Αλλαγές στο πρότυπο του κοινωνικού κράτους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στη Βουλή. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι θα υπάρξει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προκειμένου να καταπολεμηθεί η φτώχεια, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ads

 
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το νέο κοινωνικό πρότυπο πρέπει να είναι διαφορετικό από το σημερινό και έκανε αναφορά στην αντίφαση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία σήμερα, που ενώ υπάρχουν υψηλές δαπάνες κοινωνικής προστασίας που αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ, εν τούτοις συνυπάρχουν με το υψηλό ποσοστό φτώχειας, που ανέρχεται στο 20% του πληθυσμού.
 
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μαζί με την Ουγγαρία που δεν παρέχει, κάποιας έστω μορφής, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους πολίτες της. Σύμφωνα με μελέτες το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει να αφορά στο 20% του πληθυσμού που ήδη ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
 
Παράλληλα ο Γιάννης Στουρνάρας  περιέγραψε ως άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, για να στηριχτεί ένα βιώσιμο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο: την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αναπτυξιακή ώθηση και την εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.