«Συμβόλαιο θανάτου». Αυτό είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει η αστυνομία για την εκτέλεση, μέρα μεσημέρι στη μέση του δρόμου, του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του. Όλα και κυρίως ο τρόπος δράσης των εκτελεστών συγκλίνουν πως πρόκειται για μαφιόζικο χτύπημα, ενώ οι έρευνες στρέφονται σε υποθέσεις με τις οποίες είχε ασχοληθεί ο γνωστός δημοσιογράφος.  

Ads

Οι δράστες ήταν δύο, προσέγγισαν το σημείο με μια μηχανή μικρού κυβισμού και σκότωσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ την ώρα που αυτός έφτανε στο σπίτι του, έχοντας παρκάρει το αυτοκίνητό του. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Mega, αρχικά προσπάθησε να εισέλθει στο γκαράζ του σπιτιού του όμως δεν τα κατάφερε καθώς δεν υπήρχε ελεύθερη θέση. Έτσι πάρκαρε λίγα μέτρα πιο μακριά, γεγονός που έδωσε και τη δυνατότητα στους δράστες να τον προσεγγίσουν με μεγαλύτερη ευκολία. Τον πυροβόλησαν εξ επαφής ρίχνοντας τουλάχιστον 12 σφαίρες. Ένας από τους δράστες του έριξε και τη χαριστική βολή στο κεφάλι. Μία από τις σφαίρες καρφώθηκε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του δημοσιογράφου, γι’ αυτό το λόγο το όχημα μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για έρευνα.

Στη συνέχεια οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Ένας από τους δράστες φαίνεται να φορούσε στρατιωτικά ρούχα και εικάζεται ότι το όπλο είχε σιγαστήρα, καθώς δεν ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο αστυνομικός συντάκτης βρέθηκε πεσμένος, έξω από το αυτοκίνητό του, στο παρκάκι κοντά στο σπίτι του. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν αποκλείουν οι δύο δράστες να είχαν και συνεργούς, οι οποίοι παρακολουθούσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ. 

Τέσσερις υπάλληλοι του Δήμου Αλίμου ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο για να κλαδέψουν δέντρα και κατέθεσαν στην αστυνομία, ωστόσο σημείωσαν ήταν αδύνατο να συγκρατήσουν πολλές λεπτομέρειες καθώς οι δράστες έφυγαν με μεγάλη ταχύτητα. Μια γυναίκα, επίσης αυτόπτης μάρτυρας, ανέφερε πως αρχικά, βλέποντας τον δημοσιογράφο στο έδαφος, σκέφτηκε πως κάποιος είχε λιποθυμήσει. 

«Όπως προχώρησα , συνέχισε, είδα το αίμα ρέει. Ήταν πεσμένος στο πεζοδρόμιο μπρούμυτα γι’ αυτό νόμιζα ότι κάποιος ίσως λιποθύμησε. Ήταν πεσμένος κάτω. Παρκάρω το αυτοκίνητο και επειδή ήταν τρεις υπάλληλοι του δήμου μέσα στο πάρκο που καθαρίζανε, πήγα αμέσως και τους ρώτησα τι έγινε ρε παιδιά ; “Πέρασε μια μηχανή τον πυροβολήσανε και στο τέλος του ρίξανε και χαριστική βολή και στη συνέχεια έφυγαν’», της είπαν οι υπάλληλοι. 

Ads

«Οι υπάλληλοι του δήμου που δούλευαν είδαν τα πάντα. Είδα τον Γιώργο κάτω. Είχε αφήσει το αυτοκίνητό του εδώ πέρα, όπως και χθες. Μένει εδώ δίπλα αλλά επειδή πήρε του γιου του αυτοκίνητο, ήρθε εδώ και το πάρκαρε. Δεν άκουσα πυροβολισμό, προφανώς ήταν με σιγαστήρα. Τους υπαλλήλους του δήμου που καθάριζαν το παρκάκι ήρθε και τους πήρε η αστυνομία» είπε ένας από τους κατοίκους που μένει στην ίδια πολυκατοικία, σημειώνοντας πως ο Γιώργος Καραϊβάζ πάρκαρε το αυτοκίνητό του έξω από το γκαράζ του σπιτιού καθώς είχε πάρει πρόσφατα αυτοκίνητο ο γιος του. «Το έβαζε λίγες μέρες έξω γιατί αγόρασε ο γιος του και το άφηνε εκείνος απ΄έξω. Δεν είχα παρατηρήσει τίποτα περίεργο στη γειτονιά», ανέφερε.

Άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μετέβησαν στο σημείο, αρχίζοντας άμεσα τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Οι κάλυκες που περισυνέλεξαν οι άνδρες της αστυνομίας έχουν μεταφερθεί για βαλλιστική εξέταση σε εργαστήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το όπλο (κατά πληροφορίες 9mm) είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Επιπλέον συλλέγουν μαρτυρίες και υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, ούτως ώστε να εξεταστεί εάν έχει καταγραφεί η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

Υπόκοσμος πίσω από την εκτέλεση; 

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δραστηριοποιούνταν για χρόνια στο αστυνομικό ρεπορτάζ, με βαθιές διασυνδέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως αστυνομικός συντάκτης στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο STAR, ενώ ήταν διαχειριστής και στην ιστοσελίδα bloko.gr. Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε εργαστεί στο παρελθόν ως επικεφαλής του αστυνομικού ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, όπου και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας, έως το 2017 όταν και αποχώρησε. Επίσης επί σειρά ετών συνεργαζόταν με την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ». 

Η δολοφονία του παραπέμπει σε δράση του υποκόσμου και όπως προαναφέρθηκε το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι αρχές είναι αυτό του «συμβολαίου θανάτου» με τις έρευνες να στρέφονται σε υποθέσεις με τις οποίες είχε ασχοληθεί. Ωστόσο ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, δεν είχε αναφέρει ότι δεχόταν απειλές και δεν είχε υποβάλει ποτέ αίτημα για αστυνομική φύλαξη.

Σχολιάζοντας τη μαφιόζικη εκτέλεση, ορισμένοι υπενθύμισαν και την πρόσφατη, τον περασμένο Δεκέμβρη, δολοφονία του Δημήτρη (Καπέ) Καπετανάκη, εκ των πρωταγωνιστών του συνδικάτου του εγκλήματος, για τον οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε καταθέσει στο παρελθόν ως μάρτυρας υπεράσπισης, εκφράζοντας μάλιστα δημόσια σε άρθρο του με τίτλο «Η εμπλοκή μου στο κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛΑΣ – Αει στο διάολο κρετίνοι» τις «σχέσεις ειλικρίνειας» που είχαν αναπτύξει. Άλλοι υπενθύμισαν και την υπόθεση των δολοφονιών των Παπαχρήστου – Μάλαμα, για την οποία επίσης σε άρθρο με τίτλο «Γνωρίζει η ΚΥΠ τους δολοφόνους των Παπαχρήστου- Μάλαμα», σημείωνε με νόημα στο υστερόγραφό του: «Κατανοούμε πως με όλα όσα γράφουμε, απλώς … επιβαρύνουμε τη θέση μας. Ούτως ή άλλως και προφανώς γι αυτό μπήκαμε στη λίστα τους. Δεν θα αποχωρήσουμε οικειοθελώς με κανενός είδους συμβιβασμό ή υποστολή». 

Επίσης πολλοί αναφέρθηκαν και σε ρεπορτάζ του τελευταίου διαστήματος, όπως στο γεγονός πως είχε ασχοληθεί εκτενώς με το παρασκήνιο της υπόθεσης Λιγνάδη, επισημαίνοντας παραλείψεις και καθυστερήσεις των αρχών με «άνωθεν εντολές» για τη σύλληψη και τις έρευνες στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη, αλλά και της υπόθεσης της αστυνομικής φρουράς του Φουρθιώτη, υπογραμμίζοντας πως είχε «προνομιακούς συνομιλητές» εντός αστυνομίας, και γενικότερα συχνά αρθρογραφούσε στο bloko.gr και μιλούσε συχνά στην τηλεοπτική εκπομπή του Star που συμμετείχε για θέματα διαφθοράς. «Κάποιοι επέλεξαν να του κλείσουν το στόμα, να τον κάνουν να σταματήσει να γράφει τα κείμενά του, με σφαίρες. Τον εκτέλεσαν μπροστά στο σπίτι του», αναφέρουν οι φίλοι και συνεργάτες του από το bloko.gr.

Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από τις πρώτες εκτιμήσεις, αναμένονται τα στοιχεία που θα συλλέξουν οι αρχές, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να φωτίσουν πτυχές του εγκλήματος, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα της βαλιστικής εξέτασης που θα δείξουν αν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια στο παρελθόν. 

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την εκτέλεση του Γ. Καραϊβάζ