Διαπλοκή αξιωματικών της ΕΛΑΣ με το οργανωμένο έγκλημα και αναφορές σε «συμβόλαια θανάτου». Ανώτατα στελέχη των διωκτικών αρχών που κάνουν διαρκώς «ρουσφέτια» και υποβοηθούν άτομα με ύποπτη δραστηριότητα. Στημένες κρίσεις για να τοποθετηθούν αξιωματικοί σε πόστα από τα οποία μπορεί να δοθεί «προστασία». Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που επαίρονται ότι «καβγαδίζουν οι επιχειρηματίες για το ποιος θα με προσλάβει μετά το τέλος της υπηρεσιακής θητείας». Τοποθετήσεις αστυνομικών φρουρών σε διάφορα πρόσωπα χωρίς καμιά ουσιαστική αιτιολογία.

Ads

Αυτές είναι ορισμένες από τις «εντυπωσιακές παθογένειες και προβληματικές καταστάσεις στην ΕΛ.ΑΣ.», σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», σε ρεπορτάζ με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

«Τα εντυπωσιακά στοιχεία για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και τις σχέσεις διαπλοκής στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., τα προηγούμενα κυρίως χρόνια, προκύπτουν από τον φάκελο της ΕΥΠ που σχηματίστηκε την περίοδο 2016-2017, στο πλαίσιο παρακολούθησης περίπου 30 ατόμων (αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., δικηγόρων, ιδιοκτητών παράνομων καζίνων, ποινικών, μεσαζόντων), που φρόντιζαν έναντι αδρής αμοιβής να μην ελέγχονται από την Αστυνομία περίπου 1.000 λέσχες, παράνομα καζίνα και άλλα νυκτερινά καταστήματα. Φροντίζοντας μέσω των κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. να τοποθετούν “ημετέρους” στα πλέον κρίσιμα πόστα. Ανάμεσα στα άτομα που μνημονεύονται στη συγκεκριμένη δικογραφία ήταν κι αυτό του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου που αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή».

Οι έρευνες για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας (Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος) στον φάκελο της ΕΥΠ υπάρχουν τηλεφωνικές υποκλοπές Έλληνα ποινικού (δεν κατονομάζεται, αλλά πρόκειται για τον Καπέ-Καπετανάκη, εδώ όλες οι πληροφορίες) που δολοφονήθηκε  στα Βριλήσια 4 μήνες πριν από τον Καραϊβαζ, με τον οποίο διατηρούσε καλές  σχέσεις. Ο Καπετανάκης  που συμμετείχε στο εν λόγω σύστημα χρηματισμού υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ενημερώνεται από άγνωστο ιδιώτη ότι «πρόσεχε γιατί σε “μαγειρεύουν” κάτι Αλβανοί, ύστερα από εντολές του χοντρόπετσου. Οι μισοί είναι από το Χαλάνδρι, οι άλλοι από παραλιακή περιοχή…».

Ads

Με τον ίδιο να καλεί στη συνέχεια αλβανούς υπόπτους για δολοφονίες και να τους λέει «μου είπανε ότι κάποιοι αλμπάνια που ξέρεις εσύ, ότι κάτι κακό σκέφτονται, αλλά λέω αποκλείεται να το ξέρει ο φίλος μου. Δεν μπορεί να ξέρει και να το επιτρέψει…». Συμπληρώνοντας αμέσως μετά σε άλλη στιχομυθία ότι «ο Αλβανός κάτι μαγειρεύει με κάποιους και δεν ξέρω την πλευρά». «Ένας κύκλος επαγγελματιών δολοφονιών, αιματηρών εκκαθαρίσεων στον χώρο της νύκτας σε συνδυασμό με υψηλές προσβάσεις στον “μηχανισμό” της ΕΛ.ΑΣ. που προκαλούν δέος», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Η καριέρα

«Ακόμη στην ίδια δικογραφία αναδεικνύεται κι ένα άλλο προβληματικό σημείο στις ενέργειες πολλών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.», προσθέτει η εφημερίδα, «που χρησιμοποιούν τη θητεία τους ως “εφαλτήριο” για πρόσληψή τους στον ιδιωτικό τομέα μέσω ανάπτυξης δημοσίων σχέσεων και διαφόρων “εξυπηρετήσεων”. Με δηλώσεις ότι πλέον είναι περιζήτητοι, ότι πραγματοποιούν το ένα ραντεβού μετά το άλλο και ότι ερίζουν οι επιχειρηματίες να τους προσλάβουν ..

..Στην ίδια δικογραφία της ΕΥΠ περιλαμβάνονται στιχομυθίες ιδιωτών που είχαν επαφές με το ίδιο σύστημα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. και οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν σκανδαλώδη μεταχείριση, με την παροχή αστυνομικής φρούρησης (κυρίως την περίοδο 2016-2017). Κάτι που παραπέμπει στο ίδιο ζήτημα που αναδείχθηκε προσφάτως με τα αστυνομικά μέτρα προστασίας σε παρουσιαστή μικρού τηλεοπτικού σταθμού».

Ο συντάκτης του άρθρου αποδίδει πολλές από τις παραπάνω αδυναμίες στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και  «στις εντυπωσιακές παθογένειες και προβληματικές καταστάσεις στην ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία τουλάχιστον 15ετία – με σαφείς προσπάθειες περιορισμού τους τελευταίους μήνες». Προς το παρόν πάντως, αυτές οι προσπάθειες «περιορισμού» δεν έχουν καθόλου περιορίσει τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως αποδείχθηκε και από τη δολοφονία Καραϊβαζ.