Κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας του επικίνδυνου εθίμου με τις κροτίδες, τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά.

Ads

Εξαιτίας αυτού του εθίμου τα τελευταία 15 χρόνια, 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 58 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς και σοβαρούς τραυματισμούς και άλλοι 46 ελαφρύτερους.

Παρόλο που η χρήση τους απαγορεύεται από το νόμο η χρήση παραμένει μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για αυτοσχέδιες κροτίδες, γεγονός που τις καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνες.

Ενδεικτικά, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις 24 Μαρτίους έως και τις 26 Απριλίου κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν συνελήφθησαν 56 άτομα και κατασχέθηκαν 778 αυτοσχέδιο πυροτεχνικοί μηχανισμοί, 81.998 βεγγαλικά, 399 καψύλλια, 293 φωτοβολίδες, 549 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων και ρουκετών και 96.226 κροτίδες.

Ads

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει των εορτασμών του Πάσχα, υπενθυμίζει ότι:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.