Το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε αδιακρίτως στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, χωρίς να υπολογίζει το ανθρώπινο κόστος σε αμάχους που αποτελούσαν το 70% των θυμάτων των βομβαρδισμών αυτών, καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις σε έκθεση τους.

Ads

Την έρευνα διεξήγαγαν 8 εμπειρογνώμονες, στους οποίους μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανάθεσαν να συνεντευξιάσουν 68 κατοίκους της Γάζας που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια των 50 ημερών που διήρκησαν οι συγκρούσεις. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια τους είχαν  σκοτωθεί περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι είχαν τραυματιστεί άλλοι 10.000.

«Τα διπλά πλήγματα και οι αλλεπάλληλες επιδρομές εναντίον των ίδιων τοποθεσιών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αμάχων αλλά και θανάτους πολλών μελών των συνεργείων διάσωσης» σύμφωνα με την έκθεσή τους, που όπως αναφέρει η έκθεση έγιναν εκ προθέσεως.

Επιπλέον την ώρα που το Ισραήλ υποστηρίζει ότι συχνά εξαπέλυε προειδοποιητικά πλήγματα, προκειμένου να δώσει στους κατοίκους τον χρόνο να διαφύγουν, η πλειονότητα των τραυματιών που ερωτήθηκαν υποστήριξαν ότι πολλά από τα θύματα επλήγησαν κοντά στα σπίτια τους.

Ads

Στην έκθεση αποκαλύπτεται επίσης η χρήση ισχυρών εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτού του πολέμου όπως και των προηγούμενων στους κατοίκους της Γάζας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 400.000 παιδιά χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη μετά τον πόλεμο.