Απορρίπτει η ΕΛ.ΑΣ. τις καταγγελίες περί βασανισμού των τεσσάρων συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη. Παρουσιάζοντας σήμερα τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή τις παραπάνω καταγγελίες, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Στάθης, υποστήριξε ότι οι τραυματισμοί προέκυψαν κατά τη συμπλοκή «σώμα με σώμα», όπως αναφέρθηκε, των τεσσάρων με άνδρες της Αστυνομίας για τη σύλληψή τους. Στο μεταξύ, πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει για το πόρισμα. Επιφυλάξεις εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνει ότι το πόρισμα αντί να δίνει απαντήσεις δημιουργεί ερωτήματα. Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πολιτικό τυχοδιωκτισμό. 

Ads

Μάλιστα, όπως σημείωσε, αντίσταση κατά τη σύλληψή τους προέβαλαν τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες. «Ο τέταρτος συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση και δεν έφερε κακώσεις».
 
Ο κ. Στάθης υποστήριξε ότι από στοιχεία και προφορικές μαρτυρίες «προκύπτει σαφώς ότι υπήρξε συμπλοκή, πάλη, για να καταβληθεί η αντίσταση των δραστών, να επιτευχθεί η σύλληψή τους και να ελευθερωθεί ο απαχθείς ιατρός όμηρος, τον οποίον οι δράστες είχαν επιβιβάσει βίαια σε κλειστό φορτηγάκι που επέβαιναν».
 
«Η ύπαρξη σωματικής πάλης αστυνομικών και ληστών στο σημείο ακινητοποίησης του οχήματος των δραστών, στην οδό Τρύφωνος στη Βέροια», επισήμανε, «προκύπτει από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο τόπο και οι οποίοι ανάλογα με την οπτική γωνία που βρίσκονταν μιλούν για συμπλοκή σώμα με σώμα, αντίσταση των δραστών, πτώση στο έδαφος και κύλισμα».

Ο απαχθείς δήλωσε ότι δεν αντιλήφθηκε με ποιόν τρόπο βγήκαν από το βαν οι δράστες, δήλωση που έγινε δεκτή ως αληθής.
 
Άλλο ένα επιχείρημα του κ. Στάθη για τη μη ύπαρξη κακοποίησης είναι ότι κατά την προσαγωγή στην Αστυνομική Διεύθυνση Βέροιας οι συλληφθέντες έφεραν ήδη μώλωπες και σημάδια στο πρόσωπο. Επίσης, «από τις φωτογραφίες που υπάρχουν από την προσαγωγή τους επιβεβαιώνεται η ύπαρξη συμπλοκής στο πεδίο».
 
Στην Α.Δ. Βέροιας οι συλληφθέντες φωτογραφήθηκαν ατύπως με  κινητό στις 13:11 της 1ης/2 και στις 13:30 με ψηφιακή μηχανή, όπως αναφέρεται. Οι φωτογραφίες εστάλησαν στις 13:45 μέσω υπηρεσιακού e-mail στην Αντιτρομοκρατική. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις νέες φωτογραφίες αλλά και βίντεο, όπου και πάλι φαίνεται πως οι συλληφθέντες έχουν χτυπηθεί πολύ άσχημα. Σημειώνεται πως και αυτές οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αφού οι τέσσερις συλληφθέντες έχουν προσαχθεί στη Διεύθυνση, περίπου μισή ώρα μετά τη σύλληψή τους.  «Από βιντεοληπτικό υλικό (εγγραφή ερασιτεχνική), αμέσως μετά την σύλληψη (στον τόπο της ακινητοποίησης), καταφαίνεται το σημείο προσωρινής φύλαξης των συλληφθέντων (εντός στοάς) και το αιμορραγικό πρόσωπο ενός εξ αυτών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

image

Ads

image

image

image

image

image


 
Ένας εκ των συλληφθέντων, ο 20χρονος, μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Βέροιας, όπου υπήρξε εμπεριστατωμένη ιατρική γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, παράλληλα με την ιατροδικαστική έρευνα, δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για ενδελεχή έρευνα των καταγγελιών περί κακοποίησης των συλληφθέντων. Η διοικητική έρευνα ολοκληρώθηκε, ενώ συνεχίζεται η προδικαστική έρευνα.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν οι συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη. Οι φωτογραφίες των συλληφθέντων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ προκάλεσαν σάλο, καθώς παρά το γεγονός ότι υπέστησαν photoshop τα σημάδια του ξυλοδαρμού ήταν εμφανή. Τα σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπο φαίνονται και στο βίντεο της προσαγωγής των συλληφθέντων στον εισαγγελέα Κοζάνης.

Σε κοινή δήλωσή τους οι συλληφθέντες Νίκος Ρωμανός, Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και Γιάννης Μιχαηλίδης ανέφεραν: «Σχετικά με το βασανισμό μας από τις δυνάμεις καταστολής, δεν θέλουμε να αποτελεί σημείο θυματοποίησης μας. Δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό από τους εχθρούς της ελευθερίας. Ας μην ξεχνάμε πόσοι άνθρωποι έχουν συνθλιβεί στα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές τους. Τα σημάδια των βασανιστηρίων ας αποτελέσουν μια ακόμα αφορμή να μετουσιωθεί η οργή σε πράξη».

Πολιτική κόντρα για το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ

Στο μεταξύ, πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει για το πόρισμα. Επιφυλάξεις εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνει ότι το πόρισμα αντί να δίνει απαντήσεις δημιουργεί ερωτήματα. Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πολιτικό τυχοδιωκτισμό.
 
«Η αλληλεγγύη των Σωμάτων Ασφάλειας μεταξύ τους είναι επίσης γνωστή», πρέπει «να είμαστε καχύποπτοι και να κρατάμε μικρό καλάθι», εκτίμησε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, νωρίτερα ο Πάνος Σκουρλέτης.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως το πόρισμα  αντί να δίνει απαντήσεις δημιουργεί ερωτήματα:
 
Ερώτημα1ο: Πόσο αξιόπιστη είναι μια έρευνα όταν ο ερευνών και ο ερευνώμενος ταυτίζονται;

Ερώτημα2ο: Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΛΑΣ τα τραύματα των συλληφθέντων οφείλονται σε σκληρή πάλη με τους αστυνομικούς. Πώς όμως είναι δυνατόν σε μια τέτοια πάλη να μην τραυματίζονται οι αστυνομικοί ενώ οι συλληφθέντες εμφανίζουν βαριές κακώσεις;
 
Ερώτημα3ο: Οι καταθέσεις των αστυνομικών επιβεβαιώνονται από ιατροδικαστικά ευρήματα;
 
Ερώτημα4ο: Πώς μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη η έρευνα της ΕΛΑΣ, όταν ο Μάρεκ Μαρζίνσκι υποδιευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας  της πλέον αξιόπιστης σχετικής με το θέμα ΜΚΟ, μιλά για κουλτούρα ατιμωρησίας στην Ελληνική Αστυνομία, όπως και άλλοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί;

 
Τι απαντά το υπ. Δημοσίας Τάξης στα 4 ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για το πόρισμα της ΕΛΑΣ

Σε δήλωσή του ο κ. Κεδίκογλου παρατήρησε πως είναι απορίας άξιο πώς ένα κόμμα που δηλώνει κοινοβουλευτικό, επιμένει να θεωρεί πιο αξιόπιστους τους ισχυρισμούς κατηγορουμένων για ένοπλες ληστείες και τρομοκρατικές ενέργειες, από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και τα αποδεικτικά στοιχεία της Αστυνομίας.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ  να αντιληφθεί τις ευθύνες του και «να απολογηθεί τουλάχιστον για τον χαρακτηρισμό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ως “νεοναζί” και των αστυνομικών ως “βασανιστών”». Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και η απρέπεια έχουν τα όριά τους, κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου.