«Ελεγχόμενη» χαρακτήρισε την κατάσταση στις φυλακές Διαβατών η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν εντοπιστεί 66 κρούσματα.

Ads

Την ίδια στιγμή πάντως ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τεστ έχουν γίνει σε μόλις σε 150 από τους 560 κρατουμένους αλλά και ότι το σωφρονιστικό κατάστημα να μην έχει καν γιατρό,

«Η κατάσταση είναι, παρόλο που σας φαίνεται παράξενο και παράταιρο, ελεγχόμενη» υποστήριξε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή της στις φυλακές η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία μέχρι χθες τηρούσε σιγή ιχθύος για το θέμα, παρά το γεγονός ότι οι κρατούμενοι είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τις 27 Οκτωβρίου, για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές.

Η κ. Νικολάου υποσχέθηκε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν καθολικά τεστ, τόσο στους κρατούμενους όσο και στο προσωπικό. Είπε επίσης ότι γίνονται απολυμάνσεις κάθε μέρα, καθώς και ότι ήδη έχει χορηγηθεί υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι οι κρατούμενοι τόνιζαν πως μέχρι πρόσφατα στις φυλακές δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας για τους ίδιους, ενώ μόλις προχθές τους έδωσαν μια χάρτινη μάσκα μιας χρήσης και ένα ζευγάρι χειρουργικά γάντια.

Ads

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά της κ. Νικολάου στην αύξηση των κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, την οποία επιχείρησε να συνδέσει με τα περιστατικά μολύνσεων εντός των φυλακών, αγνοώντας τα αυστηρά μέτρα προστασίας που πρέπει να ισχύουν σε αυτές τις δομές: «Στη φυλακή εργάζονται και περίπου 250 άνθρωποι, οι οποίοι είναι από την κοινωνία κι έρχονται να εργαστούν εδώ. Όταν “κοκκινίζει” η Θεσσαλονίκη περιμένεις να σου “κοκκινίσει” το κατάστημα κράτησης στην πόλη αυτή», είπε χαρακτηριστικά.