Σε δυσθεώρητα ύψη αναμένεται να κινηθεί το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, μετά την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων στις αγορές των ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή τα επιτόκια στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έχουν σκαρφαλώσει στο 4,45%.

Ads

Μάλιστα, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυξάνονται με τριπλάσια ταχύτητα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για έξοδο στις αγορές, στην προσπάθεια.

Από την άλλη, επιτόκια σαν κι αυτό δεν επιτρέπουν κινήσεις δανεισμού, ιδιαίτερα δε μετά την πρόσφατη έκπληξη από ξένους οίκους αξιολόγησης (DBRS, Moody’s) που δεν προχώρησαν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, ούτε καν των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Την ίδια στιγμή, σε κλοιό αυξημένων επιτοκίων βρίσκονται και τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δυσκολεύονται με τις δόσεις των δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά), καθώς σημειώνουν τρομακτική αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, σε 400-500 χιλιάδες ανέρχονται οι δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Euribor, και λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μηνιαία δόση.

Εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με τα δεκαετή να ξεπερνούν –εν μέσω προεκλογικής περιόδου– το επίπεδο του 4%.

Σε ανοδική τροχιά και οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ (περίπου στο 3,5% το δεκαετές), καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες, νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.