Το ζήτημα του υπέρογκου ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία -υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ- βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των θεσμών βρέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, και ειδικότερα οι προβλέψεις του υπουργείου Εργασίας που μετατρέπουν σε πλεόνασμα το έλλειμμα του ΕΦΚΑ τόσο για το 2021 (+442 εκατ. ευρώ) όσο και για το 2022, όπου το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων εκτινάσσεται στο 1 δισ. ευρώ με βάση το σενάριο για αύξηση της απασχόλησης κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες τον επόμενο χρόνο.

Επιπλέον, ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την αργή πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, με ένα σημαντικό μέρος να αφορά τις απλήρωτες συντάξεις που αντιστοιχούν σε 359 εκατ. ευρώ.

Έντονη ανησυχία προκαλεί παράλληλα το γεγονός ότι οι (νέες) αιτήσεις συνταξιοδότησης το πρώτο οκτάμηνο του 2021 ανέρχονται σε 130.000, ενώ οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 210.000 – 220.000 μέχρι το τέλος του 2021.

Ads

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε στοιχεία βελτίωσης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, καθώς και τις εκτιμήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ακόμη, υποσχέθηκε δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων έως το πρώτο εξάμηνο του 2022. Δεσμεύτηκε επίσης να ενημερώνει τακτικά τους εκπροσώπους των θεσμών τόσο για την πορεία των εκκρεμών συντάξεων όσο και για τη διαδικασία απονομής των συντάξεων γενικώς, τονίζοντας ότι για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το θέμα αντιμετωπίζεται ως κορυφαία προτεραιότητα.