Εκρηκτική κατάσταση με ανταλλαγή συνθημάτων και απειλή σύρραξης εντός της δικαστικής αίθουσας, οδήγησε για ακόμη μία φορά στη διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Ads

Το δικαστήριο αποσύρθηκε, όταν εντός της αίθουσας η κατάσταση παρεκτράπηκε με τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής να φωνάζουν συνθήματα, όπως «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» και να πετούν αντικείμενα στην απέναντι πλευρά, από την οποία έρχονταν απαντήσεις.

Χαρακτηριστικό των προκλήσεων είναι ότι χρυσαυγίτης ρώτησε τη Μάγδα Φύσσα «Πού είναι τώρα ο Παύλος;». 

Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με τα ΜΑΤ να προσπαθούν να βάλουν τάξη.

Ads

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/wa tch?v=wi2WcBifJVY]

#GDtrial Tweets

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο δεκάδες μέλη αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων, ενόψει της έναρξης εξέτασης μαρτύρων για την υπόθεση της επίθεσης χρυσαυγιτών στο στέκι «Αντίπνοια», στα Πετράλωνα, στις 30 Ιουνίου 2008.

Σύμφωνα με καταγγελίες τους, η Αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο εντός της δικαστικής αίθουσας σε πολλούς από αυτούς, ενώ, όπως λένε, υπήρχαν κενές θέσεις.

Και από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, είχαν προσέλθει στο δικαστήριο αρκετοί που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη δίκη στους, στους οποίους -όπως καταγγέλθηκαν- επιτράπηκε η είσοδος από την Αστυνομία.

Μάλιστα, βγήκε στη δημοσιότητα φωτογραφία αστυνομικού που δείχνει σαν να έχει κρυφή κάμερα. Η ηγεσία της αστυνομίας μέσω ανακοίνωσης υποστηρίζει πως πώς πρόκειται για φορτιστή τηλεφώνου.

image

Γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση: «Όπως έγινε γνωστό, μετά τον γύρω του Διαδικτύου που έκανε η φωτογραφία του αστυνομικού με τη συσκευή, που παρέπεμπε σε μικρή κάμερα προσαρμοσμένη στη στολή του και αφού ζητήθηκαν εξηγήσεις από το διευθυντή των ΜΑΤ, ο ένστολος κλήθηκε στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να γίνει έλεγχος της συσκευής. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για φορητή μπαταρία-φορητό φορτιστή (Power Bank), που φορτίζει κινητό τηλέφωνο και ασύρματο ακουστικό(Bluetooth), συνδεδεμένη με το ακουστικό. Όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματικός, λόγω του προβλήματος στις επικοινωνίες, ίδια συσκευή και bluetooth, έχουν και άλλοι αστυνομικοί των ΜΑΤ, εν ώρα υπηρεσίας».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/wa tch?v=6oXHmSiE7BI]

Μήνυση πρόκειται να υποβάλλει η Μάγδα Φύσσα για τη φραστική επίθεση που δέχθηκε από χρυσαυγίτη. Με την μήνυση οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα θα ζητήσουν εντός του πλαισίου του αυτοφώρου να εντοπιστεί από την Αστυνομία εκείνος που απευθύνθηκε στην μητέρα του μουσικού, η οποία, όπως εκτιμούν οι συνήγοροι, μπορεί να τον αναγνωρίσει. Ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Ανδρέας Τζέλλης, κάνει λόγο για “αυξανόμενη επιθετικότητα των Χρυσαυγιτών που αντιδρούν όλο και πιο έντονα όσο βλέπουν ότι η δίκη βαίνει σε βάρος τους” και υποστηρίζει πως αναζητείται τρόπος για να διακοπεί αυτή η τακτική.

ΚΕΕΡΦΑ: Η αστυνομία χτύπησε αντιφασίστες

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, χαρακτηρίζοντας  «προκλητική την παρουσία των χρυσαυγιτών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με πρωτοστατούντες “στο κοινό” γνωστούς τραμπούκους των ταγμάτων εφόδου του Πειραιά».

«Όταν ολοκληρώθηκε η εξέταση της επίθεσης τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο της Ηλιούπολης, κλήθηκε ο πρώτος μάρτυρας της επίθεσης τάγματος εφόδου στο Στέκι Αντίπνοια των Πετραλώνων. Ο μάρτυρας της επίθεσης ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος όλων των αντιφασιστών ώστε να είναι παρόντες στο ακροατήριο την ώρα της κατάθεσης του ενώπιον της έδρας. Ακολούθησε ανταλλαγή συνθημάτων χρυσαυγιτών και αντιφασιστών και το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση.

Διμοιρία των ΥΜΕΤ κρατώντας ασπίδες μπήκε στην αίθουσα του Εφετείου όπου διεξάγεται η δίκη των νεοναζί της Χρυσή Αυγής και χτύπησε απροκάλυπτα τους αντιφασίστες. Η Αστυνομία προηγουμένως είχε προχωρήσει στον αποκλεισμό της ομαδικής εισόδου των αντιφασιστών για αρκετή ώρα και επέτρεψε αργοπορημένα τη σταδιακή είσοδο ελάχιστων και ανά πεντάδες. Η Αστυνομία φρόντισε να συνοδεύσει την ομαδική είσοδο των χρυσαυγιτών».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: περιφρόνηση της Δικαιοσύνης

«Τα σημερινά επεισόδια στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι  η Χρυσή Αυγή φοβάται και περιφρονεί τη δικαιοσύνη.

Οι εποχές της ασυλίας και της ανοχής στα εγκλήματά τους έχουν τελειώσει. Όσες απειλές κι αν εκτοξεύσει, όσες ύβρεις προς τα θύματά της και τους οικείους τους κι αν εκστομίσει,  να είναι σίγουρο το νεοναζιστικό μόρφωμα  ότι  η στιγμή της λογοδοσίας έχει φτάσει». 
 

Ανακοίνωση της ΝΔ: μοιρασμένες οι ευθύνες

«Τα σημερινά πρωτόγνωρα επεισόδια σε δικαστική αίθουσα – τα οποία καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο – αναδεικνύουν το αποκρουστικό πρόσωπο των δραστών: Της Χρυσής Αυγής και των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Αναδεικνύουν, όμως, και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που – άβουλη και ανίκανη – δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη, ούτε καν στο Ναό της Θέμιδος. Επαναλαμβάνουμε ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο σεβασμός των νόμων και της τάξης παντού».

Η δίκη διακόπηκε για την προσεχή Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.