Την πύλη του αστυνομικού τμήματος Ολυμπιακού Χωριού, όπου κρατούνταν, πέρασαν σήμερα και οι υπόλοιποι τέσσερις Τουρκοι στρατιωτικοί, που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα τους, τον Ιούλιο του 2016. 

Ads

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί αποφυλακίστηκαν καθώς παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, όπως είχε συμβεί και με τους πρώτους τέσσερις Τούρκους στρατιωτικούς.

Ωστόσο, και οι οκτώ που τυπικά είναι ελεύθεροι, διαμένουν σε ασφαλές, απόρρητο κτίριο το οποίο φυλάσσεται αυστηρά από την Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα η χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι οκτώ είχαν έρθει στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά, καθώς κρίθηκε με το θεσμό της πιλοτικής δίκης.

Ads

Συνεπώς, όταν η απόφαση καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα – κατ’ αρχήν στον συγκυβερνήτη – και θα μπορεί να ταξιδέψει οπουδήποτε θελήσει στην Ευρώπη. Ακολούθως, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους, εφόσον εκδοθούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Οι αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν με έκτακτες ανταποκρίσεις από την Αθήνα την είδηση, φιλοξενώντας και δηλώσεις του δικηγόρου των οκτώ αξιωματικών, Όμηρου Ζέλιου, σύμφωνα με τις οποίες, οι πελάτες του θα παραμείνουν σε σημείο στην Αττική, που θα «παραμείνει μυστικό».

Μάλιστα, μέσα ενημέρωσης, όπως η «Hurriyet» χαρακτηρίζουν την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης ως «σκάνδαλο», καθώς, όπως αναφέρουν «ένας – ένας οι οκτώ πραξικοπηματίες υπάγονται στο καθεστώς προστασίας του πρόσφυγα».