Την αντίδραση των φοιτητών και της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει  τουρνικέ σε τέσσερα κεντρικά πανεπιστήμια, αφού θεωρούν ότι αυτός ο ελεγχόμενος τρόπος εισόδου συνδυάζεται με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ads

Πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου. Στην περίπτωση των ΑΕΙ ο έλεγχος θα γίνεται ψηφιακά.

Η τοπθέτηση θα γίνει μέσω δωρεάς, που έγινε δεκτή από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών,  συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ και κατανέμεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (260.257 ευρώ), στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (220.418 ευρώ), στο ΑΠΘ (174.492,80 ευρώ) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (117.215,96 ευρώ).

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», επιδιώχθηκε η αγορά του εξοπλισμού να γίνει μέσω δωρεάς, ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος απόκτησής του διότι, βάσει του δημόσιου λογιστικού, η προμήθεια από το κράτος εξοπλισμού κόστους πάνω από ένα ποσό (περίπου 190.000 ευρώ) απαιτεί δημόσιο ή και διεθνή διαγωνισμό.

Ads

Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 διατίθενται σε ψηφιακή μορφή, «διά χειρός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι ψηφιακές φοιτητικές ταυτότητες τούς δίνουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ μέσω αυτών οι φοιτητές θα έχουν ελευθέρας στα κτίρια στα οποία θα τοποθετηθούν τα τουρνικέ. Μάλιστα, στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση ειδικών τουρνικέ για άτομα με ειδικές ανάγκες. Καθώς μεταξύ των τεσσάρων πανεπιστημίων το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ έχουν μεγάλα κάμπους, εκτιμάται ότι τα τουρνικέ θα τοποθετηθούν στην είσοδο κτιρίων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το θέμα της δωρεάς για τα τουρνικέ είχε δρομολογηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τα μέσα Ιουλίου. Για την καθυστέρηση το υπουργείο Παιδείας «δείχνει»τα πανεπιστήμια, τα οποία όμως δηλώνουν ότι περίμεναν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της δωρεάς από την εταιρεία.