Το ακροδεξιό κόμμα της Κύπρου, το ΕΛΑΜ, θέλει να βάλει τέλος στην «παράνομη μετανάστευση» και ευελπιστεί να κερδίσει την στήριξη του κόσμου εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπως φαίνεται από έρευνα που πραγματοποίησε το αραβικό δίκτυο Al Jazeera. Ο Χρήστος Χρήστου, ένας Κύπριος ακτινολόγος, ανέλαβε την αρχηγεία του ΕΛΑΜ το 2011 ύστερα από πρωτοβουλία του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ προηγουμένως ήταν μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Χρυσής Αυγής.

Ads

Το αρχηγείο του παραρτήματος της κυπριακής Χρυσής Αυγής βρίσκεται στον τρίτο όροφο ενός κτιρίου της Λευκωσίας. Τρεις μικρές σημαίες βρίσκονται στο γραφείο του, μια ελληνική στο κέντρο, μια της ΧΑ με την “ψεύτικη σβάστιγγα” – όπως αναφέρει επ’ ακριβώς το αραβικό δίκτυο – στα δεξιά και μια του κόμματος του, του ΕΛΑΜ στα αριστερά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρχηγού του κυπριακού ακροδεξιού κόμματος, «υπάρχει μια στενή σχέση με την Χρυσή Αυγή και το ΕΛΑΜ. Πολλά από τα μέλη μας ήταν στην Χρυσή Αυγή και επέστρεψαν. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας και εμείς πηγαίνουμε στις δικές τους».   

Ο Χρήστου έχει καταδικάσει τις συλλήψεις του Μιχαλολιάκου και των υπόλοιπων νεοναζί, λέγοντας ότι είναι άδικες και εξυπηρετούν πολιτικά κίνητρα. «H ελληνική κυβέρνηση είναι σε πανικό λόγω της ενδυνάμωσης της Χρυσής Αυγής. Οι Έλληνες έχουν αγκαλιάσει τη Χρυσή Αυγή και η κυβέρνηση φοβάται», είπε.  

Ads

Το ΕΛΑΜ προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά της ακολουθώντας τις τακτικές της Χρυσής Αυγής. Κατηγορούν το πολιτικό σύστημα για διαφθορά, διοργανώνουν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις αποκλειστικά για Έλληνες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προβάλλουν την στρατιωτική πειθαρχία και προσφέρουν εθνικιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Κύπρο. Επιπλέον μέλη του κόμματος έχουν κατηγορηθεί ότι επιτέθηκαν και τρομοκράτησαν μετανάστες και πολιτικούς αντιπάλους, από την ίδρυση του το 2008.

Στις 27 Οκτωβρίου το ΕΛΑΜ έκανε μια σύσκεψη σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Λευκωσίας, γιορτάζοντας την πέμπτη επέτειο της ίδρυσης του κόμματος. Μιλώντας στα 200 μέλη του κόμματος ο Χρήστου υπερασπίστηκε το κόμμα του σε σχέση με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

«Σε αυτούς που μας αποκαλούν τρομοκράτες, απαντάμε ότι είμαστε Έλληνες εθνικιστές και θα κάνουμε το ο,τιδήποτε για να βοηθήσουμε τη χώρα. Οι ιδέες μας είναι σαν φωτιά που θα εξαπλωθεί», είπε για να χειροκροτηθεί υπό ζητωκραυγές. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν ήταν μικρότερος από τον αναμενόμενο καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ξένων υποθέσεων του κόμματος, Στράτο Νικολάου «οι υποστηρικτές μας φοβούνται λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα. Κανονικά θα είχαμε 400 ανθρώπους σε μια εκδήλωση σαν και αυτή».

Πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν νέοι ακόμα και έφηβοι που πηγαίνουν στο Λύκειο. «Η καρδιά ενός 17χρονου είναι πιο αγνή από αυτή ενός διεφθαρμένου ενήλικα πολιτικού», είπε ο Χρήστου.

Η γοητεία που ασκούν τέτοιες οργανώσεις στη νεότερη γενιά προκαλείται από την ανικανότητα της πολιτείας να εξασφαλίσει οικονομικές ευκαιρίες και ένα ελπιδοφόρο μέλλον, αναφέρει το Al Jazeera. Σύμφωνα με τον Γιώργο Πήττα, αρθρογράφο στην Ελλάδα (TVxs.gr) και την Κύπρο «προσφέρει μια κοινωνική και πολιτική ταυτότητα, κάτι που δεν προσφέρεται από την πλειοψηφία των μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Ο καρπός υφίσταται και είναι επικίνδυνος. Μια χώρα, όπου η ανεργία των νέων φτάνει το 40%, γίνεται πρόσφορο έδαφος για να μεταδοθεί το μήνυμα του ΕΛΑΜ. Σήμερα ένας νέος άνθρωπος 16 ή 17 ετών, βλέπει την Ε.Ε να καταρρέει και τα όνειρά του να καταρρίπτονται. Τα πολιτικά κόμματα τόσο τα δεξιά όσο και τα αριστερά είναι μέρος του κατεστημένου, ενώ το ΕΛΑΜ είναι κατά των πάντων»

Το 2008 ο Γιώργος Πήττας δέχθηκε απειλές, που υποψιάζεται πως ήταν αποτέλεσμα της αντιφασιστικής δημοσιογραφικής του δράσης. «Το πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου μου ήταν  σπασμένο, και είχαν αφήσει ένα σημείωμα που έλεγε ότι την επόμενη φορά θα είναι το κεφάλι μου…προφανώς φταίει ο αντιεθνικιστικός τόνος των άρθρων μου. Είμαι κατά του εθνικισμού, τον περιφρονώ», σχολιάζει.    

Υπενθυμίζεται ότι οικονομική κατάσταση της Κύπρου έχει οξυνθεί πολύ τελευταία, ιδιαίτερα μετά τον Μάρτιο όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα. Η ανεργία έχει αυξηθεί στο 17% και η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε περισσότερο από το 5% από τον περασμένο Μάρτιο.

Το μεταναστευτικό

Το ΕΛΑΜ εκμεταλλεύεται το θέμα της μετανάστευσης ιδιαίτερα μετά τα μέτρα λιτότητας. Σημειώνεται ότι κυπριακός νόμος δεν ορίζει ως παράνομη την είσοδο στη χώρα ανθρώπων, που ζητούν άσυλο. Ο Χρήστου κατηγόρησε, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο, την «παράνομη μετανάστευση» για τις δυσκολίες που υφίσταται ο κυπριακός λαός. «Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες κατέφθασαν στην Κύπρο και λαμβάνουν χρηματική βοήθεια, όταν την ίδια ώρα οι συμπολίτες μας υποφέρουν από την πείνα», είπε.

Ωστόσο, ο Δώρος Πολυκάρπου, διευθυντής του ΚΙΣΑ, ενός φορέα υποστήριξης των προσφύγων και των μεταναστών αντιδρά: «Που εντοπίζει την παράνομη μετανάστευση; Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουμε 230 ανθρώπους που μπήκαν στην χώρα από το βόρειο μέρος, και ζήτησαν άσυλο αυτό το χρόνο».  

Το 2010 ο Πολυκάρπου τραυματίστηκε σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη Λάρνακα, όταν εθνικιστές διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ΕΛΑΜ, προκάλεσαν βίαια επεισόδια. Ένας τουρκοκύπριος τραγουδιστής μαχαιρώθηκε και 13 άνθρωποι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο Πολυκάρπου κατηγορήθηκε από τις κυπριακές αρχές, που απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2012. «Μου πέταξαν αντικείμενα και μπογιά, με κλότσησαν στο κεφάλι, αλλά την επόμενη μέρα η αστυνομία υπέβαλε κατηγορίες εναντίον μου καθώς και του ΚΙΣΑ», είπε χαμογελώντας.

Κυπριακό

Κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα του ΕΛΑΜ είναι η αντίθεση του σε οποιαδήποτε πρόταση για την επανένωση της Κύπρου και το τέλος της τουρκικής κατάληψης του βόρειου τμήματος του νησιού.

Μολονότι ο Χρήστου λέει ότι «οι τουρκοκύπριοι που είναι νομοταγείς, είναι ευπρόσδεκτοι σε μια επανενωμένη Κύπρο», δεν κρύβει τις πεποιθήσεις του «περί φυλετικής ανωτερότητας των ελληνοκυπρίων έναντι των τουρκοκυπρίων». «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποιοι λαοί, οι οποίοι δημιουργούν πολιτισμούς, αναλλοίωτους στο χρόνο, όπως οι Έλληνες, οι Κινέζοι και οι Ινδιάνοι, ενώ κάποιοι άλλοι τους υποβαθμίζουν όπως οι Τούρκοι», υποστήριξε.

«Η πολιτική κοσμοθεωρία που εκφράζεται μέσα από αυτό το κόμμα, προσομοιάζει στη Μεγάλη Ιδέα, που ήταν η κυρίαρχη ιδεολογία μέχρι το 1922», σχολιάζει το Al Jazeera, και συνεχίζει πως «για ορισμένους Κύπριους η ένωση με την Τουρκία εξακολουθεί να υπάρχει ως μια βιώσιμη λύση».

«Το να πούμε τώρα ότι θέλουμε ένωση με την Ελλάδα φαντάζει ουτοπία, αλλά αν στο μέλλον η Χρυσή Αυγή γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα και το ΕΛΑΜ στην Κύπρο, τότε θα μπορούσε να επιτύχουμε την ένωση και έτσι το ελληνικό έθνος θα επιζήσει», ανέφερε ο ακροδεξιός κομματάρχης, που εμφανίζεται αισιόδοξος για την μελλοντική πορεία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι έλαβε μόλις λίγο παραπάνω από το 1% στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2011.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την ημερήσια εφημερίδα Φιλελεύθερος, έδειξε ότι η δημοτικότητα του ΕΛΑΜ, είχε αυξηθεί, αγγίζοντας το 1.9%, προσεγγίζοντας έτσι το απαραίτητο ποσοστό εισόδου στην Βουλή του 2%, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον ερχόμενο Μάϊο θα γίνουν και οι ευρωεκλογές

Την ίδια ώρα ο Πολυκάρπου υπογραμμίζει τον κίνδυνο της εκλογικής επιτυχίας του ΕΛΑΜ, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας. «Η ανεργία θα αυξηθεί ενώ θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα. Κατά συνέπεια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο και θα εξαρτώνται από την φιλανθρωπία. Και αν το ΕΛΑΜ δείξει ότι προστατεύουν τους ανθρώπους, θα εκλεγούν», προειδοποίησε.