Η διαπραγματευτική γραμμή ενόψει της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απασχόλησαν τη σημερινή σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στην οικία του πρωθυπουργού στην Κηφισιά. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου ανέφερε πως οι τρεις αρχηγοί θα συνεχίσουν τις επαφές, τόσο για το θέμα της διαπραγμάτευσης όσο και για το θέμα των προγραμματικών δηλώσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Ads

Η σύσκεψη ξεκίνησε με δεκάλεπτη καθυστέρηση, λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30. Στην οικία του πρωθυπουργού παρέμειναν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έξω από την οικία Σαμαρά, στη σύσκεψη έγινε «ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση» για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και οι επαφές για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν. Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ακόμη ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
 
Της συνάντησης στην Κηφισιά προηγήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον νέο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, όπου συζητήθηκαν οι βασικές «γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στη διυπουργική σύσκεψη, που ξεκίνησε στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε μετά τις 15:00, συμμετείχαν ο κ. Στουρνάρας, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λουκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι βασικές «γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

image
 
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές». Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι «στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης έχουμε βάλει στόχους τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν θα θέτουμε τα ζητήματα».

Μιλώντας στη συνέχεια στο ρ/σ Flash, έδωσε λίγες διευκρινίσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης. «Αυτή τη στιγμή είναι ώριμο το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής και πιστεύουμε και η αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση είναι κάτι που έχουμε τα στατιστικά στοιχεία να αποδείξουμε ότι πρέπει να αλλάξει, γιατί φέρνει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», σημείωσε. Πρόσθεσε «πρέπει να μετασχηματιστεί ο δημόσιος τομέας και αυτό είναι κάτι που πέραν των προβλέψεων που υπάρχουνε στη δανειακή σύμβαση, ήτανε κάτι που το είχε ανάγκη η ελληνική οικονομία». Ανέφερε, όμως, ότι δε σημαίνει ότι θα μπουν οπωσδήποτε λουκέτα και φέρνοντας ως παράδειγμα τη ΛΑΡΚΟ είπε «αν δεν αποκρατικοποιηθεί, αν δεν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, τότε θα κλείσει».
 
Κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και θα παραμείνουν έως και το Σάββατο. Η βασική θέση που διατυπώθηκε στη σύσκεψη, ήταν ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα», διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη».
 
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά- σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα». Για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και για το ποιος αποφασίζει τη «συνταγή», αυτό, επισήμαιναν επίσης οι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. «Εάν με μία άλλη “συνταγή” πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη “συνταγή”», είπαν χαρακτηριστικά. Ερωτηθέντες δε, εάν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, απάντησαν ότι «όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις».

Ads

image
 
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης έγινε επίσης γνωστό ότι εκταμιεύτηκε το προς την Ελλάδα το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου, συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, τα 450 εκατ. από το 1 δισ. καταβλήθηκαν ήδη ως δόση της Ελλάδας προς το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα.
 
Αναφορικά με τα 450 εκατ. ευρώ που απομένουν για να συμπληρωθεί η δόση των 900 εκατ. ευρώ προς τον ESM, η οποία κανονικά έπρεπε να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα καταβληθούν 15 ημέρες πριν από τη δόση του Οκτωβρίου.
 
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναμένεται να ορκισθεί την προσεχή Πέμπτη, θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» στην Αθήνα, Χορστ Ράιχενμπαχ. Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, με αντικείμενο τα προβλήματα που υπάρχουν στη ροή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «υπήρξε πρόοδος» κατά τη συζήτηση, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. 

ΣΥΡΙΖΑ: Στο ίδιο έργο θεατές
 
«Η εποπτεία της τρόικας στην Ελλάδα συνεχίζεται ανεπηρέαστη από το εκλογικό αποτέλεσμα και το μήνυμα του ελληνικού λαού», αναφέρεται σε σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη της τρόικας και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ προστίθεται ότι «η περίφημη “διαπραγμάτευση” της κυβέρνησης παραπέμπεται για… μετά την εφαρμογή των ακραίων μέτρων που προβλέπονται από το μνημόνιο, σε συνέπεια με την επιστολή Σαμαρά και σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με νέους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό για επίσπευση της εφαρμογής του μνημονίου, για ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και διάλυση του κοινωνικού κράτους και ένα νέο φαύλο κύκλο λιτότητας-ύφεσης και νέων πιο σκληρών μέτρων».
 
«Η συνέχιση, όμως, της ίδιας πολιτικής είναι αδιέξοδη και καταστροφική για το λαό και τη χώρα και η μόνη προοπτική ελπίδας και ανασυγκρότησης της χώρας μπορεί να έλθει μόνο μέσα από την ανατροπή των μνημονίων και ένα σχέδιο ανάπτυξης, στήριξης της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους, και οικοδόμησης μιας νέας στρατηγικής για την Ευρώπη», καταλήγει η ανακοίνωση.