Μετά από 12 ώρες κατά τις οποίες απολογούνταν, ελεύθεροι αφέθηκαν τελικά οι 5 εθελοντές διασώστες της Λέσβου, που κατηγορούνταν σε κακουργηματικό βαθμό για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων στην Ελλάδα.

Ads

Με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της χρηματικής εγγύησης των 5.000 ευρώ ο καθένας. Στον πέμπτο από τους κατηγορουμένους, το έναν από τους δυο Δανούς, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους με το οποίο επιχειρούσαν απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, και θα υποχρεούται να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης κάθε εβδομάδα ενώ του επιβλήθηκε και η καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ.

Οι τρεις εθελοντές είναι Ισπανοί, και επιχειρούσαν στην οργάνωση «PROMAID» ενώ οι άλλοι δύο, είναι μουσουλμάνοι, αραβικής καταγωγής, υπηκοότητας Δανίας και συνεργάζονταν με τη δανική οργάνωση «TEAM HUMANITY».

Οι πέντε διασώστες συνελήφθησαν επιβαίνοντες στο ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος, ευρισκόμενοι στην συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ επιχειρούσαν ρυμουλκώντας βάρκες με πρόσφυγες χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν.

Ads

Κατόπιν αυτού άνδρες του Λιμενικού τους συνέλαβαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Τη συμπαράσταση στους 5 εθελοντές εξέφρασαν πολίτες, φορείς του νησιού αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας το μήνυμα ότι «η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται».