Ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο -ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι- βρίσκεται η Ακρόπολη σύμφωνα με την Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς -World Heritage Watch με έδρα το Βερολίνο. Σύμφωνα με την Εφ.Συν. η σχετική Αναφορά τέθηκε υπόψη της UNESCO και των διεθνών φορέων για τη διάσωση και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς IUCN, ICOMOS και ICCROM 

Ads

Διεθνοποιείται και μάλιστα με ηχηρό τρόπο το θέμα των παρεμβάσεων στην Ακρόπολη. Και βλέπουν όλοι, μάλλον, εκείνο που αρνείται να δει και να παραδεχτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τα έργα που ξεκίνησαν ως διαδρομές για Ανθρώπους με Αναπηρία και κατέληξαν τσιμεντένιοι δρόμοι που πληγώνουν το παλίμψηστο του Βράχου στην κορυφή του μνημείου.

Η Αναφορά τέθηκε υπόψη της UNESCO και των διεθνών φορέων για τη διάσωση και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς IUCN, ICOMOS και ICCROM, με αίτημα να εξετάσουν τις πληροφορίες κατά την προετοιμασία αποφάσεων για περαιτέρω προστασία των σημαντικών μνημείων της ανθρωπότητας. Στην Αναφορά φιλοξενείται το άρθρο του δρος Τάσου Τανούλα, αρχιτέκτονα με αδιάλειπτη προσφορά 40 χρόνων από διαφορετικές θέσεις στη συντήρηση και προστασία των μνημείων της Ακρόπολης. Ο κ. Τανούλας έχει εκφράσει τις επιστημονικές αντιρρήσεις του για τα έργα που συντελέστηκαν εν μέσω πανδημίας αλλά και για όσα σχεδιάζονται (χωρίς μελέτη και χωρίς έγκριση από την UNESCO), όπως η διαπλάτυνση της εισόδου και οι νέες πλατφόρμες που θα κατασκευαστούν σε διαφορετικά επίπεδα και θα αντιγράφουν εκείνες του 5ου αιώνα π.Χ., ώστε το μνημείο να «επανέλθει στην προηγούμενη μορφή».

Τον στόχο αυτόν χαρακτηρίζει ο κ. Τανούλας «ισοπεδωτικό που θα θάψει τα υπολείμματα των αρχαίων κτιρίων ανάμεσα στα μεγάλα μνημεία […] οι παρεμβάσεις θα διαγράψουν κάθε αίσθηση ιστορικής ενότητας και συνέχειας, επιβάλλοντας σύγχρονες μορφές για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία…» σημειώνει. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον επόμενο μήνα θα συνεδριάσει η UNESCO ενώ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της ευρωπαϊκής ομάδας του ICOMOS που ενημερώθηκε από μέλη του Ελληνικού Τμήματος και έδειξε θερμή υποστήριξη για τις επιστημονικές αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τα έργα που έπονται.

Ads

Την ίδια στιγμή και η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian (προηγήθηκε η Liberation) στο ρεπορτάζ της εστιάζει στις αντιδράσεις που προκαλούν τα έργα διάστρωσης με τσιμέντο. Μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα μέλη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ξενάγηση στην Ακρόπολη από τον αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ.

Μάλλον όμως το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το προσδοκώμενο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Αντιπαρερχόμαστε ότι για λόγους δεοντολογίας η υπουργός όφειλε να έχει απευθύνει αντίστοιχη πρόσκληση στους Ελληνες δημοσιογράφους. Το ρεπορτάζ της Ελεν Σμιθ φιλοξενεί όλες τις απόψεις, υπογραμμίζει τις επιστημονικές αντιρρήσεις και θυμίζει τις πλημμύρες του περασμένου Δεκεμβρίου. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες ενώ οι αντιδράσεις για τα έργα απασχόλησαν και τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία ζητά «να διερευνηθεί εάν τηρήθηκαν οι διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην UNESCO» και επισημαίνει ότι η υπουργός Πολιτισμού «είναι για ακόμη μια φορά έκθετη, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης τηρούν τις απαρέγκλιτες δεσμεύσεις της UNESCO για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς».