Ρύθμιση με την οποία ορίζει ποιος πρέπει να θεωρείται άνεργος, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός στήριξης μεγάλες κοινωνικές ομάδες, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας Κώστας Χατζηδάκης στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.

Ads

Ο εργατολόγος σχολιάζει, ότι με αυτόν τον τρόπο, ο Κωστής Χατζηδάκης «θα  μείνει στην ιστορία, ως ο πολιτικός, που επιχείρησε να μειώσει την ανεργία, όχι δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά με νόμο στη Βουλή!».

Ο υπουργός Εργασίας στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΟΑΕΔ που ψηφίζεται στη Βουλή, πρόσθεσε στο άρθρο 16 χωρίο το οποίο δεν υπήρχε όταν το σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση, και καθορίζει ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος στο εξής θα θεωρείται ότι αναζητά εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι όπως επισημαίνει ο Διονύσης Τεμπονέρας, όσοι δεν θεωρούνται ότι αναζητούν εργασίας να μην μπορούν να θεωρηθούν άνεργοι και να έχουν πρόσβαση στα επιδόματα- ωφελήματα του ΟΑΕΔ.

Ads

Σήμερα, εξηγεί ο εργατολόγος, μοναδική προϋπόθεση για να είναι κάποιος άνεργος είναι να είναι από 15-74 ετών και να μην είναι επιχειρηματίας. Με τη νέα «ερμηνεία» πετάγονται εκτός ΟΑΕΔ τεράστιες κοινωνικές ομάδες και εξαφανίζονται από τους εγγεγραμμένους ανέργους.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα

«Ο  κ. Χατζηδάκης, θα  μείνει στην ιστορία, ως ο πολιτικός, που επιχείρησε να μειώσει την ανεργία, όχι δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά με νόμο στη βουλή!

Μετά τα μεσάνυχτα, παραμονή της μεγάλης γενικής απεργίας, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη βουλή, το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΟΑΕΔ(μετονομασία σε ΔΥΠΑ).

Στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου (δεν υπήρχε το σχετικό χωρίο, στο νομοσχέδιο, που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση, πριν από λίγες ημέρες) καθορίζεται, ποιος θα είναι εφεξής εκείνος, ο οποίος αναζητεί εργασία(άρα δεν θα μπορεί να θεωρηθεί άνεργος και να έχει πρόσβαση  στα επιδόματα-ωφελήματα του Οργανισμού – σήμερα μοναδική προϋπόθεση για να είναι κάποιος άνεργος είναι να είναι από 15-74 ετών και να μην είναι επιχειρηματίας).

Τεράστιες κοινωνικές ομάδες( ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, εργαζόμενοι συγγενείς, αγρότες κλπ.) που αποτελούσαν μέχρι σήμερα τους 1.101.441  καταγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ (στοιχεία Φεβρουαρίου 2022), ως δια μαγείας εξαφανίζονται(!), για να μπορεί να εμφανίζει η κυβέρνηση, τη δική της εικονική πραγματικότητα…!

Παράλληλα με το νέο νομοσχέδιο, οι άνεργοι αντιμετωπίζονται ως καταχραστές του δημοσίου, ωφελήματα ανέργων(μετακίνηση σε ΜΜΜ, κοινωνικός τουρισμός, πρόσβαση στον πολιτισμό κλπ.) καταργούνται, νέα golden boys (διοικητές-υποδιοικητές-ειδικοί σύμβουλοι-μετακλητοί) κάνουν ρεσάλτο σε δημόσιες θέσεις με παχυλούς μισθούς, ένα νέο πάρτι δισεκατομμυρίων, που σχετίζεται με την επαγγελματική κατάρτιση και τις δεξιότητες των ανέργων βρίσκεται στα σκαριά, σπρώχνοντας ευρωπαϊκούς πόρους σε  γαλάζιους κολλητούς, κρίσιμες αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ περνάνε σε ιδιώτες, η  ακίνητη περιούσια του Οργανισμού βγαίνει στο σφυρί.

Αυτή η κυβέρνηση έχει τσακωθεί με την αλήθεια και βλάπτει σοβαρά όλη την κοινωνία.

Σήμερα να πάρει μια πρώτη απάντηση!».