Εκτός των συνεδριάσεων των επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο τέθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Χρυσής Αυγής» μετά την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια.

Ads

Η πρόταση αποβολής έγινε δεκτή αρχικά από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος στη συνέχεια την έθεσε σε ψηφοφορία και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλο το Σώμα. Σύμφωνα με την απόφαση οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στις σημερινές και αυριανές συνεδριάσεις στην επιτροπή όπου συζητούνται τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια όπου θα εισαχθεί προς συζήτηση η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Ο Ηλίας Κασιδιάρης που βιαιοπράγησε κατά του κ. Δένδια αποβλήθηκε από το σύνολο των τετραήμερων συνεδριάσεων. Θα περικοπεί μάλιστα και ο μισθός του.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της αποβολής των Χρυσαυγιτών ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε ότι και ο ίδιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χρυσαυγιτών Γ. Λαγός δικαιολόγησε με προκλητικό τρόπο την χειροδικία Κασιδιάρη. «Θεωρώ εντελώς απαραίτητο και κατ’ ελάχιστον τουλάχιστον για τις συνεδριάσεις για σήμερα και αύριο η Χρυσή Αυγή να μην συμμετέχει στις συνεδριάσεις. Από την εκφορά του λόγου φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση της πράξης» ανέφερε ο κ. Βούτσης ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας έκανε λόγο για “τραμπούκικες ενέργειες” των Χρυσαυγιτών.

Ads

Φαίνεται πως υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση, συμψηφισμός από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι επί του προκειμένου και με όρους πολιτικούς, η παράταξη της Χρυσής Αυγής έχει συλλογική ευθύνη γι’ αυτήν τη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι κατόπιν αυτών είναι εντελώς απαραίτητο, πέραν της παραπομπής του κ. Κασιδιάρη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η ΚΟ της Χρυσής Αυγής να μη συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο.

«Έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι διά της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα. Όπως πρόσθεσε, οι κανονισμοί φτιάχτηκαν και εφαρμόζονται για την ομαλή λειτουργία της Βουλής. Τη διακοπή της συνεδρίασης, για λίγα λεπτά, μέχρι να βγει από την αίθουσα η Χρυσή Αυγή, ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Μάκης Μπαλαούρας, καθώς ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτή από το Σώμα η πρόταση μομφής.