Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την προμήθεια των ελικοπτέρων ΝΗ-90 ζητά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ελεγχθεί όχι μόνο η συνέχιση της παραλαβής τους αλλά και η νομιμότητα της ίδιας της σύμβασης. 

Ads

Το υπουργείο προέβη στην ανακοίνωση έπειτα από σύσκεψη του υπουργού Πάνου Καμμένου με τη μονάδα εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου.
Όπως ανακοινώθηκε, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι: 

  • Δεν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική Νομοθεσία, με συνέπεια να είναι άκυρη η σύμβαση. 
  • Υφίστανται συμβατικά υλικά και υπηρεσίες οι οποίες δεν υπήχθησαν σε ΦΠΑ, παρότι προβλέπεται ρητώς από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
  • Υφίστανται συμβατικά υλικά αξίας περίπου 40.000.000 ευρώ για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί η προβλεπόμενη από την σύμβαση διακρατική διασφάλιση ποιότητας.
  • Από τα προβλεπόμενα με βάση τη σύμβαση πρωτόκολλα ποσοτικής και οριστικής παραλαβής, έχουν απαλειφθεί οι σχετικές παράγραφοι που αφορούν στις δοκιμές και στην έναρξη της περιόδου εγγύησης.
  • Για το ποσό των 263 εκατ. ευρώ (40% η προκαταβολή της σύμβασης), το οποίο εισπράχθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία NH INDUSTRIES το 2003, δεν έχουν προσκομιστεί στο Ελληνικό Κράτος τιμολόγια και άλλα φορολογικά στοιχεία.