Ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναληφθεί η δέσμευση στους πιο υψηλούς τόνους ότι δεν θα γίνει ξανά lockdown, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε ότι τα σχολεία -που θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου- μπορεί να κλείσουν αν το επιβάλλει η έξαρση της πανδημίας.

Ads

Η αυθόρμητη δήλωσή της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αποφασιστικότητα που εκπέμπει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσουν οπωσδήποτε δια ζώσης σχολεία και πανεπιστήμια, με υγειονομικά πρωτόκολλα μάλιστα πολύ πιο ελαστικά από αυτά που ίσχυαν τον προηγούμενο χρόνο, ώστε να μην κλείνουν τμήματα με το πρώτο κρούσμα.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας

Μιλώντας στο OPEN η Μίνα Γκάγκα εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτική, δηλώνοντας ότι αν υπάρξει μετάδοση θα κλείνουν τα σχολεία. Είπε συγκεκριμένα: «Ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα. Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο. Θα το δούμε, θα το παρακολουθήσουμε αν υπάρξουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν πρέπει να γίνουν αλλαγές. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα. Η παρακολούθηση γίνεται, με το ένα κρούσμα δεν θεωρούμε ότι θα είναι άλλα 30 και δεν το είδαμε μέχρι στιγμής στα σχολεία. Ξεκινάμε με πολύ αυστηρά μέτρα. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό, αλλά δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

Ads

Οπως όλα δείχνουν, η τοποθέτηση μιας γιατρού στο υπουργείο Υγείας, χωρίς εμπειρία στην επαγγελματική πολιτική, είναι υψηλού ρίσκου επιλογή για το Μέγαρο Μαξίμου που προτάσσει την επικοινωνία και τους τακτικισμούς σε όλα τα επίπεδα. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μίλησε σαν ειδικός και όχι σαν βουλευτής και, χωρίς να το θέλει, εξέθεσε την κυβέρνηση που κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

Το βέβαιο είναι ότι δεν έχουν συνεννοηθεί ο υπουργός Υγείας με την αναπληρώτριά του, οι δυο τους με τη Ν. Κεραμέως, τον Αγγ. Συρίγο και τη Ζ. Μακρή του υπουργείου Παιδείας και όλοι μαζί με τους Γεραπετρίτη-Σκέρτσο-Οικονόμου στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και γονέων προς την κυβέρνησης για το επίπεδο ασφάλειας στην επαναλειτουργία πανεπιστημίων και σχολείων.

Η Μ. Γκάγκα δεν κινήθηκε σε πολύ διαφορετικό κλίμα από τον καθηγητή Γ. Παυλάκη, ο οποίος, απευθυνόμενος στο Υπουργείο Παιδείας νωρίτερα, κάλεσε την ηγεσία του να ξανασκεφτεί τα μέτρα για τα σχολεία καθώς -όπως είπε- αν εμφανιστεί κρούσμα στο τμήμα, τότε όλα τα παιδιά θα κολλήσουν. Επίσης τόνισε την ανάγκη γενικού εμβολιασμού σε όλους επισημαίνοντας « Μας περιμένουν χειρότερα αφού οι μισοί Έλληνες σχεδόν δεν είναι εμβολιασμένοι. Βλέπουμε επέκταση σε νεότερες ηλικίες και σε παιδιά δυστυχώς, παγκοσμίως», είπε μιλώντας στο ΟΡΕΝ.