Τον εκ νέου περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι 80% ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την εξειδίκευση των μέτρων μετά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού για νέο καθολικό lockdown στην Αττική.

Ads

Είναι «ένα καταστροφικό μέτρο που όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει τη βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις» λένε σε όλους τους τόνους οι νοσοκομειακοί γιατροί, με ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, ζητώντας παράλληλα από τα μέλη της επιτροπής ειδικών να απαντήσουν αν είναι δική τους εισήγηση και σε ποια επιστημονικά δεδομένα την στηρίζουν.

Συγκλονιστικές είναι την ίδια ώρα οι μαρτυρίες των ασθενών και των δικών τους ανθρώπων που δεν νοσούν από covid αλλά από άλλες αιτίες και το εθνικό σύστημα υγείας που τείνει να μετατραπεί σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης, τους «κόβει» ακόμη και από σοβαρές επείγουσες επεμβάσεις. Όσοι μπορούν να πληρώσουν καταφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές, οι υπόλοιποι αναμένουν στο ακουστικό τους και ψάχνουν απεγνωσμένα να βρούνε το δίκιο και την υγειά τους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Με περιορισμούς θα λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή lockdown από αύριο Πέμπτη έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην Αττική.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς όσον αφορά στη λειτουργία των Νοσοκομείων λόγω του lockdown, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

Ένας συνοδός επισκέπτης ανά ασθενή. Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων. Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τι καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

«Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στην εξειδίκευση των μέτρων μετά το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού ανέφερε μεταξύ άλλων, εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων ως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής», αναφέρει σε επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απαιτώντας παράλληλα από την επιτροπή των ειδικών να απαντήσει εάν αυτό είναι ένα μέτρο είναι κάτι που έχει εισηγηθεί. 

«Όπως είχαμε επισημάνει και στην ανοικτή επιστολή 9/2/2021 προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Υγείας (για την οποία καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει στο αίτημά μας για τηλεδιάσκεψη), αυτό είναι ένα καταστροφικό μέτρο που όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει την βαρειά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις», προσθέτει η ΟΕΝΓΕ.

Η εμμονή της Κυβέρνησης, συμπληρώνει η ΟΕΝΓΕ, σε τέτοιου είδους μέτρα ως δήθεν «μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης» στρώνει το έδαφος στους ιδιώτες μεγάλο-κλινικάρχες, οι οποίοι σε περίοδο πανδημίας αυξάνουν την κερδοσκοπία τους από χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ καθώς στις ιδιωτικές κλινικές οι έλεγχοι είναι ελλιπείς ως ανύπαρκτοι.

Η Ομοσπονδία απαιτεί  από τα μέλη της κρατικής επιτροπής ειδικών να απαντήσουν αν αυτό το καταστροφικό μέτρο είναι δική τους εισήγηση και σε ποια «επιστημονικά» δεδομένα την στηρίζουν. Αν όχι, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, «πρέπει να σταματήσουν να σιωπούν και να πάρουν θέση δημόσια».

Απαιτεί επίσης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει άμεσα αυτό το καταστροφικό μέτρο που καταδικάζει, όπως υποστηρίζει, το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που θα ασχολείται αποκλειστικά μόνο με ένα νόσημα και που θίγει καίρια την υγεία του λαού.

Σχολιάζοντας μάλιστα ο Παναγιώτης Παπανικολάου Νευροχειρουργός, Διευθυντής, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά, λέει χαρακτηριστικά: «Δηλαδή εν ολίγοις βγήκε σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς μόνο και μόνο για να μας πει πως επιτρέπονται τελικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός αυτοδιοικητικής περιφέρειας “για σωματική άσκηση” όμως ταυτόχρονα απαγορεύεται ο κυρ – Μπάμπης από την Δραπετσώνα που δεν μπορεί να περπατήσει λόγω σπονδύλωσης να χειρουργηθεί στο Τζάνειο».

Οι ασθενείς μαρτυρούν κυριολεκτικά

Την ίδια ώρα οι ασθενείς και οι άνθρωποι που είναι δίπλα τους περιγράφουν έναν «γολγοθά» ταλαιπωρίας, αγωνίας και αβεβαιότητας.

Ενδεικτικά η Β. Κ. σύζυγος ασθενή που επείγεται επέμβασης στα κάτω άκρα διηγείται:

«Ο σύζυγος μου πάσχει από αρτηριοπάθεια κάτω άκρων και χρειάζεται επέμβαση. Είχε οριστεί αρχικά για τις αρχές Ιούλη στον Ερυθρό Σταυρό, αλλά την προηγούμενη μέρα τηλεφώνησε ο γιατρός και μας ενημέρωσε ότι υπάρχει κρούσμα στα χειρουργεία και η επέμβαση αναβάλλεται. Λίγο μετά ματαιώθηκαν όλα τα χειρουργεία. Η κατάσταση του ποδιού του συζύγου μου επιδεινωνόταν συνεχώς, εγώ ζούσα μέσα στο άγχος κι έπαθα γενικευμένη αγχώδη διαταραχή με σφυγμούς να μην κατεβαίνουν κάτω από 120 .Το νοσοκομείο Λαμίας όπου ζούμε έχει αγγειοχειρουργό αλλά όχι αγγειουρχειρουργική κλινική.

Ο  γιατρός έβγαλε αξονική και βλέποντας τη σοβαρότητα του πράγματος την προώθησε στο γιατρό του Ερυθρού. Αυτός μας έκανε εισαγωγή στις 26 Ιανουαρίου, έκανε αγγειογραφία αλλά επειδή ο άντρας μου έχει στεντ και βηματοδότη έπρεπε ο επεμβατικός καρδιολόγος να κάνει κάποιες εξετάσεις για να δώσει το οκ. Πράγματι γίνανε κι ενώ τη Δευτέρα το μεσημέρι μας έλεγε πως προγραμματίζει το χειρουργείο, την Τρίτη το πρωί (προχθές), μας είπε πως αναβάλλεται και να φύγουμε για Λαμία, μέχρι να μας ειδοποιήσει… εδώ πρέπει να πω πως εγώ, ως συνοδός είχα κάνει τεστ covid μοριακό (60 ευρώ) που ίσχυε για μια βδομάδα και τη Δευτέρα ξαναέκανα, δίνοντας άλλα 60 ευρώ, ενώ την άλλη μέρα μας έδιωξαν.

Δυστυχώς, λυπήθηκα και το γιατρό που έλεγε πως τον βάζουν να κάνει μέχρι και τον χωροφύλακα, ελέγχοντας για τεστ και μάλιστα βλέποντας την απόγνωση μου είπε “σε παρακαλώ μη με φορτώνεις άλλες ενοχές, δε θα το αντέξω”».

Ο Α.Π. από τη Θεσσαλονίκη περιγράφει τη δική του περιπέτεια: «Από πέρυσι τέτοιον καιρό το ένα μάτι μου σταδιακά κλείνει. Έχω όγκο στο βλέφαρο, πιθανόν λέμφωμα, το οποίο πρέπει, όπως λένε όλοι οι γιατροί που το βλέπουν, επειγόντως να χειρουργηθεί και να γίνει βιοψία. Ο φάκελός μου είναι σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εκεί με παρακολουθεί και ο χειρουργός οφθαλμίατρος, ο οποίος μπορεί να κάνει κι αυτήν την εξειδικευμένη επέμβαση. Παρότι όλοι οι γιατροί συμφωνούν ότι η επέμβαση πρέπει ή μάλλον έπρεπε ήδη να έχει γίνει, εδώ και μήνες βρίσκομαι στον “πάγο”, παρά τις συχνές μου ενοχλήσεις και επισκέψεις το χειρουργείο δεν μπορεί να γίνει διότι το νοσοκομείο είναι νοσοκομείο covid.

Τον Ιανουάριο αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μου και οι γιατροί μου λέγανε ότι μπορεί να ανοίξουν τα χειρουργεία. Πριν δυο μέρες και παρά τις προσπάθειες του χειρουργού που με παρακολουθεί, ενημερώθηκα ότι τα χειρουργεία του νοσοκομείου κλείνουν ξανά πριν προλάβουν να ανοίξουν. Η μόνη διέξοδος είναι η ιδιωτική κλινική, όμως είμαι άνεργος και το ποσό αν και δεν είναι πολύ μεγάλο είναι απαγορευτικό. Στη δική μου και σε χειρότερη θέση βρίσκονται πολλοί ασθενείς που συναντώ και μιλάμε. Μας έχουν βάλει στην αναμονή, άγνωστο για πόσο».