Εκτός του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη εκτιμάται ότι θα βρεθούν σχεδόν 50.000 δανειολήπτες, τα αιτήματα των οποίων εκκρεμούν, καθώς δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί. Και θα βρεθούν εκτός, χάνοντας την όποια προστασία τούς προσέφερε ο νόμος μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, καθώς όπως εκτιμάται τα σημερινά εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά που είχαν όταν κατέθεσαν την αίτηση.

Ads

Στην πραγματικότητα, οι δανειολήπτες του ν. Κατσέλη θα κληθούν να επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προετοιμάζεται και όπου με βάση τις προβλέψεις του νέου πτωχευτικού νόμου (π.ν) θα μετέχουν οι τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η επικαιροποίηση των στοιχείων προβλέπεται από τον νόμο και η τελευταία φορά που είχε γίνει ήταν στα τέλη του 2015. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης, για τις υποθέσεις που χρονίζουν και έχουν πάρει δικάσιμο ακόμα και για το 2030, ο αιτών θα ζητάει μέσω της πλατφόρμας τον επαναπροσδιορισμό της ημερομηνίας εκδίκασης εντός των πλαισίων που θέτει ο νόμος, διαφορετικά το επικαιροποιημένο αίτημα ένταξης στον ν. Κατσέλη θα αποσύρεται.

Στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στην τακτική των καθυστερήσεων που έχουν υιοθετήσει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ο νέος π.ν., για τον οποίο η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ξεκινάει σήμερα, αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του φθινοπώρου και θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε και παύει η ισχύς όλων των άλλων πτωχευτικών νομοθετημάτων. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ ψήφισης και εφαρμογής του νέου π.ν. οι δανειολήπτες που έχουν ήδη ζητήσει ένταξη στον ν. Κατσέλη θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία (μαζί με τους εγγυητές εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 90.000). Αν δεν το πράξουν οι αιτήσεις τους θα ακυρώνονται και οι τράπεζες θα εκκινούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες (καταγγελία δανειακής σύμβασης, μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμός).

Με βάση το αρχικό (προ πανδημίας) χρονοδιάγραμμα η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Το αν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος θα αποφασιστεί μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων και το κλείσιμο στις 31 Ιουλίου της πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία (στην οποία έχουν υποβληθεί περίπου 5.000 αιτήσεις) καθώς πολλοί αποφάσισαν να μεταπηδήσουν από τον νόμο Κατσέλη στο υφιστάμενο πλαίσιο που τους προσφέρει «κούρεμα» και κρατική επιδότηση της δόσης. Και φυσικά πολλοί είναι εκείνοι που αποχώρησαν από τον ν. Κατσέλη, καθώς πέτυχαν συμφέρουσα διμερή συμφωνία με τράπεζες ή servicers.

Ads

Δύο αγκάθια στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Νέος πτωχευτικός νόμος και το πρόγραμμα-γέφυρα για τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό είναι τα δυο θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις με τους θεσμούς που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17 Ιουλίου. Το πρόγραμμα-γέφυρα διάρκειας 9 μηνών, που αφορά την επιδότηση δανείων με εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας, δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στον νέο πτωχευτικό νόμο, το θέμα που θα δυσκολέψει τις συζητήσεις είναι αυτό της δημιουργίας οργανισμού που θα αγοράζει τα σπίτια των άγονων πλειστηριασμών και των φτωχών δανειοληπτών και θα τα ενοικιάζει εκ νέου στους ίδιους. Ενα ακόμα δύσκολο θέμα είναι το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβεί από τη στιγμή που κάποιος κηρύσσεται «πτωχός» μέχρι τη στιγμή που θα μπορεί να επιδιώξει δεύτερη ευκαιρία.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών