Ελεύθεροι με την καταβολή χρηματικής εγγύησης αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στην Α’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός λιμενάρχης της πόλης και οι έξι πλοηγοί που κατηγορούνται για το μεγάλο σκάνδαλο διαφοράς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα για το ότι χρηματίζονταν προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη έναντι άλλης ανταγωνίστριας εταιρείας.

Ads

Το ποσό της εγγύησης ορίστηκε σε 20.000 ευρώ για τον λιμενάρχη και σε 15.000 ευρώ για τους πλοηγούς, με σύμφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων.

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες με εγγύηση 50.000 ευρώ και οι τέσσερις εφοπλιστές που φέρονται ως εγκέφαλοι της οργάνωσης που λυμαινόταν τουλάχιστον ένα χρόνο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι ως ισχυροί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές της χώρας δεν είναι ύποπτοι για φυγή στο εξωτερικό, αλλά ούτε και για τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

Ελεύθεροι, υπό τον όρο της χρηματικής εγγυοδοσίας από 2.000 έως 10.000 ευρώ κατά περίπτωση, αφέθηκαν και οι υπάλληλοι-συνεργάτες τους στις ιδιωτικές εταιρείες ρυμουλκών που διατηρούν οι τέσσερις εφοπλιστές και οι οποίοι κατηγορούνταν ότι δρούσαν κατ’ εντολήν τους.

Ads

Σε βάρος των συνολικά 18 συλληφθέντων πάντως η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για κατά περίπτωση τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια από κοινού, δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση από κοινού και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.