Η Ελεάννα Ιωαννίδου είναι δικηγόρος και πολύτεκνη μητέρα, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκης «Γειτονιές σε Δράση – Οικολογία, Αλληλεγγύη, Πολιτισμός». Στη συνέντευξη της στο Tvxs μιλάει για το πρόγραμμα της κίνησης, την τετραετία Μπουτάρη αλλά και τις άκαρπες προσπάθειες κοινής εκλογικής καθόδου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

 
Κυρία Ιωαννίδου, πώς μετά από μια πορεία ως εκπρόσωπος τύπου των οικολόγων, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική κι αργότερα υποψήφια ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους, βρεθήκατε να διεκδικείτε τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης;
 
Δεν ήταν και τόσο δύσκολη διαδρομή, έχω γεννηθεί και ζήσει όλη μου την ζωή στην Θεσσαλονίκη και δεν έπαψα να έχω δράση στα κοινά της πόλης μου, είτε ως δικηγόρος σε σημαντικές υποθέσεις για το περιβάλλον της πόλης (υποθαλάσσια, Αλλατίνη, δάσος Σέιχ Σου, ρέμα Σαράντα Εκκλησιών, Νέα Παραλία, ΧΥΤΑ Μαυροράχης και άλλες) είτε με την ενεργό παρουσία μου σε κινήματα της πόλης για τα κοινωνικά δικαιώματα, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και τον φασισμό, σε δράσεις για την κοινωνική οικονομία, για τα δικαιώματα των παιδιών και των μητέρων και άλλες.
 
Μετά την παραίτηση μου από την Ευρωλίστα, η οποία έγινε για λόγους που δημοσιοποίησα μέσα από το TVXS, ήρθε η πρόταση για τον Δήμο, από μέλη των Οικολόγων εδώ στην Θεσσαλονίκη. Μετά από τις σχετικές διαδικασίες, μια ομάδα, νέων κυρίως, προερχόμενοι οι περισσότεροι από τον χώρο των κινημάτων της πόλης, ξεκινήσαμε τις “Γειτονιές σε Δράση”.
 
Σύντομα η κίνηση αγκαλιάστηκε από πολλές και πολλούς πολίτες που συμμερίζονται τις αγωνίες μας, ανθρώπους που παλεύουν για την επιβίωση τους σε μια αφιλόξενη πόλη και σε πολύ δύσκολους καιρούς, με όπλο την πεποίθηση ότι με το χρώμα μπορούμε να πολεμήσουμε το μαύρο στις ζωές μας, ότι η αλληλεγγύη και ο πολιτισμός είναι η απάντηση στην επέλαση της βαρβαρότητας κι ότι το περιβάλλον και τα συλλογικά αγαθά πρέπει να είναι είναι η κόκκινη γραμμή που θα αφυπνίσει την κοινωνία.

image
 
Ο Μπουτάρης δεν είναι καλός Δήμαρχος; Οι Οικολόγοι τον είχατε υποστηρίξει το 2006, αλλά και στον 2ο γύρο των εκλογών του 2010. Μάλιστα στην συνάντηση της Πρωτοβουλίας με τον κύριο Τρεμόπουλο κι άλλα στελέχη είχε διαφανεί η διάθεση συνεργασίας.
 
Οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής προτεραιότητας των Οικολόγων για συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση και σε κλίμα πολιτικής ευγένειας. Στις διαδικασίες μας αξιολογήσαμε ότι η θητεία της διοίκησης Μπουτάρη απέτυχε σε πολύ κρίσιμα σημεία για την ποιότητα ζωής στην πόλη. Η πόλη παραμένει βρώμικη, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε, η προσβασιμότητα χειροτέρεψε, γενικά στο θέμα του περιβάλλοντος την τελευταία τετραετία η διοίκηση κινήθηκε κάτω από την βάση.
 
Επίσης κρίναμε ότι στον καιρό που η χώρα πληρώνει το τίμημα της κρίσης και των μνημονίων, ο Δήμος πρέπει να σταθεί με αποφασιστικότητα στην προάσπιση της κοινωνίας, είτε με πολιτικές στήριξης των αδυνάτων, είτε μπαίνοντας μπροστάρης στην υποστήριξη των συλλογικών αγαθών. Το παράδειγμα με την επαμφοτερίζουσα στάση του κυρίου Μπουτάρη στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ή η δυσκολία του να πάρει καθαρή θέση για το θέμα της εξόρυξης στην Χαλκιδική, προδίδουν την προσήλωση σε ένα μοντέλο “ανάπτυξης” που μας βρίσκει αντίθετους.
 
Παράλληλα, αν και δεν βρισκόμαστε πια στις ένδοξες μέρες Παπαγεωργόπουλου, είναι σαφές ότι δεν έχουν γίνει εκείνες οι απαραίτητες τομές που θα σφραγίσουν το νοσηρό παρελθόν. Έχουμε ακόμα τεράστιο δρόμο να διανύσουμε στο ζήτημα της διαφάνειας, των σχέσεων Δήμου-δημότη, των θεσμών συναπόφασης ή της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων του Δήμου στα Διαμερίσματα και, βέβαια, στις Γειτονιές. Δεν απαξιώνουμε το θετικό έργο, όπου έγινε, αλλά δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ως προς την σημαντική διαφορά αντίληψης και προτεραιοτήτων που είχαμε ήδη διακρίνει από το 2010 όταν, ήδη τότε, είχαμε επιλέξει την αυτόνομη κάθοδο.
 
Κάνετε τον κύριο Καλαφάτη να ακούγεται μια καλή επιλογή για τον 2ο γύρο…
 
Ο κύριος Καλαφάτης δεν μένει στο απυρόβλητο. Πως θα μπορούσε άλλωστε; Μιλάμε για μέλος της πιο ανάλγητης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος μεταπολιτευτικά, ο οποίος τώρα προσπαθεί να φτιασιδωθεί τον καθημερινό, διπλανό μας άνθρωπο. Έχει στηρίξει όλες τις πολιτικές που έχουν φέρει τους Έλληνες στην εξαθλίωση και τώρα θα αναλάβει να σταθεί απέναντι σε αυτές τις πολιτικές; Χωρίς καν να έχει παραιτηθεί από την βουλευτική του έδρα;
 
Ας μην ξεχνάμε ότι έρχεται με προίκα την θητεία του ως αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος σε μια χώρα, όπου το περιβάλλον αποτελεί αντικείμενο λεηλασίας, για να θέσει υποψηφιότητα στην πρωτεύουσα της αιθαλομίχλης και της έλλειψης πρασίνου. Οι πρόσφατες δηλώσεις του για το νερό που αυτή τη στιγμή ξεπουλιέται στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το τελευταίο του φωτογραφικό νομοσχέδιο -υπέρ της “Ελληνικός Χρυσός” και κατά του Συντάγματος- μαρτυρούν το δρόμο που θα ακολουθήσει και στην υπόθεση του Δήμου.
 
Πάντως, για να απαντήσω και στο κρυφό σας ερώτημα, δεν αποτελεί θέμα για μας ο δεύτερος γύρος. Όταν χρειαστεί, θα ακολουθήσουμε συλλογικές και διάφανες διαδικασίες και θα αποφασίσουμε, υπενθυμίζοντας βέβαια ότι ο 2ος γύρος αποτελεί μια διαδικασία νόθευσης της λαϊκής βούλησης.
 
Συμπλέετε σε πολλά ζητήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ κι είχε κυκλοφορήσει έντονα η φήμη για συνεργασία σας για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Γιατί δεν προχώρησε;
 
Με τον κόσμο της Αριστεράς έχουμε βρεθεί σε πολλούς αγώνες και για την δημοκρατία και για το περιβάλλον. Δεν σας κρύβω ότι απογοητευτήκαμε από την επιλογή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί με μια απομονωτική λογική κομματικής καταγραφής. Δυστυχώς χάθηκε έτσι μια σημαντική ευκαιρία για μια συνάντηση των δύο χώρων, με την μορφή της ισότιμης συμμαχίας των δύο δημοτικών ομάδων, η οποία θα δημιουργούσε συνθήκες δυναμικής για ριζικές αλλαγές στην πορεία του Δήμου.
 
Αυτή η αυτοπαγίδευση, από πολλούς συναδέλφους σας χαρακτηρίστηκε “λευκή πετσέτα”, οδήγησε και στην αναπαραγωγή ενός στείρου και παρωχημένου τρόπου προσέγγισης των προβλημάτων της πόλης με προτάσεις του κου Μηταφίδη, βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αλίμονο εάν περιμένουμε με αθρόες προσλήψεις στις υπηρεσίες του Δήμου, να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας ή εάν δεν κατανοούμε ότι το νερό χρειάζεται συλλογική διαχείριση, για να θεωρείται “κοινό αγαθό”.
 
Όσο δεν μπορεί να ανήκει σε μια ιδιωτική επιχείρηση, άλλο τόσο δεν πρέπει να ανήκει και σε δημοτική, ειδάλλως, μετατρέπεται σε περιουσιακό στοιχείο με ο,τι βλέπουμε πλέον να σημαίνει αυτό. Προσωπικά βέβαια, εύχομαι καλή επιτυχία στην Ανοιχτή Πόλη και τον επικεφαλής της, του οποίου την ιστορική διαδρομή τιμώ και σέβομαι.
 
Η διοίκηση Μπουτάρη ανακοίνωσε πλεόνασμα 15 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012. Χρηστή διαχείριση ή αιματηρές οικονομίες;
 
Να το και το πρωτογενές πλεόνασμα! Αυτή η διοίκηση δείχνει να παίρνει μαθήματα επικοινωνίας κατευθείαν από το Μαξίμου. Λίγες εβδομάδες πριν, είχαν παρουσιάσει αποσπασματικά μια έκθεση ξένου οργανισμού, για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η πόλη είχε βραβευτεί για την εξωστρέφεια της και το φιλικό κλίμα για επενδύσεις. Το ανάλογο του success story δηλαδή. Τώρα εμφανίστηκε το πλεόνασμα. Δεν χρειάζεται να πω πόσο επιφυλακτική είμαι απέναντι σε τέτοιες ανακοινώσεις. Την ίδια ώρα, η ίδια διοίκηση χρησιμοποιεί την οικονομική στενότητα ως δικαιολογία για την απουσία της από κρίσιμους τομείς στήριξης της πόλης και των πιο αδύνατων κατοίκων της.
 
Πρόσφατα εγκαλέσατε το TV100, την Δημοτική Τηλεόραση, για την μη κάλυψη της συνέντευξης τύπου, όπου παρουσιάσατε το όνομα της παράταξης και τους υποψηφίους σας. Υπάρχει πραγματικά ζήτημα πολυφωνίας στα δημοτικά μέσα;
 
Στο συγκεκριμένο γεγονός δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα από όσο του αναλογεί, άλλωστε η δημοσιογράφος που το χρεώθηκε, προσπάθησε, έστω ετεροχρονισμένα, να καλύψει την εκδήλωση. Την επόμενη μέρα βέβαια, υπήρξε ανακοίνωση για το θέμα της ισότιμης κάλυψης της προεκλογικής δραστηριότητας και από άλλη δημοτική παράταξη. Τούτο με πείθει ότι 50 μέρες πριν τις εκλογές, είναι σαφής η ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια σύσκεψη της διεύθυνσης των δημοτικών μέσων με τις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις, για τους όρους, με τους οποίους διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας. Το TV100 αποτελεί μια θυσία των κατοίκων της πόλης, ας προστατεύσουμε το κύρος του.
 
Σε τι διαφοροποιείται ο συνδυασμός σας από τους άλλους;
 
Καλύτερα να με ρωτούσατε σε τι μοιάζει: μόνο στο ότι συμμετέχει στην ίδια κάλπη. Κατά τα άλλα, είμαστε μια πολύχρωμη ομάδα ανθρώπων, χωρίς κομματική ή άλλη καθοδήγηση και με πολύ τολμηρές προτάσεις και διαδικασίες. Στις συνελεύσεις μας χρησιμοποιούμε σύγχρονες διαδικασίες ισότιμης συμμετοχής όλων των μελών, ενώ στην διπλανή αίθουσα λειτουργεί χώρος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, προκειμένου οι γονείς, νέοι δραστήριοι άνθρωποι ως επί το πλείστον, και ειδικά οι μητέρες, να μην αποκλείονται από τα κοινά.
 
Εκτός από όσα σας ανέφερα, στην ατζέντα μας θα βρείτε ζητήματα που δεν υπάρχουν καθόλου στις προτεραιότητες των υπολοίπων. Την ώρα που αναγνωρίζουμε την ανεργία και τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης ως τα μεγαλύτερα διακυβεύματα των ημερών μας, οι λύσεις που προτείνουμε για τη αντιμετώπισή τους διαφέρουν ριζικά από όσα προτείνουν οι άλλοι. Θεωρούμε πως η ανεργία θα πολεμηθεί ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα: επενδύοντας από τη μια στην λειτουργικότητα της πόλης, στο να είναι η πόλη “φιλική” στον κάθε χρήστη της, άρα φιλόξενη και για τους επισκέπτες της, και από την άλλη στον πολιτισμό της, την τεράστια, πολύχρωμη μα και μαρτυρική ιστορία της, αλλά και το δημιουργικό καλλιτεχνικό και επιστημονικό παρόν της.
 
Πρότυπό μας είναι ευρωπαϊκές πόλεις που επενδύουν στον πολιτισμό, όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ ή το Βερολίνο (για να θυμηθούμε και το παλιό θεσσαλονικιό τραγούδι) και λειτουργικό μας πλεονέκτημα η ιστορία, η θέση και, φυσικά, τα πανεπιστήμια της πόλης μας, που, αντί να θάβονται, πρέπει να ανθίσουν. Ο Δήμος, ταυτόχρονα, αυτή την κρίσιμη εποχή περισσότερο από ποτέ, οφείλει να προβεί στην υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, όπως της ποιότητας του αέρα, του νερού, των δημόσιων χώρων, της σωστής διατροφής, ιδίως για τα βρέφη, αλλά και για όλες και όλους, παράλληλα με την στήριξη των αυτοοργανωμένων από τους ενεργούς πολίτες κοινωνικών δομών, όπως τα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης, τα κοινωνικά φαρμακεία κλπ, πρέπει να σταθεί δίπλα στη χειμαζόμενη κοινωνία και να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας και υπεράσπισης της δημόσιας υγείας ενάντια στις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στην καθημερινότητά μας.
 
Τα μέλη των “Γειτονιών σε δράση” είμαστε οι συνηθισμένοι γείτονες με τις ασυνήθιστες ανησυχίες. Βλέπουμε τα παιδιά ως ισότιμους πολίτες και θέλουμε να έχουν λόγο στην διαμόρφωση των αποφάσεων που τα αφορούν. Νιώθουμε ότι το επίπεδο του πολιτισμού μας κρίνεται από την συμπεριφορά μας προς τους αδυνάτους, ανθρώπους και ζώα. Προβληματιζόμαστε για τις δομικές αδυναμίες της πόλης, δεν μένουμε στην επιφάνεια και θέλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον, μέσα από την προνοητικότητα για τις επερχόμενες αλλαγές στην κοινωνία και τον τρόπο ζωής, διδασκόμενοι από το κίνημα των transition towns. Αυτά είναι λίγα από τα θέματα που μόνο εμείς εισάγουμε στην ατζέντα του προεκλογικού διαλόγου. Η ομάδα μας ήρθε, για να μείνει. Γιατί είναι η αντανάκλαση μιας ζωντανής -και ζωτικής- ανάγκης της πόλης.