Eπίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου σχετικά με την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει το επενδυτικό της έργο στην Ελλάδα.

Ads

«Η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία και σίγουρα δεν φαντάστηκα ότι θα την έπαιρνα στους πρώτους έξι μήνες της θητείας μου», είπε και συνέχισε: «Από τότε που ο προκάτοχός μου Paul Wright καθόταν εδώ τον Ιανουάριο του 2016 η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην σημαντικού μεγέθους επένδυσή μας άλλαξε ελάχιστα».

Στη συνέχεια ο Burns μίλησε έκδοση αδειών ρουτίνας, οι οποίες καθυστέρησαν σημαντικά. Όπως σημείωσε, οι παραπάνω ενέργειες επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και τους προϋπολογισμούς των έργων της εταιρείας, εμποδίζοντας τελικά την ικανότητά της να δραστηριοποιείται και να επενδύει στην Ελλάδα.

«Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά εγώ πώς μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ότι αυτό όντως ισχύει, όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;».

Ads

Σύμφωνα με τον Burns η εταιρεία αν δεν λάβει τις απαραίτητες άδειες θα αναγκαστεί  να προχωρήσει στις απολύσεις του 90% των εργαζομένων της, οι οποίοι στο σύνολο τους ανέρχονται σε 2.400. Οι απολύσεις αυτές – οι οποίες ανέφερε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να γίνουν καθώς πιστεύει ότι θα δοθούν οι απαραίτητες άδειες – θα πραγματοποιηθούν με βάση την ελληνική εργατική νομοθεσία και αναμένεται να γίνουν σταδιακά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Eldorado θα προχωρούσε στη συγκεκριμένη επένδυση αν γνώριζε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε, είπε ότι ο ίδιος στα 40 χρόνια δραστηριότητάς του σε όλο τον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και ότι η εταιρεία δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο της επένδυσης.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαιτησίας τόνισε δεν γνωρίζει πιο είναι το πρόβλημα και όσες φορές είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης δεν του είχε γνωστοποιηθεί. «Είναι δυνατόν να λύσεις ένα πρόβλημα το οποίο δεν γνωρίζεις;» αναρωτήθηκε.

Σε ότι αφορά το περιβαλλοντολογικές ανησυχίες που υπάρχουν στην περιοχή ο κ. Burns ανέφερε ότι η Eldorado Gold έχει την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους της τοπικής κοινότητας και ότι «κατά είναι μόνο όσοι είναι ιδεολογικά ταγμένοι κατά των εξορύξεων και των μεταλλείων».  

Παράλληλα υποστήριξε ότι για την έκδοση της μελέτης περιβαλλοντολογικής μελέτης ήρθε μετά από 7 χρόνια προετοιμασίας και δημόσιας διαβούλευσης και ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι ώστε η επιβάρυνση του περιβάλλοντος να είναι η χαμηλότερη δυνατή.

Τέλος ερωτηθείς για το χρόνο επιλογής από την εταιρεία να αναστείλει τις εργασίες της ανέφερε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου λήγει η προσωρινή άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας, ενώ επίσης δήλωσε ότι έχουν καθυστερήσει η έκδοση της άδειας λιθογόμωσης, επίσης για την Ολυμπιάδα, καθώς και οι άδειες ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο στις Σκουριές.