερτά. Εξάλλου από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου επιβεβαιώνεται πως το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες του επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας, Γ. Πατέλλη με τον Γιάννη Λαγό.
 
Πολιτικές αντιδράσεις

«Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, που πρόσθεσε ότι «το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές». Όπως σχολιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, «το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τελεστεί κακουργηματικές πράξεις. Η διερεύνηση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη συνεχίζει κανονικά».  

«Ο αγώνας εναντίον της βίας και του νεοναζισμού δεν σταματά. Δική μας δουλειά είναι να αντιμετωπίσουμε πολιτικά τα αίτια και τις αδυναμίες που τροφοδοτούν τη βία, από όπου κι αν προέρχεται, όποιον και αν στοχεύει. Ο αγώνας εναντίον της βίας και του νεοναζισμού δεν σταματά. Θα τον συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας», είπε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα κινηθεί πέρα και έξω από σκοπιμότητες», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα,λ αλλά μια εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987», πρόσθεσε. 

«Αν ήταν να τους αφήσουν ελεύθερους, προς τι αυτό το σόου με τις χειροπέδες;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η πολιτική – επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση, πάσχει…», πρόσθεσε.

«Οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι δεν προφυλακίστηκαν παραμένουν υπόδικοι, δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real τόνισε ότι «το γεγονός ότι δεν εκρίθησαν προφυλακιστέοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρωμένη την κρίση της δικαιοσύνης», διευκρινίζοντας ότι «η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής, είναι ένα μέτρο για την αποτροπή άλλων γεγονότων». «Προϋπήρχε αυτή η κατάσταση. Θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, η οποία δεν υπήρξε. Η νομιμότητα, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι η απάντηση σε όποιον παρανομεί και σε όποιον θέλει να προβεί στον εκφασισμό της κοινωνίας. Αυτή η νομιμότητα δεν υπηρετήθηκε» πρόσθεσε. 

«Ο δημοκρατικός κόσμος παρακολουθεί με αγωνία. Προκύπτει ερώτημα πως οι διωκτικές αρχές δεν συγκρότησαν ένα κατηγορητήριο, όπως είχαν δώσει την εικόνα, που να δικαιολογούσε και την περίπτωση της προφυλάκισης», είπε ο Θοδωρής Μαργαρίτης από την ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη δεν σημαίνει ότι οι κατηγορίες αίρονται. 

Τον σεβασμό του στο έργο της Δικαιοσύνης εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. «Θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της, αλλά θα σεβαστούμε παράλληλα και το Σύνταγμα» ανέφερε μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων των αστυνομικών, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση, «αλλά και από τους διάφορους “παράγοντες”, τους παρακυβερνητικούς, να σταματήσουν να εμπλέκονται στο έργο της Δικαιοσύνης».

«Η απόφαση για τους τρεις βουλευτές της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής δημιουργεί ερωτηματικά», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Το ΚΚΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιμένει στην ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών εργατών κ.α. αυτού του ναζιστικού μορφώματος. Κανένας εφησυχασμός. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο δικαστικό-νομικό ζήτημα. Ο ίδιος ο λαός να πρωτοστατήσει για την απομόνωσή της». 

«Κανένας δεν πρέπει να βιάζεται, διότι δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δικαστική κρίση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για τις εξελίξεις στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος, δήλωσε πως πρόκειται για μια ποινική υπόθεση, η οποία μόλις αρχίζει να ερευνάται.
 
«Είναι στην πρώτη, πρώιμη φάση της». «Είναι μια ιστορική υπόθεση θεσμών, αξιών, δημοκρατίας και κράτους δικαίου». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρέπει όλοι οι θεσμοί, Βουλή, κόμματα και κυρίως η Δικαιοσύνη, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Επίσης επανέλαβε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αντιρατσιστική νομοθεσία και να προωθηθεί η αναστολή χρηματοδότησης για κόμματα που υποπίπτουν σε σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Οπαδοί των νεοναζί στην Ευελπίδων
 
imageΠερίπου 100 άτομα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Χρυσής Αυγής. Μετά τις τελευταίες ημέρες όπου το σύνθημα είχε γίνει «Πατρίδα – Τιμή – Χρυσή Αυγή», όπως έγραψε και ο Παππάς σε άρθρο παραλήρημα, σήμερα οι οπαδοί της νεοναζιστικής οργάνωσης επέστρεψαν στο γνωστό «Αίμα-Τιμή- Χρυσή Αυγή». Μεταξύ των συγκεντρωμένων και οι Μπαρμπαρούσης, Κούζηλος, Κουκούτσης, Ηλιόπουλος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Ζαρούλια.

Πανηγυρίζει η Χρυσή Αυγή 

Πανηγυρίζει η Χρυσή Αυγή με ανάρτηση στο επίσημο site της για την απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων να αφεθούν ελεύθεροι οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος. Για την απόφαση να κριθεί προφυλακιστέος ο Γιάννης Λαγός κάνει λόγο για «προφανώς πολιτικούς λόγους».

«Με την σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων οι Συναγωνιστές βουλευτές Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος αφέθηκαν ελεύθεροι. Στον πρώτο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση, ενώ στους δύο υπόλοιπους στέρηση εξόδου από την χώρα. Ο συναγωνιστής Γιάννης Λαγός κρίθηκε προφυλακιστέος, προφανώς για πολιτικούς λόγους, καθώς σύντομα θα αποδειχθεί πως δεν έχει καμία σχέση με το σαθρό και επιστημονικής φαντασίας κατηγορητήριο» αναφέρεται στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής.

«Γίνεται σαφές πως η Ελληνική Δικαιοσύνη αρνήθηκε να εκτελέσει το πολιτικό έγκλημα της κατοχικής κυβέρνησης των ξενόδουλων. Για περισσότερο από μία ώρα συσκέπτονταν οι δύο ανακριτές με τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη των τεσσάρων κατηγορουμένων. Η αντισυνταγματική και πέρα κάθε έννοιας δικαίου σκευωρία της κυβέρνησης καταρρέει, μπροστά στον αστραφτερό όγκο της Αλήθειας και της κοινής λογικής» τονίζεται μεταξύ άλλων.

«Τόσο η κυβέρνηση και τα κόμματα της κλεπτοκρατίας, όσο και οι επαγγελματίες ρουφιάνοι καναλιών, εφημερίδων και ραδιοφώνων, είναι υπόλογοι έναντι του Ελληνικού Λαού, τον οποίο βομβαρδίζουν εδώ και τέσσερις ημέρες με απίστευτα ψεύδη και συκοφαντίες κατά του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος. Η Χρυσή Αυγή, δυνατότερη και πιο αποφασισμένη από ποτέ, θα συνεχίσει το νόμιμο Πολιτικό Αγώνα για την Ελευθερία του Λαού και της Πατρίδος μας, από τους διεθνείς τοκογλύφους και τους εγχώριους υπηρέτες των ξένων! Η Χρυσή Αυγή δεν πεθαίνει, η Ελλάδα θα νικήσει!» καταλήγει η ανάρτηση.